Από την Αγγελική Κώττη //

Τρέχει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος από σήμερα το πρωί, και δεν φτάνει. Το βασικό ζήτημα είναι πού θέλει να φτάσει, τι έχει κατά νου για το φετινό Φεστιβάλ που γίνεται σε οριακές συνθήκες. Το γνωρίζει κι ο ίδιος, όπως δήλωσε, πως δεν θα καταφέρει να δείξει το όραμά του φέτος. Πρέπει ωστόσο να δώσει ένα στίγμα, από το οποίο και θα κριθεί.

Ο διορισμός του δεν ξένισε κανέναν, καθώς και με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει συνταχθεί, και γνωρίζει καλά τον τομέα του θεάτρου. Αλλωστε, εκείνος ήταν, όπως ομολόγησε, η πρώτη επιλογή του υπουργείου Πολιτισμού μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου. Δεν θέλησε όμως να βρεθεί στο κέντρο του «εμφυλίου» και αρνήθηκε τότε.

Μετά και το χάος με τον Γιαν Φαμπρ, η πρόταση επανήλθε κι εκείνος είπε να προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα- και την πατρίδα, εδώ που τα λέμε. Εν τω μεταξύ, είχε πληροφόρηση από το Ελληνικό Φεστιβάλ, τουλάχιστον όσον αφορά στο ελληνικό τμήμα του, αφού φήμες θέλουν τον γιο του, επίσης σκηνοθέτη, Μίλτο Σωτηριάδη, να ετοιμαζόταν για τη θέση του καλλιτεχνικού υπεύθυνου παρά τω καλλιτεχνικώ διευθυντή (όλες οι δοτικές νοούνται με υπογεγραμμένες) όπως ορίζει νέο άρθρο νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, που παρακολούθησε την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν έχει αυταπάτες. Λεφτά, δεν υπάρχουν. Ούτε και χρόνος. Πρέπει να εξετάσει πολύ γρήγορα τις 300 προτάσεις που έχουν εν τω μεταξύ κατατεθεί και να ετοιμάσει προγράμματα για τέσσερις χώρους σε λιγότερο από δυο μήνες. Και αν στην Επίδαυρο φαίνεται να έχει προχωρήσει η προετοιμασία αρκετά καλά, χάρη στα κρατικά θέατρα κυρίως, δεν συμβαίνει το ίδιο στο Ηρώδειο, στη Μικρή Επίδαυρο και στην Πειραιώς 260. Ας πούμε ότι στην τελευταία θα βάλει κυρίως πρωτοποριακά σχήματα. Τι θα γίνει όμως με τους ξένους καλλιτέχνες, που δεν μπορεί να λείπουν;

theodoro

Ο Γιώργος Λούκος έχει ανεβάσει τον πήχυ ως προς τις μετακλήσεις. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο διάδοχός του. Κι αν δεν προλαβαίνει φέτος – που δεν προλαβαίνει – θα διαπιστώσουμε από την παρουσίαση του οράματός του τις προθέσεις του. Ό,τι και να κάνει φέτος, όσο και στο παρά πέντε να καταφέρει ταχυδακτυλουργικά να ξυπνήσει την Ωραία Κοιμωμένη, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα κριθεί από τα επόμενα δύο χρόνια της τριετούς συνολικά θητείας του. Μακάρι να είναι επιτυχημένα, και το Φεστιβάλ όχι μόνο να κρατήσει, αλλά και να αυξήσει το κύρος του.

Ηθικόν δίδαγμα πάντως: μην αλλάζετε καλλιτεχνικούς διευθυντές σαν τα πουκάμισα, εκεί στο υπουργείο. Ή τουλάχιστον, μη το κάνετε εκτός χρόνου. Οι θεσμοί υποφέρουν. Διπλά όταν τοποθετείτε ανθρώπους εκτός τόπου, όπως ο Γιαν Φαμπρ. Προσέξτε μη και τριτώσει, με το γνωστό «καθ’ υπερβολήν» του Ουμπέρτο Εκο.