Του Γιάννη Αλεξίου //

Το καλύτερο ίσως Vinyl Is Back χάρηκαν οι φίλοι του βινυλίου και της μουσικής το τριήμερο από 23 έως 25 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων, όπου διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή φορά. Εκατοντάδες άλμπουμ άλλαξαν χέρια. Πολλές κουβέντες άνοιξαν, που δεν γνωρίζω αν ολοκληρώθηκαν ή θα συνεχιστούν στο επόμενο φεστιβάλ, γύρω από τη μουσική.

23-09-vinyl-1 24-09-vinyl-1 Η αγωνία και η συμμετοχή του κόσμου κορυφώθηκε την Κυριακή στη διάρκεια των πλειστηριασμών σπάνιων δίσκων που διεξήχθησαν για πρώτη φορά στο Vinyl Is Back, αλλά και πρώτη φορά με τον τρόπο αυτό στην Ελλάδα. Περίπου 30 συλλεκτικούς δίσκους είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει το κοινό, οι οποίοι είχαν μοιραστεί σε κατάλογο με την κατάστασή τους και την τιμή εκκίνησης. Πέντε εξ αυτών χτυπήθηκαν !

Πρόκειται για τους δίσκους βινυλίου : Joan BaezDiamonds and Rust In The Bullring(100 ευρώ), Athenians Of Toronto – Σαν Σκοτεινιάζει (200 ευρώ), Mighty BabyMighty Baby (400 ευρώ), Τρύπες – Πάρτυ στον 13Ο Όροφο (70 ευρώ) και YpsilonMetro Music Man (50 ευρώ).

25-09-kanello 25-09-kanello-1Τρία stages στη σειρά φιλοξένησαν live εμφανίσεις πέντε συγκροτημάτων, τα d.j. sets και μια πρωτότυπη έκθεση μπάσων.

Τα Υπόγεια Ρεύματα των Γρηγόρη Κλιούμη, Νίκου Γιούσεφ και Τάσου Πέππα, έκαναν μια υπέροχη συναυλία διάρκειας ενός δίσκου βινυλίου, που συγκέντρωσε πολύ κόσμο, ασυνήθιστο για τέτοιο είδος, αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δημιουργική περίοδο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να εξαντληθούν όλα τα βινύλιά τους που έφεραν μαζί.


24-09-vinyl-57 24-09-vinyl-37

25-09-vinyl-1 25-09-vinyl-47

Έκπληκτο έμεινε το κοινό με την ποιότητα του live blues των Drifting Around των Ανδρέα Γκομόζια, Δημήτρη Πολύτιμου, Χρήστου Κουτσογιάννη και Έρικ Κακαρά που ξανάσμιξαν ύστερα από αρκετά χρόνια, ειδικά για το Vinyl Is Back. Μάλιστα τους ζητήθηκε κι έπαιξαν encore, κάτι που δεν συμβαίνει εύκολα σε live happening.

Τις καλύτερες εντυπώσεις επίσης άφησαν οι συναυλίες των Moa Bones και Daphne and The Fuzz, καλλιτεχνών της ανεξάρτητης πατρινής δισκογραφικής εταιρίας Inner Ear που υποστηρίζει το βινύλιο με τις παραγωγές της. Οι δύο καλλιτέχνες υπέγραψαν το live μετά τους δίσκους τους.

25-09-kanello-14 25-09-vinyl-47

Ιδιαίτερο και πρωτότυπο ήταν το live της Bass Mafia του Γιάννη Γρηγορίου που έπαιζε με τα μπάσα που είχε εκθέσει ιστορικές ηχογραφήσεις στις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί τα συγκεκριμένα μοντέλα, ενώ είχε καλέσει στο stage πολλούς φίλους μουσικούς και γνωστούς ερμηνευτές, μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Κυρμιζή. Η έκθεση των καλύτερων μπάσων της συλλογής του Γρηγορίου ήταν εκτεθειμένη όλο το τριήμερο.

25-09-kanello-31 24-09-vinyl-18Πανηγυρικό χαρακτήρα έδωσε στο φινάλε του Vinyl Is Back η χορευτική ομάδα Athens Lindy Hop με επικεφαλής τη Μαριάντζελα Σαλίχου, σε ξέφρενους ρυθμούς swing και rocknroll δικαιολογώντας τη φήμη της.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού του Vinyl Is Back είναι το τριήμερο 9 – 11 Δεκεμβρίου στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτων!

23-09-vinyl-58 23-09-vinyl-45 25-09-kanello-37 24-09-vinyl-104