του Απέναντι //

Δέκα χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη ζούσε την δική της κοσμοπολίτικη άνοιξη. Δεν ήταν μόνο τα αυξημένα ποσοστά των τουριστών που την επισκέπτονταν. Ήταν πως πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί την έβρισκαν ιδανικό επαγγελματικό προορισμό. Ήταν επίσης πως κάποιοι από αυτούς τόλμησαν να την σκεφτούν ως πόλη που θα μπορούσαν να στήσουν τις ζωές τους. Η αγορά των ακινήτων εξελισσόταν διαρκώς. Ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα στην Κωνσταντινούπολη έγινε τάση ανάμεσα σε πολλούς εύπορους δυτικούς. Αυτή η επενδυτική μόδα ανακόπηκε. Αντικαταστάθηκε από μια άλλη. Της πώλησης των επενδύσεών τους. Οι νέοι αγοραστές είναι Ιρακινοί, Ιρανοί, Σαουδάραβες, Κουβετιανοι.

Η διάθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η ισλαμοποίηση της χώρας πρέπει να προχωρήσει. Και αν γίνει με όρους που οικονομικά είναι ελκυστική από τους ομόθρησκους Άραβες που θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν, το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο.

Η ανταλλαγή του χάρτη της αγοράς κατοικιών συνοδεύεται και από ένα ακόμα γεγονός. Οι χιλιάδες Ιρλανδών, Βρετανών, Ολλανδών, Γερμανών που επένδυσαν σε αγορές κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι πως απλά τις πουλούν. Είναι επίσης πως εγκαταλείπουν την Τουρκία. Το ποσοστό 80% είναι ενδεικτικό και δεν αφορά μόνο την Πόλη. Οι δυτικοί που επένδυσαν σε παραθεριστικές πόλεις σαν το Κουσάντασι, αφού πρώτα πούλησαν τις ιδιοκτησίες τους, εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το Ινστιτούτο στατιστικής της Τουρκίας υποστηρίζει πως υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 22,2% στις αγορές κατοικιών. Και πως το νέο αγοραστικό ενδιαφέρον έρχεται από το Ιράκ. Επίσης 1078 Αφγανοί αγόρασαν σπίτι στην Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Το σύνολο των νέων επενδυτών κατοικιών στην Τουρκία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η καταγωγή τους. Η συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής. Το δεύτερο είναι πως το ενδιαφέρον των νέων επενδυτών έχει εστιαστεί στην Κωνσταντινούπολη. Την πόλη διάσημη για την ανοχή της στον πολυπολιτισμό, το σημείο γέννησης κι διάδοσης νέων ιδεών σε ολόκληρη των υπόλοιπη χώρα.

Στο Κουσάντασι, μια παραθεριστική πόλη, η τάση εγκατάλειψής της από Ευρωπαίους είναι περισσότερο από ποτέ φανερή. Παράγοντες της κτηματαγοράς που δραστηριοποιούνται εκεί δηλώνουν πως η Τουρκία είναι ένας ασφαλής προορισμός. Την άποψη δεν συμμερίζονται οι μέχρι πρότινος πελάτες τους. Οι μέρες που όμιλοι κατασκευαστικών εταιρειών έχτιζαν ολόκληρες γειτονιές για Βρετανούς, Ολανδούς, Γερμανούς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι κατοικίες πωλούνται. Οι νέοι αγοραστές είναι κυρίως Άραβες. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αμέσως μετά τον αραβικό πληθυσμό ενδιαφέρον στην αγορά κατοικιών που πωλούν δυτικοευρωπαίοι δείχνουν οι Ρώσοι.