Του Απέναντι //

Από τη στιγμή που τα λαμπερά μυαλά της Κυβέρνησης, του A.K.P., του κόμματος που κυβερνά σκέφτηκαν να πάμε σε δημοψήφισμα, 9 Απριλίου, γύρω από τον τύπο της προεδρευόμενης δημοκρατίας που θέλουμε, κάθε καμπάνια που υποστηρίζει την απόφασή του είναι καλοδεχούμενη. Είναι και δωρεάν. Όσοι λένε «Ναι» είναι οι ευνοούμενοι.

Το «Ναι» σημαίνει πως παραχωρούμε περισσότερα δικαιώματα στον εκάστοτε πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Λίγο, ως εντελώς, φωτογραφικό δεν σας φαίνεται το δημοψήφισμα αυτό;

Το «αστείο» είναι πως κάθε κίνηση που έρχεται ενάντιά της, δηλαδή στηρίζει την άποψη του «Όχι» απλά απαγορεύεται.

Για παράδειγμα. Στην Αττάλεια, πριν τρεις μέρες, τρεις νεαροί προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα γιατί κρεμούσαν πανό στους δρόμους της πόλης που έγραφαν: «Η ψήφος 80 εκατομμυρίων ανθρώπων δεν μπορεί να μεταφερθεί στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Όχι». Στα πανό φαινόταν και ένας άνδρας που φορούσε το καπέλο σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι νεαροί άνδρες πέρασαν ένα ονειρικό βραδάκι στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που συνελήφθησαν.

Από τους τρεις νεαρούς οι δύο ήταν φοιτητές στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Ατάλιας. Και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από έρευνα που έκανε η Αστυνομία για το παρελθόν τους. Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν σε πρόστιμο 50 ευρώ για τη δράση τους. Απλά, κρέμασαν πανό χωρίς πρώτα να έχουν ενημερώσει τις αρχές.

Ξέρετε, όταν έχουμε εκλογικού τύπου διαδικασίες στην Τουρκία ο ουρανός δεν φαίνεται. Τα πανό είναι τόσα πολλά που τον κρύβουν. Αυτές τις μέρες βλέπουμε προπαγανδιστικό υλικό που λέει συνέχεια “Ναι!”, “Ναι!”, “Ναι!”

Αλλά ας έρθουμε στα δικά μας. Το παράδοξο με τους νεαρούς είναι πως για να κρεμάσουν πανό έπρεπε, πρώτα, να ζητήσουν την άδεια των αρχών, που εναντιώνονται σε κάθε δράση υπέρ του “Όχι”.

Μόνο «Ναι» λέμε στην Τουρκία αυτές τις μέρες.

Πόσο παράδοξο!!

5-2