Επιμέλεια Θωμάς Πατέλης //

Δεν ακούω μουσική πάνω στο ποδήλατο. Το ποδήλατο είναι μουσική. Ρώτα τον τύπο που απλώς το χρησιμοποιεί στην πόλη. Αρχικά, το πιθανότερο είναι να σου πει πως το προτιμά γιατί γυμνάζεται ή γιατί μπορεί να κάνει τις δουλειές του με λιγότερο άγχος στις μετακινήσεις του. Αν επιμείνεις λίγο, δηλαδή δεν μείνεις στην επιφάνεια του αυτονόητου, είναι πιθανό να σου μιλήσει για τις φορές που ποδηλατώντας χωρίς κίνηση άκουγε τον αέρα που έσκαγε στα αυτιά του και έμοιαζε σαν μουσική. Μπορεί να σου πει για τον ήχο που βγάζουν οι ανάσες του όταν τελειώνει μια ανηφόρα. Ή ίσως σου αναφέρει εκείνη τη φορά που, περιμένοντας σε ένα φανάρι, άκουσε το κομμάτι που έπαιζε στο αμάξι του διπλανού και του άρεσε τόσο πολύ που τον ρώτησε «Ποιο είναι; Ξέρεις τον τίτλο του;»

-Ακούω τόνους μουσικής όταν δεν ποδηλατώ. Και συμφωνώ με τους Kraftwerk. Οι πατέρες της electronica, της electro – pop έχουν πει: «Το ποδήλατο είναι ένα όργανο μουσικής. Ο θόρυβος που αφήνει η αλυσίδα του όταν τρίβει τους αγκαθωτούς δίσκους του συστήματος ταχυτήτων είναι υπέροχος. Οι ανάσες που αφήνει ένας ποδηλάτης ποδηλατώντας είναι μοναδικές. Η κίνηση του πεταλιού είναι όμορφη. Όλα αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν στη μουσική μας. Ο ήχος των Kraftwerk χρωστά πολλά στο ποδήλατο, τους αναβάτες τους».

-Οι Kraftwerk έχουν γράψει το πιο ηρωικό τραγούδι στην ιστορία του ποδηλάτου. Το «Tour De France». Το έχεις ακούσει; Κυκλοφόρησε το 1983. Στο εξώφυλλο υπάρχουν τα χρώματα της γαλλικής σημαίας και το σχέδιο, με τους ποδηλάτες, υιοθετήθηκε από γραμματόσημο των Ουγγρικών ταχυδρομείων. Δεν είναι το μοναδικό τραγούδι που γράφτηκε για το ποδήλατο. Είναι όμως το πιο διαδεδομένο. Η μπάντα το έγραψε προς τιμή του, διάσημου, ομώνυμου επαγγελματικού αγώνα. To 2003 οι Kraftwerk κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Tour de France” τονίζοντας την 100η επέτειο του διάσημου αγώνα.  Δύο από τα μέλη τους ο Florian Schneider και ο Ralf Hutter είναι μανιακοί με το όχημα.

kraftwerk-tour-de

-Ο Hutter δεν βλέπει την ποδηλασία ως αξεσουάρ μόδας. Όταν αναφέρεται στο  αγαπημένο του όχημα λέει: “Μένω πολύ κοντά στην Ολλανδία. Τον παράδεισο κάθε ποδηλάτη. Εκεί που όπου και αν κοιτάξεις όλοι κυκλοφορούν με ποδήλατο”.

-Οι Kraftwerk σχηματίστικαν το 1969 στο Ντίσελντορφ. Φτιάχνουν ηλεκτρονική μουσική από το 1969. Και είναι πολύ χαρούμενοι που η φετινή εκδοχή του “Tour De France” έχει αφετηρία την πόλη τους. Γνωρίζουν την επιρροή που έχει η μουσική τους στην κοινότητα των ποδηλατιστών. Ο Hutter λέει: «Πολλοί ποδηλάτες όταν ακούν τη μουσική μας είναι σαν να ανακαλύπτουν κάτι από το πάθος τους. Είναι σημαντικό όταν κινείσαι με ποδήλατο να ακούς το περιβάλλον γύρω σου. Τους ήχους που αφήνει. Να ακούς τον αέρα. Το ποδήλατο και η μουσική ενώνονται. Και τα δύο ακολουθούν ταχύτητες. Πρέπει να είναι ισορροπημένα, διατηρούν το πνεύμα της ελευθερίας ακονισμένο, διατηρούν τους ανθρώπους υγιείς, η εξέλιξή τους σχετίζεται με την τεχνολογική εξέλιξη και την αεροδυναμική».

cvcrz2tw8aaq0hk

-Ο Hutter είναι φανατικός θεατής του Tour De France. Tου «Giro d’Italia». Έχει άποψη για το ηλεκτρικό ποδήλατο: «Δεν είναι αληθινό. Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Εκείνες που το σώμα αντιπαρέρχεται μόνο του. Αν είσαι ποδηλάτης οι προκλήσεις πρέπει να καταρρίπτονται μέσα από την προπόνηση». Προσωπικά διαφωνώ μαζί του αλλά όλες οι απόψεις σεβαστές είναι.

12

-Οι Kraftwek είναι συγκρότημα πάνω από σαράντα χρόνια. Έχουν φτιάξει το δικό τους ποδηλατικό κλαμπ Radsportgruppe Schneider, υπήρξε μια περίοδος που στην διάρκεια των τουρνέ τους δεν έκλειναν πόλεις που ξεπερνούσαν τα 150 χιλιόμετρα. Και αυτό γιατί ήθελαν να ταξιδεύουν από πόλη σε πόλη με ποδήλατα, όχι με πούλμαν. Respect.

 

Μουσική και ποδήλατο. Ποδήλατο και μουσική.

Όλοι μπορούν να πουν κάτι γι’ αυτό.

Πέντε κομμάτια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με το ποδήλατο και μου αρέσουν είναι τα

-Kraftwerk – Tour De France (τα είπαμε, να μην τα ξαναλέμε)

-Pale Fountains – Bicycle Thieves (φοβερή μπαλάντα)

-Queen – Bicycle Race. (έχει τη γλύκα του ν’ ακούω τον Freddie Mercury να μιλά για το αγαπημένο μου όχημα)

-Madness – Riding On My Bike (Αγαπημένη ποπ από μια αγαπημένη μπάντα)

-Red Hot Chili Peppers – Bicycle Song – Δεν το βρίσκεις εύκολα, το κυκλοφόρησαν το 2002. Ήταν να το βάλουν το άλμπουμ τους «By the Way».