Του Απέναντι //

Η UNICEF Τουρκίας μοίρασε τη φωτογραφία που βλέπετε στο Instagram. Η ίδια φωτογραφία, επίσης, χρησιμοποιήθηκε στην καμπάνια:  «Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών. Πρέπει να ολοκληρώνουν το σχολείο. Βοηθήστε την UNICEF με την υπογραφή σας».

Στην εικόνα βλέπουμε ένα μικρό κορίτσι, που προφανώς βρίσκεται σε σχολική τάξη, να γράφει την παρακάτω ερώτηση στον μαυροπίνακα: “Ο Αχμέτ είναι 32 ετών, η σύζυγος του Λεϊλά είναι 14 ετών. Ποιο ήταν το άθροισμα της ηλικίας τους πριν 3 χρόνια;”

unicef

Πολλοί βρήκαν την παραπάνω ερώτηση διασκεδαστική. Μπήκαν στον κόπο να κάνουν αρχικά μια αφαίρεση, μετά μια πρόσθεση.

-Όλοι βρήκαν τη σωστή απάντηση.

Το νούμερο που προκύπτει είναι ο αριθμός 40.

unicef-answers

-Η ερώτηση δεν προσφέρεται ως τεστ μαθηματικών. Θα ήταν γελοίο να το υποστηρίξουμε αυτό. Το πρόβλημα είναι πως όλοι οι άνθρωποι που έγραψαν τον αριθμό 40 ως απάντηση δεν μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν την ηλικία της Λεϊλά. Κανένας δεν αναρωτήθηκε γιατί ένα κορίτσι στην ηλικία των 14 ετών καλείται να παντρευτεί! Το θεωρούμε άραγε δεδομένο αυτό;

Η UNICEF θέλει να επιστήσει την προσοχή στο θέμα των «παιδιών-νυφών». Προσωπικά και ανεξάρτητα από τις δράσεις που υποστηρίζει, για μένα η εικόνα και η χρήση της από τους followers της ανασύρει ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα της χώρας μας. Ο κόσμος δεν σκέφτεται. Συμπεριφέρεται λες και η σκέψη του έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Πού πήγε η κριτική σκέψη; Πώς ορίζουμε πλέον τις ερωτήσεις που απευθύνουμε στους εαυτούς μας; Στις παρέες μας; Στα δημόσια ερωτήματα;

Επιτρέψτε μου μια πνευματική ακροβασία. Ίσως την βρείτε χιουμοριστική. Νομίζω πως οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν αφορούν μόνο τη συνολική ηλικία του ζευγαριού. Ο αριθμός 40, για μένα, μπορεί να είναι και «δείκτης» νοημοσύνης των ανθρώπων που δέχονται μια άθλια πραγματικότητα αμάσητα.

Αυτά από εμάς…

Είμαι ο Απέναντι.