Το Χόλιγουντ αγωνιά. Οι ατζέντηδες τηλεφωνούν διαρκώς. Άλλες φορές φωνάζουν. Άλλες προσπαθούν να καλμάρουν τους πελάτες τους. Τα κόκκινα χαλιά έχουν απλωθεί. Οι σαμπάνιες πήραν τη σωστή θερμοκρασία στα ψυγεία.

Το Χόλιγουντ μοιάζει ενωμένο ενάντια στον δούρειο ίππο της σεξουαλικής κακοποίησης που το ταλαιπωρεί. Η τελετή παράδοσης παραλαβής των βραβείων “Χρυσές Σφαίρες” την Κυριακή είναι η καλύτερη δημόσια πρόβα γύρω από το πώς η βιομηχανία του κινηματογράφου προσεγγίζει ένα σκάνδαλο που το αφορά. Τα αστέρια του κινηματογράφου σκέφτονται πώς θα αντιδράσουν στη φωτιά που καίει το σπίτι τους. Αυτή τη φορά δεν είναι η απόφαση Αμερικανού προέδρου να κηρύξει άδικο πόλεμο σε κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής. Ή ένα χτύπημα τρομοκρατίας που σόκαρε τη γη. Αυτή τη φορά το Χόλιγουντ πρέπει να ντιλάρει με τον κακό του εαυτό.

Οι υποψήφιες για βραβείο γυναίκες σκέφτονται να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί φορώντας μαύρες τουαλέτες. Θα είναι ένα σημάδι αλληλεγγύης στις συναδέλφους τους-θύματα σεξουαλικής βίας. Ένα μεγάλο γραφείο εκπροσώπησης ηθοποιών ανακοίνωσε πως οι πελάτες του δεν θα πάρουν μέρος στα πάρτυ που οργανώνονται “παραπλεύρως” του θεσμού.

Τα βραβεία Χρυσές Σφαίρες θεωρούνται ο πρόλογος των Όσκαρ που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Μαρτίου.

“Με όσους πρόλαβα να μιλήσω μοιάζουν έτοιμοι να αρπάξουν την ευκαιρία και να κάνουν το πρόβλημα ορατό”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς η ηθοποιός Μισέλ Γουιλιαμς που έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα μέσω της ταινίας “All the Money in the World”.

Περισσότεροι από 30 άνδρες έχουν κατηγορήσει τον Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική παρενόχληση, προσβολή. Και περισσότερες από 70 γυναίκες τον παραγωγό του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινσταϊν.

Ενώ ανάμεσα στους άνδρες του κινηματογράφου που φέρονται να έχουν παραφερθεί σεξουαλικά είναι και ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν.

Παρουσιαστής – οικοδεσπότης των βραβείων θα είναι ο Σεθ Μέγιερς. Το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες στη Μέκκα του Κινηματογράφου είναι αν θα καταφέρει να πλοηγήσει σωστά τη βραδιά.

Το Χόλιγουντ είναι επίσης σε αντίθεση με τον εαυτό του. Ο Ματ Ντέιμον επικρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη λέγοντας πως οι ισχυρισμοί για βιασμό και η μη σωστή προσέγγιση δεν πρέπει να συγχέονται. Και τον Οκτώβριο και η ηθοποιός Rose McGowan κατηγόρησε τη Mέριλ Στριπ για το ότι παραμένει σιωπηλή γύρω από την εικαζόμενη συμπεριφορά του Γουάινσταϊν. Η Στριπ αρνήθηκε την κατηγορία και κάλεσε τις γυναίκες να ενωθούν.

Η τελετή απονομής των βραβείων “Χρυσές Σφαίρες” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο “Beverly Hilton” στο Beverly.