της Μαριλιάνας Ρηγοπούλου. Σοπράνο, εκπαιδευτικός, κριτικός θεάτρου //

Όταν πρωτογνώρισα αυτή τη θεατρική ομάδα ήταν σ’ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου τη «Γέρμα» του Λόρκα.

Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με το «ΘεατρΙΛΙΟΝ» και ομολογώ πως εξεπλάγην ευχάριστα, απ’τον τρόπο που αντιμετώπιζαν την Τέχνη του Θεάτρου, σε μια κορυφαία παράσταση που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από επαγγελματικούς θιάσους, αντιθέτως θα έλεγα πως είχε να επιδείξει μια δημιουργία τόσο άρτια, υψηλής αισθητικής που αυτομάτως κατέτασσε την ομάδα στο ψηλότερο βάθρο των επαγγελματικών θιάσων.

Θυμάμαι πως μπήκα στη διαδικασία να γράψω κριτική για το « ΘεατρΙΛΙΟΝ» αυτή την ερασιτεχνική ομάδα, κάτι που θεωρείται αντιδεοντολογικό, διότι δεν έβλεπα κάτι ερασιτεχνικό, παρά μόνο ότι όλοι τους είναι εραστές της Τέχνης του Θεάτρου.

Φεύγοντας εκείνο το βράδυ από το θέατρο, ήμουν σίγουρη πως το «ΘεατρΙΛΙΟΝ» έχει πολύ μμδρόμο μπροστά του κι αυτός είναι ανηφορικός, τραχύς, μα δεν οδηγεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στην κορυφή και χαίρομαι γι’αυτή μου την πρόβλεψη καθώς κατέκτησαν το 1ο= Βραβείο κοινού στο 10ο= Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας ερασιτεχνικών Θιάσων « Μώμος ο Πατρεύς».

Συγχαρητήρια. Γνωρίστε τους θα σας γοητεύσουν!

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ κατέκτησε το κοινό της Πάτρας….


1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πατρινό Καρναβάλι 2018»

Το πρώτο βραβείο κοινού που προέκυψε από την ψηφοφορία του κόσμου μετά την σπονδυλωτή παράσταση «Μώμος 2018», στο θέατρο «Πάνθεον» στην Πάτρα, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, με 10 θεατρικά σατιρικά δεκάλεπτα από 10 ερασιτεχνικές ομάδες από όλη την Ελλάδα, απέσπασε η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ από το Ίλιον Αττικής, με το δρώμενο “Για λόγους ευθιξίας…” των Π. Μέντη και Γιώργου Γαλίτη, σε Δραματουργική Επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Μπαντούνα Σταμάτη. Στο δρώμενο πήραν μέρος οι: Μπουρνά Ελένη, Ρουμελιωτάκης Λάμπρος, Οικονόμου Μαρία, Μπαντούνας Σταμάτης, Κιμιωνής Πάρις.

Να σημειωθεί πως η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ είναι η μοναδική ομάδα από τους 80 ερασιτεχνικούς θιάσους, από 57 διαφορετικές πόλεις της χώρας, που έχει αποσπάσει στην δεκαετή ιστορία του φεστιβάλ δύο 1α Βραβεία Κοινού (2005, 2018) και ένα 3ο (2016). Επίσης, το 2017 η ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ απένειμε στην ομάδα, ειδικό βραβείο για την αλίευση και παρουσίαση της επίκαιρης πικρής Σάτιρας του Γ. Η. Ησαία, «Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» γραμμένης το 1900, στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ. 

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» είναι το μοναδικό που για την ίδια παράσταση συνεισφέρουν 11 ομάδες , 10 επιλεγμένες ομάδες από την Ελλάδα και αυτή του Ερασιτεχνικού Σχήματος Ρεφενέ Πάτρας, που είναι και οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων Καρναβάλι Πάτρας σε συνδιοργάνωση με το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, με την υποστήριξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Λίγα λόγια για την Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ…

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ μετρά 11 χρόνια θεατρικής διαδρομής! Σε αυτό το διάστημα, έχουμε ανεβάσει 14 θεατρικές παραστάσεις του Ελληνικού και Παγκόσμιου ρεπερτορίου και έχουμε διοργανώσει και παρουσιάσει πλήθος εκδηλώσεων…

Το θέατρο έχει μπει πια για τα καλά στη ζωή μας. Έχουμε εθιστεί…

Και πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: Δεν κάνουμε θέατρο για να θρέψουμε τη ματαιοδοξία μας… Χρησιμοποιούμε το θέατρο σαν αφορμή για να εκφράσουμε και να μοιραστούμε τις αγωνίες μας, τις απογοητεύσεις μας, τους φόβους μας, αλλά και την καθαρή ματιά, την ελπίδα για καλύτερη ζωή, την πίστη στη δύναμή μας, την αγάπη που μας ενώνει…

Κάνουμε θέατρο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Όταν εστιάζουμε στην αλήθεια της ψυχής μας, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να μας ανταμείψει.

Και συνεχίζουμε… «ανήσυχα» δημιουργικοί όπως ξεκινήσαμε….

2007 – 2008 «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δ. Κορομηλά (Φθινόπωρο- Χειμώνας) Η παράσταση πήρε μέρος στο 23ο Πανελλήνιο – Γ΄ Διεθνές Συμπόσιο Ποίησης και Πεζογραφίας και βραβεύτηκε από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

2008 «Εταιρικοί Διάλογοι» του Λουκιανού (Καλοκαίρι- Φθινόπωρο)

2009 «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι» της Α. Κοντραφούρη (Άνοιξη) Θέατρο 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος στα πλαίσια εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

2009 «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι (Καλοκαίρι)

2010 «Μαύρη Κωμωδία» του Πήτερ Σάφερ (Καλοκαίρι)

2011 «Η Μακαρίτισσα μητέρα της Κυρίας» του Ζώρζ Φεϋντώ (Καλοκαίρι)

2012 «Τα Σκοτεινά Παραμύθια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Χειμώνας) Σε συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Περαμίων Κυζικηνών

2013 «Κι εσείς… Βότκα Μολότοφ, κύριε Τσέχωφ;» του Άντον Τσέχωφ (Χειμώνας)

2013 «Αμφιτρύων» του Τίτου Μάκιου Πλαύτου (Καλοκαίρι)

2014 «Η Γλωσσού» του Μαριβώ (Άνοιξη)

2015 «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ (Χειμώνας- Άνοιξη)

2016 «Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς (Άνοιξη)

2017 «Γέρμα» του Φ. Γκ. Λόρκα (Άνοιξη- Καλοκαίρι)

2017 « Χούντα είναι θα περάσει…» (Φθινόπωρο)

Η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ παρουσίασε, επίσης, το 2008 εκδήλωση με θέμα «Το θέατρο την περίοδο του πολέμου και της κατοχής» στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ιλίου για την 28η Οκτωβρίου. Τον Μάρτιο του 2009 συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δημος Ιλίου , «Μια ομάδα, μια σκηνή» – Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, παρουσιάζοντας την «Έκτη ημέρα – Με αφορμή τον Τσέχωφ» από το έργο « Η παράσταση ….. αναβάλλεται». Τον Μάρτιο του 2016 οργάνωσε και παρουσίασε την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου.

Στον «Μώμο τον Πατρέα» η Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ είχε την τιμή να συμμετέχει τέσσερις φορές κατά το παρελθόν:

· 2013 (1ο Βραβείο Κοινού) «Η Δύναμη του Τρέντυ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

· 2014 «Παίδες εν… Κρίση» σε κείμενο Μπαντούνα Σταμάτη

· 2016 (3ο Βραβείο Κοινού) «Θα ξαναβρώ την φωνή μου…» των Γιάννη Ξανθούλη και Λάκη Λαζόπουλου

· 2017 «Ο Έλεγχος του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα (Ειδικό βραβείο από την Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων Ελλάδος, για την αλίευση και παρουσίαση του τόσο επίκαιρου κειμένου γραμμένο το 1900)

www.theatrilion.tripod.com/, www.theatrilion.blogspot.com

Facebook: Θεατρική Ομάδα θεατρΙΛΙΟΝ (theatrILION)