Κεφάλαιο 15:  Ποιον καταγγέλλει η παπαδιά;

….αν ακόμα  στέκεσαι όρθιος , έχεις πάντα περιθώριο να τα ζήσεις όλα αυτά που ονειρεύεσαι  -  μα κι άλλα πολλά ακόμα και όπως λέει κι ο Καζαντζάκης στον καπετάν Μιχάλη “ανάθεμα στον που χόρτασε” . Μη σκέφτεσαι λοιπόν , όρμα!

Rapper Spy 

 

Hartfield and  the north, share it  

 

 

Καθόταν σκυθρωπός και προσπαθούσε να βρει το νήμα της ζωής εκείνου του λεβέντη του Τζάκ -πού πήρε τα ρίσκα του και είχε και την θλιβερή πρωτιά να πεθάνει, μα και να ζήσει πρώτος !

blonde-baton-1Ο κολλητός του χάθηκε στην κόλαση του Βιετνάμ, στην κυριολεξία ,κάπου ανάμεσα στα πόδια της γυναίκας που αγάπησε, ενώ εκείνος είχε ξεμείνει σ’ εκείνο το κωλοχώρι στην Κρήτη, ζώντας  συμβιβασμένος με τη μίζερη ζωή του και αναρωτιόταν ποιος τα τίναξε και ποιος είναι ακόμα ζωντανός – ο Τζακ ή εκείνος που ΄ψαχνε ακόμα για το νήμα της ζωής.

Τα πράγματα όμως δεν είχαν έτσι  ακριβώς : δεν υπήρχε στ’ αλήθεια εκείνο το ένα νήμα της ζωής, που έλεγε πώς έψαχνε  - και το μονό που μπορεί κανείς να ψάχνει είναι να βρει εκείνη τη δύναμη που τον οδηγά να το αναζητά αιώνια!

german-propaganda-american-british-soldiers-ww2-003Βλέπεις , όλα γύρω μας συνυπάρχουν και συμβαίνουν κάθε στιγμή  - υπάρχουν ταυτόχρονα τα πάντα και όλα   – δισεκατομμύρια σενάρια διαγκωνίζονται να βγουν στον αφρό για να πάρουν ανάσα και να μην σκάσουν!

Και αν η ζωή είναι ένα ποτάμι που τρέχει  - τρέχει  και πίσω δεν γυρνά,  κανείς δεν κατάλαβε προς ποια κατεύθυνση  τρέχει πίσω ή μπρός;

Πάντως, καταπώς φαίνεται, εκείνος στεκόταν στις όχθες εκεινού του ποταμιού και φοβόταν ότι έπρεπε να φτάσει στην ουσία του πράγματος , κάτι που απέφευγε επιμελώς όλα έκανα τα χρόνια στις Γούρνες και θυμήθηκε το λόγια του Τζάκ εκείνη τη μέρα στο Fillmore East: αν για τους λόγους σου θέλεις να φτάσεις στον πάτο ,δεν το σκέφτεσαι  - πηδάς …

hith-british-files-reveal-secret-wwii-spies-traitors-poster-V

 

Κεφάλαιο 16 : Σαν δυο γαλάζια πορτοκάλια.. 

 

 

When the dreamer dies , what happens to the dreams?

OZ

 

David Silvian Silver Moon 

 

 

Φιλόσοφοι, συγγραφείς, μουσικοί, ζωγράφοι, γλυπτές, ποιητές, ερευνητές, μοιράζονται  με τους Θεούς τους μια μαγική ικανότητα. Βλέπουν γύρω τους κενά (κενά με τη φυσική έννοια του όρου ) και οραματίζονται σχήματα για να τα καλύπτουν. Και πάνω σε αυτό που λίγο πριν ήταν άδειο , εκείνοι  δημιουργούν κάτι καινούργιο. Να βλέπουν άραγε τα ίδια τα πλάσματα που χορεύουν μπροστά στη φωτιά – και όχι μόνο τις σκιές τους  στον τοίχο του σπηλαίου που είμαστε αλυσοδεμένοι εμείς οι υπόλοιποι;

images

Κάθε βιβλίο ήταν για τον Τζων και μια ελπίδα.. πώς σ’ ένα από τα ταξίδια του αφηγητή , κάπου εκεί μακριά από τα γνώριμα μέρη – κατά προτίμηση σ’ ένα πράσινο νησί, κρυμμένο καλά σε απέραντο γαλάζιο Ωκεανό  - κάπου εκεί, τριγυρνώντας ένα απόγευμα στη αμμουδιά, θα έπεφτε πάνω στη λύση .

Ότι κάπου εκεί θα υπάρχει εκείνη η μαγική λέξη , που ξεκλειδώνει τον κόσμο και που ,όταν την διάβαζε θα τα καταλάβαινε όλα …σε πείσμα των θεών  - γιατί η δύναμη του λόγου είναι κάτι, που ούτε οι θεοί είχαν υπολογίσει καλά ,όταν έφτιαχναν τον κόσμο.

Κάθε βιβλίο όμως ήταν για ‘κείνον και μια μαχαίρια – γιατί η λύση αυτή που έψαχνε δεν υπήρχε!

images (1)

Και ίσως γι αυτό να εγκαταστάθηκε ο Γιαννάκης κοντά στη θάλασσα. Ενα φθινόπωρο κοντά στη θάλασσα  αρκεί για να θα θυμάται κάνεις  το άρωμα της για πάντα. Το άρωμα της  προσμονής για το ταξίδι και της αλλαγή που έρχεται. Κάπως έτσι τα έβλεπε τότε τα πράγματα ,  κάπως έτσι του μύριζε και η Ειρήνη – στην αρχή!

Όχι και σήμερα όμως! Ήταν άλλη μια δύσκολη μέρα στις Γούρνες  – από το πρωί όλα του πήγαιναν στραβά  – είχε μαλώσει με τα’ αδέλφια την Ειρήνης. Το περασμένο βράδυ πήγε να ακουμπήσει την πανέμορφη Ειρήνη με τις πρόστυχες καμπύλες, αλλά εκείνη του τραβήχτηκε.

-Ήξερες του ορούς μου από την αρχή του είπε!

Save0212

Η αμερικάνικη βάση των Γούρνων απέχει 40 χλμ περίπου από τους Βαρβάρους, το χωριό του Καζαντζάκη και τα μηνύματα  που στέλνει  ο Θεός στους θνητούς , τα στέλνει κυρίως  με γυναίκες .

Έτσι όταν είχε συναπαντήσει την καλλίγραμμη Ειρήνη με τα αραχνούφαντα φορέματα στον δρόμο για το βουνό …το είχε θεωρήσει σημάδι και πίστευε ότι θα την εύρισκε τη λύση  - αν υπήρχε η λύση αυτή θα ‘ταν θαμμένη κοντά στο χωριό του Καζαντζάκη.