Αναμφισβήτητα υπήρξε ο μεγαλύτερος σχεδιαστής μόδας του τέλους του 20ού αιώνα. Η επιρροή του Yves Saint Laurent παραμένει σεβαστή. Μνημονεύεται κυρίως για την αγάπη του για τις γυναίκες. Την έμφυτη κατανόηση του πώς ήθελαν να ντυθούν. Έντυσε γυναίκες σύμβολα της επικοινωνίας. Χωρίς αμφιβολία μούσα του μετρ της ραπτικής ήταν η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ. Από τη στιγμή της γνωριμίας τους έγιναν δια βίου φίλοι. Η Γαλλίδα σταρ ήταν παρούσα στη ζωή του Saint Laurent μέχρι την τελευταία ανάσα της ζωής του.

Η Κατρίν Ντενέβ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Saint Laurent, όταν ήταν 22 ετών. Είχε αναθέσει στον σχεδιαστή να την ντύσει για μια συνάντηση με τη βασίλισσα της Αγγλίας (ήταν παντρεμένη με τον Βρετανό φωτογράφο David Bailey την εποχή εκείνη). Εκείνη η πρώτη φορά σηματοδότησε την αρχή μιας διαρκούς φιλίας ανάμεσα στον εμβληματικό Γάλλο σχεδιαστή μόδας και εκείνη.

© JEAN-LUCE HURÉ

Ο σχεδιαστής, η ηθοποιός και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν © JEAN-LUCE HURÉ

1986 © JEAN-LUCE HURÉ

Με την Μπριζίτ Μπαρντό να έχει χαθεί στα λαϊκά ρομάντζα η Γαλλία στην Κατρίν Ντενέβ μπορούσε να δει κάτι παραπάνω από μια ξανθιά κούκλα. Η Ντενέβ ήταν το Εθνικό Πρόσωπο της Γαλλίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η σχέση του Saint Laurent με την Ντενέβ τονώθηκε έντονα όταν συνεργάστηκαν στην ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ “Ωραία της Ημέρας” το 1967. Ο μετρ της ραπτικής σχεδίασε τα ρούχα του ρόλου της. Η Ντενέβ στην ταινία υποδύθηκε τη σεξουαλικά απογοητευμένη νοικοκυρά Séverine Serizy. Η Ντενέβ δημοπράτησε τα αριστουργήματα ραπτικής που δημιούργησε για εκείνη ο Saint Laurent σχολιάζοντας: “Αφήνω το σπίτι μου στη Νορμανδία όπου κρατούσα αυτή τη συλλογή, θλιμμένη. Είναι δημιουργίες ενός τόσο ταλαντούχου ανθρώπου, ο οποίος σχεδίασε μόνο για να κάνει τις γυναίκες πιο όμορφες”.

© JEAN-LUCE HURÉ

Σε μια δημοπρασία ορόσημο του Christie’s στο Παρίσι, που συνέπεσε με το τέλος της εβδομάδας μόδας, η Κατρίν Ντενέβ πούλησε 130 μοναδικές φορεσιές που δημιουργήθηκαν γι ‘αυτήν από τον κορυφαίο σχεδιαστή Yves Saint Laurent. Ανάμεσα στα ρούχα που δημοπρατήθηκαν ήταν η τουαλέτα που η ηθοποιός φορούσε στην τελετή των βραβείων Όσκαρ το 2000 και ένα μίνι φόρεμα που φορούσε στην πρώτη της συνεργασία με τον μετρ του κινηματογραφικού τρόμου Άλφρεντ Χίτσκοκ το 1969. Συνολικά τα έσοδα της δημοπρασίας έφθασαν τα 1,02 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα 170 στοιχεία από τη συλλογή της Ντενέβ θα παραμείνουν προς πώληση μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.