Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. O ευφυής άνθρωπος με τις αμέτρητες ιδιότητες. Συγγραφέας θεατρικών έργων, ποιητής, φιλόσοφος, ζωγράφος, επιστήμονας, νομικός, θεωρητικός της τέχνης και όχι μόνο.

Γκ. 1Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του είναι το «Ταξίδι στην Ιταλία», το οποίο γράφτηκε κατά τη διαμονή του στη νότια Ιταλία (1786-1787). «Ο Φάουστ», ένα επίσης αγαπημένο έργο πάνω στο οποίο δούλεψε για εξήντα χρόνια, ποιητικό, στοχαστικό, τραγικό, σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία, ολοκληρώθηκε με τον δεύτερο τόμο έναν χρόνο πριν το θάνατό του, στη Βαϊμάρη.

Γκ 5. Γκ 6.

Ο Γκαίτε πέρα από αξιόλογα έργα, άφησε πίσω του και μοναδικά αποφθέγματα. Είχε πει ότι «Πρέπει να είσαι κάτι, προτού γίνεις κάτι» ή ότι «Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του». Και είχε άποψη για μια πλειάδα θεμάτων και φαινομένων. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε δέκα από αυτά, περί ηλιθίων και όχι μόνο.

 

-Ο έξυπνος άνθρωπος αλλάζει γνώμη. Ο ηλίθιος ποτέ.

-Απ’ όλους τους κλέφτες, οι ηλίθιοι είναι οι χειρότεροι επειδή σου κλέβουν τον χρόνο και το κέφι σου.

-Οι ανόητοι και οι έξυπνοι είναι ακίνδυνοι. Βλάπτουν μόνο οι μισοηλίθιοι και οι ημιμαθείς.

-Από τους δυο που μαλώνουν, φταίει εκείνος που είναι πιο έξυπνος.

-Κανείς δεν είναι περισσότερο σκλάβος από εκείνον που θεωρεί τον εαυτό του ελεύθερο, χωρίς να είναι.

-Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου φαίνεται απ’ αυτό που θεωρεί αστείο.

-Κάποιοι άνθρωποι δεν λογαριάζουν τα λεφτά τους μέχρι να τους τελειώσουν. Κάποιοι άλλοι κάνουν το ίδιο με το χρόνο τους.

-Η μεγαλύτερη παρηγοριά των μετριοτήτων είναι πως και οι μεγαλοφυείς δεν είναι αθάνατοι.

-Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου.

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, απλώς για να ζουν. Και η λίγη ελευθερία που τους μένει τους προβληματίζει και προσπαθούν να βρουν κάθε τρόπο να την ξεφορτωθούν.

Γκ.3

*   H φωτογραφία είναι του Andy Warhol.