Του Απέναντι //

Σε οκτώ μέρες θα κλείσουμε ένα χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα, που πολύ αμφιβάλλω αν το οργάνωσαν οι σκοτεινές δυνάμεις που αναφέρει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο πρόεδρος Ερντογάν. Ουσιαστικά η επόμενη μέρα, της βραδιάς της 15ης Ιουλίου – της αποτυχημένης πραξικοπηματικής δράσης , ήταν ένα τσουνάμι αντιδημοκρατίας που ακόμα κόπασε. Ο πρόεδρος και οι διαχειριστές των εξουσιών του ξεκαθάρισαν από τον κρατικό κορμό και με συνοπτικές διαδικασίες ανθρώπους που διαφωνούσαν μαζί τους. Δεν είχε σημασία το πολιτικό ή το θρησκευτικό τους πιστεύω. Δικαστές, στρατιωτικοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και άνθρωποι που διαφώνησαν μαζί τους έχασαν τις δουλειές τους. Ο αριθμός τους ξεπερνά τα 150.000 άτομα. Οι διώξεις στις ένοπλες δυνάμεις, τη δικαιοσύνη, το διπλωματικό σώμα, τη διοίκηση και στους μηχανισμούς ασφαλείας φτάνει σε ανησυχητικά υψηλό επίπεδο ενώ 51.889 άτομα βρίσκονται στις φυλακές χωρίς αποδείξεις, χωρίς δίκη. Θεωρούνται, απλά, οπαδοί του αντιπάλου του Ερντογάν, ιεροκήρυκα που ζει στις Η.Π.Α. Φετουλάχ Γκιουλέν.

Δεν έχουν περάσει δύο μέρες από τη στιγμή που βγήκε στο το φως της δημοσιότητας η έκθεση του  Stockholm Center for Freedom (SCF) που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν ενορχηστρωμένο από τον Ερντογάν. Σήμερα θέλω να γράψω για μια άλλη έκθεση. Εκείνη που εξέδωσε η Ένωση Εκδοτών Τουρκίας. Δεν περιέχει συμπεράσματα. Περιέχει δεδομένα.

 

Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς 1656 άνθρωποι συνελήφθησαν για δημοσιεύσεις ή share στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην το γελάτε. Αν ήσασταν Τούρκος αρκούσε μια απλή δημοσίευση με την άποψη σας στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Facebook ή το Twitter για να σας συλλάβουν. Ο όρος “Social Media τρομοκράτης” προσγειώθηκε στο λεξιλόγιο μας. Προφανώς ή λέξη “τρομοκράτης” δεν είναι τυχαία. Προσθέτει αρνητικό επικοινωνιακό “κύρος” σ’ εκείνον που έχει στοχοποιηθεί για την άποψη του από την Κυβέρνηση, τις κρατικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών 3710 άνθρωποι, στο δεύτερο μισό του 2016, υπό τον μανδύα της “Μάχης ενάντια στην τρομοκρατία” ελέγχθηκαν για τις αναρτήσεις τους και 1656 συνελήφθησαν. Η ίδια κρατική λογική εκφοβισμού χρηστών των κοινωνικών δικτύων συνεχίστηκε και το πρώτο μισό του 2017. Δυο λαμπρά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις του τραγουδιστή Atilla Taş και του σχεδιαστή μόδας Barbaros Şansal. Και οι δύο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή. Τα Twitts τους ερέθισαν αρνητικά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Ένωση Εκδοτών Τουρκίας, η Τουρκία, το 2016, έρχεται πρώτη και στην απαίτηση από το Twitter να κλείσει λογαριασμούς χρηστών που θεώρησε τις αναρτήσεις τους προσβλητικές. Συνολικά τα αιτήματα μπλοκαρίσματος που έστειλαν οι Τούρκικες αρχές στο Twitter έφτασαν τις 8417. Το Twitter έκλεισε μόλις 290 λογαριασμούς. Η Τουρκία έρχεται στην τρίτη θέση των χωρών που ζήτησαν από Twitter πληροφορίες για χρήστες του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Συνολικά αιτήθηκε 493 φορές στο Twitter πληροφορίες για 1076 χρήστες. Το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν απάντησε θετικά σε καμιά από τις αιτήσεις.

Σύμφωνα με δελτίο απολογισμού του Facebook, το πρώτο μισό του 2016, διάφοροι κρατικοί θεσμοί και υπουργεία της Τουρκίας απαίτησαν τη διαγραφή περιεχομένου που θεωρείται παράνομο. Οι τομείς ενδιαφέροντος του κράτους αφορούσαν την επίθεση στα προσωπικά δικαιώματα, την προσβολή στον Κεμάλ Ατατούρκ και την διαφήμιση απαγορευμένων προϊόντων. Από τις 993 περιπτώσεις που άπτονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στους παραπάνω λόγους οι 984 ήρθαν με το περιτύλιγμα των δικαστικών αποφάσεων. Το facebook προώθησε στο κράτος το 80% των πληροφοριών που του ζητήθηκε.

Από τις 28 Απριλίου 2017 η “διάθεση” της Wikipedia, της μεγαλύτερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, μπλοκαρίστηκε μετά από απόφαση της Τούρκικης διοίκησης. Η απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό πως η Wikipedia “φιλοξενεί” εδάφιο που μιλά για την τρομοκρατική οργάνωση DEAS. Η απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνει επίσης πως αν, το παραπάνω, αποσυρθεί το “μπλοκάρισμα” στη Wikipedia θα αρθεί. Η δικαστική διαμάχη που έχει ανοίξει ανάμεσα στο Τούρκικο κράτος και τη Wikipedia έχει φτάσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η απόφασή του αναμένεται.