Φωτογραφίες: Σωκράτης Ευσταθόπουλος //

Αυτοσαρκασμός. Ηρωοποίηση λεπτομερειών που διαμορφώνουν ζωές. Οι ήρωες του Αρκά, μετά τις sold out εμφανίσεις τους, ξεπηδούν για 2η χρονιά μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ανεβαίνουν στο θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγορά. Η “Ζωή Μετά”, ο “Ισοβίτης”, οι “Χαμηλές Πτήσεις”, ο “Καστράτο”, το “Μαλλί με Μαλλί” πρωταγωνιστές στην ξεκαρδιστική παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, που θα φέρει λυτρωτικό γέλιο στα χείλη κάθε πικραμένου.

Από το χαρτί στη θεατρική σκηνή. Το σενάριο μιας μεταφοράς.

-Ο Μπαμπάς Σπουργίτης προσπαθεί να ξεπεράσει την προδοσία της σπουργιτίνας, να βρει καινούργια σύντροφο και να χαλιναγωγήσει το “τέρας” που έχει για γιο. Ο Ισοβίτης βρίσκει παρηγοριά στο μοναδικό πλάσμα που του προσφέρει τη φιλία του με το αζημίωτο, τον βρωμερό ποντικό Μοντεχρήστο, ενώ ο Θανατοποινίτης γράφει την αυτοβιογραφία του περιμένοντας χάρη. Η Λουκρητία θέλει απελπισμένα σεξ, μα η σκληρή μοίρα είναι το μόνο σκληρό πράγμα που συναντά, καθώς συγκάτοικός της είναι ο ευνούχος Καστράτο. Σ’ ένα κομμωτήριο, οι γλώσσες κόκαλα δεν έχουν και κόκαλα σπάνε, με τις πελάτισσες να είναι έτοιμες να πιαστούν μαλλί με μαλλί. Τέλος, στην κόλαση και στον παράδεισο τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα είπαν. Ζωή μετά υπάρχει, αλλά κάτι μας θυμίζει από τα πριν.

Επειδή ρωτώντας πας στην πόλη ζητήσαμε από τους πρωταγωνιστές της παράστασης να μας απαντήσουν την ερώτηση: “Ζωή μετά Χαμηλών Πτήσεων” με ποιον ήρωά του Αρκά ταυτίζεσαι και γιατί;

Το θέαμα των απαντήσεων το λες και εκπομπή μασίφ χιούμορ.

 

Δημήτρης Αγοράς

Ο ΠΕΘΑΜΕΝΟΣ στη “ΖΩΗ ΜΕΤΑ” είναι ο χαρακτήρας που ταυτίζομαι περισσότερο, μιας και τον ερμηνεύω κιόλας. Είναι αναγκασμένος να φοράει για πάντα τα ρούχα που φορούσε τη στιγμή που πέθανε! Και τo χειρότερο… τα λευκά παχαίνουν!

Έλενα Αρβανίτη

Αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Ισοβίτης και πίσω του όλος ο παλιός κόσμος που παλεύουμε να μην δύσει. Ένας ουτοπικός αντιήρωας στο θυσιαστήριό του. Διότι όπως γράφει και ο Μάνος Ελευθερίου “οι ελεύθεροι κι ωραίοι ζουν σε κάποιες φυλακές, μες στα τείχη που’ χει χτίσει ο καθένας για να ζήσει τις μεγάλες του στιγμές.”

 

Αλέξης Βιδαλάκης

“Αγαπητέ μου φίλε,
Πάντα πίστευα και θα εξακολουθώ να πιστεύω στην καλοσύνη των ανθρώπων.
Από μικρό παιδί. Αναζητούσα. Στη φύση, στα ζώα, στους ανθρώπους.
Αναζητούσα στιγμές, σχέσεις, πρόσωπα που αξίζουν να μείνουν στη μνήμη και στην καρδιά ενός παιδιού, φυλακτό, για όλη του τη ζωή.
Σκληρή όμως η ζωή… και οι άνθρωποι… Λίγα επιβιώνουν τελικά.
Αδικία, πίεση, απαιτήσεις, πρέπει, κανόνες… και στο τέλος δεν μένει τίποτα να ελπίζεις.
Ο χρόνος που κυλάει μονάχα.
Ίσως το μόνο που μένει, είναι η πίστη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.
Και η συντροφιά – η φιλία…
Και για τους τυχερούς… η αγάπη… σε όλες τις μορφές της…
Γι’ αυτό είσαι σημαντικός για μένα. Για την συντροφιά σου… με όποιο τίμημα… και γιατί κρατάς ζωντανή τη μνήμη μου για τη ζωή. Έξω… Και έτσι παραμένω   Άνθρωπος.
Υ.Γ.: Και πέρνα να πάρεις τα πορνοπεριοδικά σου. Στο είπα, Μοντεχρήστο, δε θα πέσω τόσο χαμηλά. Έχω ακόμα την αξιοπρέπειά μου.
Αιώνια δικός σου”

Δημήτρης Κανέλλος

Ταυτίζομαι με τον ισοβίτη, γιατί έτσι όπως τον περιγράφει στα σκίτσα και στους διαλόγους ο Αρκάς , νοιώθω ότι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο που ζει στις “σύγχρονες φυλακές” και νομίζει ότι είναι “ελεύθερος”! Μου θυμίζει τις “ελεύθερες ζωές μας” και με βάζει να προβληματιστώ για αυτές ενώ ταυτόχρονα γελάω!

Στέφανος Κοσμίδης

Δεν μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω τους ήρωες του Αρκά. Ο καθένας έχει κάτι κοινό με την πραγματικότητα που ζω καθημερινά και στοιχεία ταύτισης βρίσκω σε όλους τους ήρωες. Γιατί ο Αρκάς καταφέρνει να διαβάζει τον παλμό της ελληνικής πραγματικότητας, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αυτή είναι και η ουσία της σάτιρας.Ένας σύγχρονος Αριστοφάνης κυνηγά τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας έχοντας τόμους για υλικό. Ο Ισοβίτης, ο Καστράτο, η Λουκρητία, ο Μοντεχρίστο, ο προφήτης, ο χάρος, ο άγγελος, ο Σπουργίτης, ο κόκκορας, το γουρούνι, η Θέκλα ειναι κομμάτια που συνθέτουν τον Έλληνα. Ταυτίζεσαι με όλους γιατί όλοι αντανακλούν κάποιο μέρος του “ελληνικού” εαυτού σου. Αν θα έπρεπε όμως να επιλέξω κάποιον ήρωα περισσότερο αυτός θα ήταν ο μπαμπάς Σπουργίτης γιατί ως νέος γονιός κατανοώ την αγωνία του, τα δίκια του αλλά και τα λάθη του.

Μαρία Μπαλούτσου

Αχ, δυστυχώς με τον μπαμπά σπουργίτη. Και μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι πια είμαι κι εγώ γονιός. Κάνει ό,τι μπορεί ο καημένος, τρώει απόρριψη από όλους, αλλά είναι εκεί και συνεχίζει να προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει. Γιατί δεν έχει και άλλη επιλογή. Πολύ θα ήθελε να πάει ένα ταξίδι, να εξαφανιστεί, να κάνει κάτι για τον εαυτό του, βρε παιδί μου, αλλά οι υποχρεώσεις του δεν του το επιτρέπουν. Μάλλον δεν του το επιτρέπει και η συνείδησή του. Ξέρει ότι πρέπει να μεγαλώσει το παιδί του, να του δώσει όσα έχει (και όσα δεν έχει), υπομένοντας όλες τις προσβολές από το τσογλάνι το γιο του και την κοινωνία που χαίρεται να τον μειώνει. Και δεν το κάνει από υποχρέωση. Στ’αλήθεια τον αγαπάει τον μικρό σπουργίτη. Και βάζει την ευτυχία του παιδιού του πάνω από τη δικιά του. Γι’αυτό τον παρατάνε όλες του οι γκόμενες. Αυτός ο τύπος, που μοιάζει τόσο ασήμαντος, τόσο κακομοίρης, είναι ο μόνος που καταλαβαίνει πως κάνοντας μια επιλογή, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δεχτείς και τις συνέπειες, να πληρώσεις το τίμημα, όσο επίπονο και να είναι αυτό

Χαρά Τσιτομενέα

Όλοι οι ήρωες του Αρκά έχουν κάτι απο μένα. Από την καλοσύνη του Καστράτο ως την αναισθησία του Μοντεχρίστο κι από την θρασύτητα της Λουκρητίας ως τις κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες του Ισοβίτη. Σε κάθε πτυχή της ζωής μου βγαίνει και ένας χαρακτήρας. Το κοινό στοιχείο είναι πως τίποτα δεν κρύβεται και όλα λέγονται την κατάλληλη στιγμή. Επειδή όλοι αυτοί οι ήρωες όμως πηγάζουν από τον ίδιο υπέροχο άνθρωπο, τον Αρκά, νομίζω πως τελικά ταυτίζομαι με τον ίδιο τον Αρκά.

Στη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων”, τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: ΑΡΚΑΣ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Μάνος Αντωνιάδης
Κοστούμια: Κωνσταντινιά Βαφειάδου
Σκηνικά: Δημήτρης Αγοράς – Μαρία Κακάρογλου
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Φωτισμοί: Anti Steve
Βοηθός Σκηνοθέτη: ‘Ελενα Τυρέα
Γραφιστική Επιμέλεια/ Σχεδιασμός Αφίσας: Σοφία Αποστολοπούλου
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Με τους: Δημήτρη Αγορά, Έλενα Αρβανίτη, Αλέξη Βιδαλάκη, Δημήτρη Κανέλλο, Στέφανο Κοσμίδη, Μαρία Μπαλούτσου, Χαρά Τσιτομενέα

Μέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15
Κυριακή στις 18:15

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ
Μειωμένο: 12,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ)
Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5,00 ευρώ

Προσφορά!
Από 27 έως 29/10 είσοδος 10€ (Ισχύει για αγορές εισιτήριων από το ταμείο του θεάτρου)

Προπώληση
Ticketservices
Eκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39
Τηλεφωνικά: 210 7234567
Online: www.ticketservices.gr

Θέατρο Σημείο
Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα 176 71
(Πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο)
Τηλέφωνο: 210 922 9579
10.30 πμ-13.30 μμ & 17.30 μμ-21.30 μμ