Επικαιρότητα. Είναι μερικά δελτία τύπου που της δίνουν λάμψη. Εκείνο που εξέδωσε το WilkiLeaks την ορίζει. Από χτες η διαβόητη οργάνωση άρχισε μια σειρά διαρροών που προέρχονται από τη C.I.A. Με την κωδική ονομασία «Vault 7», τα έγγραφα που έρχονται στο φως θεωρούνται ως η μεγαλύτερη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών στην ιστορία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α.

Ο Julian Assange, ο άνθρωπος πίσω και μπροστά από τις αποκαλύψεις WikiLeaks, αποκάλυψε πως το πακέτο των εγγράφων που διαρρέει απο χτες, είναι μεγαλύτερο και από εκείνο που διέρρευσε το 2013 ο  Ένρουαρντ Σνόουντεν ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α., της N.S.A..  Η «κλοπή» μυστικών της C.I.A. έγινε εύκολη από τη στιγμή που τα συστήματα ασφαλείας της υπηρεσίας έχουν «ξεφύγει» από τον έλεγχό της. Πλέον υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τα παραβιάσουν. Το θέμα εδώ είναι πως κάποιος κατασκοπεύει τον κατάσκοπο, τη C.I.A. δηλαδή.

-Το WikiLeaks παρουσιάζει 8761 έγγραφα και αρχεία της C.I.A. Δεν αναφέρει βέβαια την πηγή των εγγράφων, υποστηρίζει όμως πως ένα από τα αρχεία της υπηρεσίας διέρρευσε από πρώην κρατικούς hackers. Οι New York Times αναφέρουν πως τα έγγραφα είναι γνήσια.

-Κάποιες από τις νέες αποκαλύψεις που σχετίζονται με εργαλεία παρακολουθήσεων αλλά και τύπους κακόβουλών λογισμικών που μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε Smartphone στον πλανήτη ή να μετατρέπουν τηλεοπτικούς δέκτες σε μικρόφωνα παρακολούθησης προς όφελος τρίτων. Ο προβληματισμός που προκύπτει γύρω από τα συστήματα ασφαλείας της CIA, που μπαρουτοκαπνισμένοι χάκερς αναφέρουν ως παιχνιδάκι, είναι πως η χρήση των κατασκοπευτικών της προγραμμάτων μπορεί να φτάσει πλέον σε κάθε ενδιαφερόμενο.

-Ποιος μπορεί να είναι ο τελευταίος;

-Μήπως η μέρα που η ασφαλέστερη ανταλλαγή αρχείων, προϊόντων, πληροφοριών θα γράφεται, ξανά, με στυλό και η μεταφορά τους θα γίνεται χέρι – χέρι πλησιάζει;   

glitch_sharefile-45