Παθητική επιθετικότητα – Όλοι έχουμε σχετιστεί, πιθανώς συνεργαστεί με εκείνο τον τύπο ανθρώπου που η αίσθησή μας ήταν: “κάτι δεν πάει καλά μαζί του”. Δεν ήταν ότι είπε κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσαρέσκεια. Ήταν μια ολόκληρη “κουλτούρα” δυσανάγνωστων συμπεριφορών που προκαλούσαν αρνητικότητα.
Η παθητική επιθετικότητα είναι ένας τρόπος έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός και η δυσαρέσκεια, με έμμεσο και συχνά ύπουλο τρόπο, αντί για άμεση και ειλικρινή επικοινωνία.
Οι παθητικά επιθετικοί άνθρωποι αποφεύγουν τη φανερή αντιπαράθεση, προτιμώντας να δείχνουν την ενόχλησή τους με έμμεσες πράξεις, όπως ο σαρκασμός, η καθυστέρηση ή η σιωπηρή αντιμετώπιση.
Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και συναισθηματική φθορά στις σχέσεις. Παρακάτω είναι 40 ενδεικτικές μορφές και χαρακτηριστικά της παθητικής επιθετικότητας.
Τα 13 χαρακτηριστικά του παθητικο-επιθετικού ανθρώπου είναι τα παρακάτω
1 – Σιωπηλή μεταχείριση – Η αγνόηση του άλλου ατόμου για να δείξει τη δυσαρέσκειά του
2 – Καθυστερήσεις – Η σκόπιμη εκτέλεση εργασίας σε αργή κίνηση προκαλώντας εκνευρισμό στους άλλους.
3 – Διπρόσωπη στάση – Η εναλλαγή συμπεριφοράς του, όντας φιλικός και υποστηρικτικός μπροστά στους άλλους, αλλά κακόβουλος όταν βρίσκεται χωρίς την παρουσία μαρτύρων μαζί με το/τα θύματά του.
4 – Σαρκασμός – Ο παθητικοεπιθετικός τύπος ανθρώπου χρησιμοποιεί ειρωνικές παρατηρήσεις για να υπονομεύσει τον άλλον, χωρίς να δείχνει ξεκάθαρη αντιπαράθεση.
5 – Ασαφείς απαντήσεις – Ο άνθρωπος που επιλέγει την παθητική επιθετικότητα για να επιβληθεί δεν απαντά ξεκάθαρα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, δημιουργώντας αίσθηση σύγχυσης και αβεβαιότητας.
6 – Μομφές χωρίς αιτία – Ένα παράδειγμα παθητικής επιθετικότητας είναι η απόδοση της ευθύνης στους άλλους, χωρίς λόγο, δημιουργώντας ενοχές στα άτομα που είναι εξαρτημένα από αυτό.
7 – Προσποίηση σύγχυσης – Υπάρχουν πάντα οι φορές που ο παθητικοεπιθετικός χαρακτήρας προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει οδηγίες ή αιτήματα.
8 – Εκμετάλλευση ελαττωμάτων – Ο άνθρωπος που είναι παθητικά επιθετικός γνωρίζει τις αδυναμίες των θυμάτων του. Είναι σαν να τις αρχειοθετεί και να τις δίνει στη “δημοσιότητα” όποτε επιλέγει ενισχύοντας τα αρνητικά του συναισθήματα που μπορούν να προκληθούν.
9 – Αδιαφορία σε επιτυχίες – Ο άνθρωπος που έχει παθητικοεπιθετική συμπεριφορά δείχνει αδιαφορία στις επιτυχίες των άλλων, υποβαθμίζοντας τη σημασία τους.
10 – Συγκαλυμμένος θυμός – Η παθητική επιθετικότητα δεν περιλαμβάνει φανερές φάσεις θυμού. Ο τελευταίος εκδηλώνεται έμμεσα, χωρίς άμεση έκρηξη.
11 – Αποφυγή συγχαρητηρίων – Ο παθητικά επιθετικός άνθρωπος δεν δίνει ποτέ επαίνους στους ανθρώπους που χειραγωγεί ακόμα και όταν είναι φανεροί στους υπόλοιπους.
12 – Εσκεμμένη απροσεξία – Ο παθητικοεπιθετικός χαρακτήρας είναι συχνά αφηρημένος και αδιάφορος, όταν του ζητείται κάτι συγκεκριμένο που δεν θέλει να αντιληφθεί.
13 – Χειριστική στάση – Η παθητικοεπιθετική συμπεριφορά είναι βαθιά χειριστική. Ο παθητικοεπιθετικός άνθρωπος συχνά χρησιμοποιεί έμμεσες λεκτικές απόψεις για να επηρεάσει τις αντιδράσεις.