Το 7th Athens Open Air Film Festival αποχαιρετά τον Αύγουστο με μία από τις πιο σημαντικές, αλησμόνητες δημιουργίες της δεκαετίας του ‘80. «Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» είναι η αριστουργηματική δραματική ταινία του Έκτορ Μπαμπένκο που «μίλησε» με ειλικρίνεια και ευαισθησία για τη φιλία, την αγάπη και την ατομική ευθύνη, κατέρριψε ταμπού και προκαταλήψεις και χάρισε στον πρωταγωνιστή, Γουίλιαμ Χαρτ, το Χρυσό Αγαλματάκι. Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Η προβολή είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

«Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» («Kiss of the Spider Woman», 1985)

Παρασκευή 25 Αυγούστου | 21:00 – Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης, Αθήνα) Είσοδος Ελεύθερη

-Γραμμένο το 1976 από τον εκπατρισμένο Αργεντινό λογοτέχνη Μανουέλ Πουίγκ, το «Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» έφτασε στην οθόνη ως ανεξάρτητη παραγωγή αφού προηγουμένως θριάμβευσε στις Κάννες και κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες στα Όσκαρ, από τα οποία ο Γουίλιαμ Χαρτ κατέληξε με ένα χρυσό αγαλματάκι που του ανήκε δικαιωματικά. Η ερμηνεία του στο ρόλο ενός φυλακισμένου ομοφυλόφιλου σε μια χώρα της Λατινικής Αμερικής και η σύνθετη σχέση του με τον πολιτικό κρατούμενο (ο αλησμόνητος Ραούλ Τζούλια) που μοιράζεται μαζί του το κελί αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά μιας ταινίας η οποία μιλά για τη φιλία, την αγάπη αλλά και την ατομική ευθύνη, το καθήκον και τη θυσία με τρόπο συγκλονιστικό.
Είναι ευτύχημα, στο μεταξύ, ότι το φιλμ υπήρξε «θύμα» της πιο εμπνευσμένης κινηματογραφικής ανταρσίας στην οποία οι δυο πρωταγωνιστές αποφάσισαν να ανταλλάξουν τους ρόλους τους, δίχως την έγκριση του σκηνοθέτη, την πρώτη κιόλας μέρα των γυρισμάτων, δημιουργώντας στην πορεία ένα από τα πιο παράδοξα και δυνατά «ζευγάρια» του σινεμά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η αξέχαστη δημιουργία του βραζιλιάνικης καταγωγής Έκτορ Μπαμπένκο κατόρθωσε να αλλάξει νοοτροπίες τόσο στον ανεξάρτητο κινηματογράφο όσο και στο ίδιο το Χόλιγουντ.

Σκηνοθεσία: Έκτορ Μπαμπένκο

Πρωταγωνιστούν: Γουίλιαμ Χαρτ, Ραούλ Τζούλια, Σόνια Μπράγκα

Διάρκεια: 120′

Το trailer της ταινίας