Ο Tony Futura φτιάχνει εικόνες που σαρκάζουν το “μεγαλείο” του δυτικού πολιτισμού. Το sex, η κατανάλωση, το κάπνισμα, το άγχος συλλογής like είναι αγαπημένα του θέματα. Ζει στο Βερολίνο. Είναι ένας καλλιτέχνης που κάνει πολιτικά ηλεκτρονικά συνθήματα. Η δουλειά του είναι πλημμυρισμένη από έντονα χρώματα. Η “καριέρα” που τρέχει σε λογαριασμούς στο Instagram και Tumblr πάει περίφημα.

Tony Futura 1

Η δουλειά μου καταπιάνεται με ένα σωρό πράγματα. Βαριέμαι εύκολα. Αυτός είναι ο λόγος που διαρκώς ψάχνω νέες ιδέες. Δεν με ενδιαφέρουν οι εικόνες που λανσάρουν τα διαφημιστικά γραφεία καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική βιομηχανία, την τέχνη, τα μίντια. Με ενδιαφέρει να ερεθίζω τον κόσμο. Να του δίνω ατόφια δημιουργία

Tony Futura 2

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού. Από αντικείμενα ή ανθρώπους, τηλεοπτικά σόου, από το ίντερνετ ή από μια κουβέντα που πιάνω μεθυσμένος με φίλους στο μπαρ. Πολλές εικόνες της ποπ κουλτούρας με εξιτάρουν. Το ποπ είναι συνώνυμο του διάσημου, κάποιου ανθρώπου ή κάποιου αντικειμένου που όλοι γνωρίζουν. Μου αρέσει πολύ να πειράζω εικόνες που γνωρίζουν οι πάντες και ίσως έχουν συνδυάσει την παιδεία τους μαζί τους.
Πόσταρα την πρώτη μου φωτογραφία τον Ιούλη του 2013 και μετά συνέχισα ανεβάζοντας εικόνες που θεματολογικά δεν ξέφευγαν από εκείνες που ανεβάζουν οι περισσότεροι: σέλφι, φωτογραφίες με φίλους η πιάτα με φαγητά που θα έτρωγα. Όλα αυτά ως τη στιγμή που ανακάλυψα πως ήθελα κάτι περισσότερο από εκείνα που βρίσκουν όλοι στο #foodporn και #THIF

Tony Futura 3

Δεν είναι πως στο Instagram ή το Tumblr δημοσιεύω εικόνες που είχα στο “συρτάρι”. Απλώς μου άρεσε να χρησιμοποιώ τις παραπάνω πλατφόρμες διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Κάποια στιγμή, τον Δεκέμβρη του 2015, έφτασα να έχω 40.000 ακολούθους μέσα σε μια εβδομάδα. Τότε κατάλαβα πως η δουλειά μου μπορούσε να γίνει κατανοητή. Και όταν μου ζητήθηκε να συμβάλω στο φεστιβάλ κινηματογράφου Tribeca στη Νέα Υόρκη κατάλαβα πως πλέον επηρεάζω ανθρώπους. Η πρόσκληση ήταν ύψιστη τιμή για μένα και το έργο μου. Είναι συναρπαστικό πως όλες αυτές οι εικόνες ταξιδεύουν στο ίντερνετ και κινητοποιούν την αισθητική διαφορετικών ανθρώπων. Πλέον δέχομαι καθημερινά μηνύματα από συγκροτήματα και γκαλερί που θέλουν να δουλέψουν μαζί μου. Θα δούμε… πρέπει να επιλέξω προσεκτικά με ποιους θα συνεργαστώ.

Tony Futura 4

Από τα χρόνια της εφηβείας άκουγα ραπ. Cormega, Mobb Deep, Nas, Aesop Rock and Del the funky Homosapian. Τα τελευταία χρόνια ακουω πολύ ροκ και πανκ. Μου αρέσουν οι The Clash, οι Misfits, οι Social Dostortion, οι Sex Pistols. Δεν έχω αγαπημένα τραγούδια αλλά ό,τι και να κάνεις πρέπει οπωσδήποτε ν’ ακούσεις το “Train in Vain“ των The Clash και το “Stress the World” του Del.