Η Τόνι Μόρρισον, Αμερικανίδα λογοτέχνιδα, τιμημένη με βραβεία Νόμπελ και Πούλιτζερ, έγραψε ένα άρθρο στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποκαλύπτει την καρδιά των αιτιών που οδήγησαν τον Tραμπ στη νίκη.

Σε άρθρο της με τίτλο “Πένθος για την λευκότητα” στην εφημερίδα New Yorker , η συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο Tραμπ κέρδισε λόγω της τρομοκρατίας των προνομιούχων λευκών ανδρών έναντι της πολιτισμικής ποικιλομορφίας της χώρας. “Υπό καθεστώς νόμων για σκλάβους, η ανάγκη για χρωματική κατάταξη ήταν προφανής, αλλά στην Αμερική σήμερα, η νομοθεσία μετα-πολιτικών δικαιωμάτων, η καταδίκη των λευκών ανθρώπων βάσει της φυσικής τους υπεροχής χάνεται,” γράφει η Μόρρισον.

«Υπάρχουν άνθρωποι “διαφορετικού χρώματος” παντού, απειλώντας να σβήσουν αυτό τον ευρύ ορισμό της Αμερικής. Και τότε τι; Ένας άλλος μαύρος πρόεδρος; Ή μαύρη Γερουσία;  Ή τρεις μαύροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου; Η απειλή είναι τρομακτική. ”

Όπως εξηγεί η Μόρισσον, ο υποσυνείδητος φόβος ότι θα χάσουν την “άνεση του να είναι φυσικά καλύτεροι” ήταν ένα τεράστιο κίνητρο για πολλούς Λευκό Αμερικανούς.

(Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

(Photo credit should read FRANCK FIFE/AFP/Getty Images)

Καταλήγει:

Την ημέρα των εκλογών, με ανυπομονησία τόσοι πολλοί λευκοί ψηφοφόροι -τόσο χαμηλού μορφωτικού επίπεδου όσο και ιδιαιτέρως μορφωμένοι- αγκάλιασαν την ντροπή και το φόβο που έσπειρε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο υποψήφιος του οποίου η εταιρεία έχει μηνυθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την άρνηση ενοικίασης διαμερισμάτων σε μαύρους ανθρώπους. Ο υποψήφιος, ο οποίος αμφισβήτησε το κατά πόσον ο Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υποψήφιος που κράτησε τους μαύρους εργάτες μακριά από τα καζίνο του. Ο υποψήφιος, ο οποίος είναι αγαπητός από τον David Duke και αποδεκτός από την Κου Κλουξ Κλαν.

Δεδομένου ότι η άνοδος των εγκλημάτων μίσους σε ολόκληρη τη χώρα και ο διορισμός  αμφιλεγόμενων προσωπικότητων όπως ο Steve Μπάνον στο γραφείο του συνεχίζεται, γίνεται σαφέστερη και πιο διακριτή αιτία ότι η φυλή έπαιξε σίγουρα ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

 

Πηγή: www.huffingtonpost.com