Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Είναι 2004. Tο τέταρτο άλμπουμ των Thievery Corporation «The Cosmic Game» έχει κυκλοφορήσει.  Μέσα του συμπυκνωμένες ζουν πολλές μουσικές ετερόκλιτες  κουλτούρες. Το λες και World Album. Είναι Funk, είναι Rock, έχει μέρη που το sitar πρωταγωνιστεί, έχει μέρη που τα κρούστα σε ταξιδεύουν στην Αφρική, έχει μέρη που σου λένε πως το βαθύ dub μπορεί να αποκτήσει κινηματογραφική χροιά. Έχει μέρη που οι κιθάρες σε στέλνουν στη Βραζιλία. Έχει απαγγελίες στίχων γραμμένες στα γαλλικά. Στην τότε περιοδεία του ντουέτου, πολυμελούς μπάντας στη σκηνή, η Ελλάδα είναι προορισμός της. Μιλάμε με τον Eric Hilton, 50% συνέταιρο με τον Rob Garza στους Thievery Corporation.

-Είστε Αμερικανοί.  Έδρα σας είναι η Washington. Τι είναι Αμερική;

 -Ένα έθνος θεωρίες συνωμοσιών. Αυτές μάς κρατούν δεμένους.

Τα χρόνια περνούν.

Είναι  2008. Οι Thievery Corporation έρχονται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα. Έχουν κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Radio Retaliation». Για μια ακόμα φορά μιλάμε με τον Eric Hilton. Σύντομα στις Η.Π.Α. θα γίνουν εκλογές. Η υποψηφιότητα Ομπάμα είναι πολύ ισχυρή. Την ίδια περίοδο οι Αμερικανοί τυπώνουν μπλουζάκια «Συγγνώμη για τον πρόεδρό μας» απευθυνόμενοι στα χρόνια διακυβέρνησης του κόσμου από τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ.

-Τι σημαίνει η πιθανή εκλογή Ομπάμα;

-Τίποτε απολύτως. Οι H.Π.Α. θα συνεχίσουν να είναι οι Η.Π.Α. που γνωρίζουμε.

-Εσύ τι θα ψηφίσεις.

-Πράσινους.

Οι Thievery Corporation έχουν νέο άλμπουμ, το «The Temple of I & I» κυκλοφόρησε επίσημα την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Είναι το όγδοο της καριέρας τους. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Port Antonio, στην Τζαμάικα. Τη χώρα που για τον Hilton (ξανά) θα μπορούσε να είναι ολόκληρη ήπειρος.

cover500

Το άλμπουμ ακούγεται εύκολα. Όλα τα άλμπουμ των Thievery Corporation ακούγονται έτσι. Αυτή τη φορά μιλάμε για την πιο οργανωμένη προσπάθεια του ντουέτου να συγκεντρωθεί σε μια μουσική κουλτούρα. Η Τζαμάικα είναι μητέρα του dancehall, της reggae, του dub. Το ντουέτο μοιάζει να θέλει να τιμήσει σειρά μουσικές συμπεριφορές που για χρόνια βάζει στο μπλέντερ του ήχου του, μάλλον έγινε γνωστό παντού μέσα από αυτές.

Οι Thievery Corporation το ερχόμενο καλοκαίρι θα έρθουν για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο θα κάνουν μια μίνι τουρνέ στην Ελλάδα.

Ακούστε το άλμπουμ εδώ.