Φωτογραφίες: © Γκέλυ Καλαμπάκα

“Ο Αληθινός” είναι μια παράσταση-ανοιχτή επιστολή με τη μορφή τραγουδιού βασισμένη σε μικρασιάτικα παραμύθια. Την ανεβάζουν, από τις 23 Δεκεμβρίου – στο θέατρο Πόρτα – η Αργυρώ Χιώτη με την ομάδα Vasistas. Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένα μικρασιάτικα παραμύθια/αφηγήσεις, Ο Αληθινός γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν πάντα με άξονα την προσωπική σύνδεση και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος.

Mε όχημα τη μουσική, σε μια συνθήκη ονειρικής συναυλίας, ένα γυναικείο ποπ συγκρότημα με τη χρήση μικροφώνων, μουσικών οργάνων και ηλεκτρονικών ήχων, μετατρέπει τις ιστορίες του σε τραγούδι. Αν και η αλήθεια μπορεί να είναι μία και απόλυτη ρωτώντας τέσσερις Vasistas να μας περιγράψουν το προφίλ του Ο Αληθινός ακούσαμε ισόποσες διαφορετικές εκδοχές. Όλες έχουν τη μοναδικότητά τους. Ο Αληθινός δεν είναι ποτέ μόνος. Είναι εύπλαστος. Και ειλικρινής.

Θεανώ Μεταξά 
Αληθινός είναι αυτός που, όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη, δεν εκπλήσσεται από αυτό που βλέπει. Κι έτσι κοιτάει ολοένα και λιγότερο στον καθρέφτη. Όσο πιο σίγουρος είναι για τον εαυτό του σε σχέση με την εξωτερική πραγματικότητα τόσο λιγότερο αναμετριέται με το είδωλό του. Κι έτσι γλιτώνει από τις παραμορφώσεις.

Νικολίτσα Ντρίζη
Αυτός που κοπιάζει, που θυμάται, που φοβάται, που χάνεται, που προχωρά, που δεν ξέρει προς τα πού προχωρά, που αμφισβητεί, που αντιστέκεται, που συμφιλιώνεται, που παίρνει τη ζωή στα χέρια του, που αφήνεται να παρασυρθεί απ’ τη ζωή, που επιλέγει, που δεν ξέρει τι να επιλέξει, που δυσκολεύεται να συζητήσει, που κρατάει ένα λουλούδι κι ένα αγκάθι.

Ματίνα Περγιουδάκη
Ο Αληθινός δεν είναι ακριβώς ένα πρόσωπο, μάλλον είναι μια εσωτερική ποιότητα που καθοδηγεί τον καθένα μας να μπορεί εν ώρα κρίσης να απαντά στο ερώτημα “Ποιον δρόμο να διαβώ;”. Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην τροχιά της ζωής και που όταν παρεκκλίνει και χάνεται στο δρόμο, στο δάσος, στο σπίτι, στον εαυτό του, το αναγνωρίζει και βρίσκει το δρόμο κοπιάζοντας επιμελώς. Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει ότι το να επιλέξει την καθαρή αλήθεια απέναντι στα πράγματα, τον οδηγεί στο δρόμο που είναι να πάρει. Αυτός είναι ο “Αληθινός” μας. “Ακέραιος, Ειλικρινής, Ολόκληρος”. Τέσσερις προσωπικές αφηγήσεις σ’ ένα τραγουδι που φτιάξαμε όλη η ομάδα με αφορμή τα ηχογραφημένα παραμύθια της γιαγιάς της Αργυρώς Χιώτη, μια φωνή παλιά, γυναικεία, ανθρώπινη και αληθινή.

Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Ο αληθινός, ο αυθεντικός είναι σε αρμονία με τη μεταβαλλόμενη φύση της ζωής γιατί αέναα χάνει και ξαναβρίσκει τον εαυτό του. Ιδιοσυγκρασιακά και συνειδητοποιημένα, επομένως ελεύθερα, ορίζει τη ζωή του, διατίθεται, “ανοίγει”, δεν αναπαράγει συνήθη πρότυπα σχέσεων, έχει την επίγνωση ότι όλες οι σχέσεις αποτελούν επιμορφωτική και ποιητική εμπειρία.

Εν τέλει είναι αυτός που έχει βρει τη γωνιά αυτή στον χωροχρόνο μέσα του, τη μήτρα όπου μπορεί να επιστρέφει, να αναγεννάται, να γίνεται παιδί και σοφός γέρος ταυτόχρονα.

Ο Αληθινός
Βγαλμένα από την προφορική παράδοση των Ελλήνων της Σμύρνης, παραμύθια όπως «Ο Αληθινός» ή «Της Τύχης τα Γραμμένα», συχνά σκληρά, ρεαλιστικά και ενίοτε αντικρουόμενα μεταξύ τους ως προς τον συλλογισμό ή την ορθότητα που μεταφέρουν, αποτελούν έναν «οδηγό επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς». Άλλωστε, οι ιστορίες αυτές αποτελούσαν ανέκαθεν το μέσο επικοινωνίας των γηραιότερων με τους νεότερους, ήταν ο τρόπος μεταφοράς της κοσμοθεωρίας και της εμπειρίας τους για τη ζωή. Ένας τρόπος να διαπραγματευτούν την ειλικρίνεια, τη σύνδεση με τους οικείους, τον ρόλο της τύχης στη ζωή σε αντιδιαστολή με τη δύναμη της θέλησης, την ελευθερία επιλογών και τα κοινωνικά δεσμά. Εσύ, άραγε, σε τι πιστεύεις και σε τι αντιστέκεσαι;

Το κείμενο και η μουσική της παράστασης δημιουργήθηκαν από την ομάδα VASISTAS και τις ηθοποιούς κατά τη διάρκεια των προβών. Βασίζονται στις αφηγήσεις παραμυθιών της γιαγιάς Αργυρώς.

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη σε συνεργασία με τον Αντώνη Αντωνόπουλο
Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα VASISTAS
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Σκηνικός Χώρος: Μπάμπης Χιώτης
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη
Ηχητική επιμέλεια: Jan Van de Engel
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Φωτογραφίες, video: Γκέλυ Καλαμπάκα

Με τις: Θεανώ Μεταξά, Νικολίτσα Ντρίζη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Φωνή: γιαγιά Αργυρώ Χιώτη

Μέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 21.15
* Εορταστικές παραστάσεις:
Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου και 4 Ιανουαρίου στις 21:15

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ανέργων 8€

Θέατρο Πόρτα – Μεσογείων 59 115 26, Αθήνα
τηλ.: 210 77 11 333
www.porta-theatre.gr