Και δεν είναι μόνο η Βιρτζίνια. Το θέμα γύρω από τις απεχθείς φιλοδοξίες της ακροδεξιάς – ρατσιστικής βίας στις Η.Π.Α δεν είναι νέο. Η πυρκαγιά έχει ανάψει χρόνια τώρα. Ο ερχομός Τραμπ στην διοίκηση του κράτους είναι ο αέρας που βοηθά στην εξάπλωση της. “Make America Great Again”. Μια σειρά εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων, πλέον, φουσκώνει αυτοπεποίθηση ακούγοντας την συνθηματολογία της να αναβαθμίζεται σε μέινστριμ σλόγκαν εκλογής προέδρου.

-Στις 12 Αυγούστου, στην πόλη Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια τα επεισόδια ανάμεσα σε φανατικές ακροδεξιές ομάδες και αντιφασίστες, αντιρατσιστές είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς, πάνω από 40 τραυματίες. Το φινάλε των ταραχών βρήκε το κράτος λίντερ της καταστολής “απροετοίμαστο”. Πόσο παράξενο. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρρυ ΜακΑλιφι σε μήνυμα του κάλεσε τις παραστρατιωτικές ακροδεξιές φράξιες, που συντονισμένα έδωσαν το παρών στις ταραχές, να “πάνε σπίτια τους”. Και το FBI, ακόμα και εκείνο φαντάζει έκπληκτο, ανακοίνωσε πως θ’ ανοίξει έρευνα γύρω από το θέμα. Ο εισαγγελέας Τζεφ Σέσσιονς δήλωσε: “Οι σκηνές βίας που εξελίχθηκαν στο Σάρλοτσβιλ στοχεύουν στην καρδιά του συστήματος δικαιοσύνης των Η.Π.Α. Η δράση των ομάδων μίσους είναι προδοσία κατά της πατρίδας, δεν γίνονται ανεκτές”.

-Ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε πάνω σε ομάδα αντιρατσιστών διαδηλωτών, αφήνοντας νεκρή μια γυναίκα και τραυματίζοντας 19 ανθρώπους είναι ο εικοσάχρονος Τζέιμς Φολντς από το Οχάιο.

-Στο Σάρλοτσβιλ το σύνθημα των ακροδεξιών ομάδων ήταν “Ενώστε τη δεξιά”. Και αφορμή της συγκέντρωσης τους ήταν η απόφαση απομάκρυνσης του αγάλματος του στρατηγού Ρόμπερτ Λι. Πολεμιστή υπέρ της σκλαβιάς του έγχρωμου πληθυσμού στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου των Η.Π.Α.. Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα, δηλώνει αποφασισμένος να τελειώνει με την δράση των παραστρατιωτικών ακροδεξιών ομάδων στην πολιτεία του. Μεταξύ άλλων δήλωσε: “Ήρθατε σήμερα εδώ για να πληγώσετε ανθρώπους. Τα καταφέρατε. Το μήνυμα μου είναι καθαρό. Είμαστε πιο δυνατοί από εσάς.”

-Το Σάρλοτσβιλ είναι μια μικρή πανεπιστημιούπολη. Η κατάσταση ανάμεσα στους κατοίκους της είναι τεταμένη από την περίοδο που η διοίκηση Τραμπ ήρθε στα πράγματα. Στο μεταξύ η μη καταδίκη της ακροδεξιάς βίας από μεριάς του προέδρου φουντώνει τον διχασμό ανάμεσα στους πολίτες και τα μέσα επικοινωνίας στις Η.Π.Α. Ο πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να τελειώνει με τους κακούς που διαταράσσουν την ηρεμία της χώρας. Μόνο που οι ηγέτες των φανατικών ακροδεξιών έχουν ονοματεπώνυμο. Κάθε φορά που ερωτάται για εκείνους απλά καταδικάζει τις ταραχές απ’ όπου και αν προέρχονται.