Hangover – Βγαίνεις έξω, πίνεις χωρίς όρια, επιστρέφεις σπίτι, κοιμάσαι, η επόμενη μέρα είναι μια κόλαση. Πονοκέφαλος που δεν λέει να φύγει, ζαλάδα, στομαχικοί ίλιγγοι. Η σχέση με το αλκοόλ δεν είναι καθόλου απλή. 

Περίπου το 45% της σοβαρότητας ενός hangover οφείλεται σε γονιδιακές παραλλαγές που έχουμε κληρονομήσει, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την «κωδικοποίηση» αυτών των ενζύμων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα 10-20% τυχερών, οι οποίοι δεν νιώθουν hangover ακόμη και όταν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Και αυτοί είτε είναι απλώς καλύτεροι στον να προσποιούνται τους υγιείς, είτε έχουν ένα συκώτι που μπορεί να διασπάσει πιο αποτελεσματικά την αιθανόλη.

Πώς ξεπερνιέται το hangover;

Υπάρχει κάποια επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπεία για το hangover; Τα κακά νέα είναι δυστυχώς πως όχι.

Βέβαια, ο κόσμος έχει βρει διάφορα γιατροσόφια, όπως τα ωμά αυγά, τον καφέ ή το σεξ. Το μόνο που επιτυγχάνουν όμως αυτές οι θεραπείες είναι ουσιαστικά η αναπλήρωση θρεπτικών στοιχείων, υγρών και ενδορφινών που χάνονται κατά τη διάρκεια του hangover. Και σίγουρα είναι αναζωογονητικές, όμως δεν μπορούν να εξαφανίσουν το hangover ως διά μαγείας.

Μία έρευνα πάντως διαπίστωσε πως, όταν κάποιος ενεργηθεί, η ανάρρωση επιταχύνεται. Ο λόγος είναι απλός: η αιθανόλη παραμένει στο στομάχι και το έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση – και από εκεί απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Γι’ αυτό και οι συντάκτες της έρευνας χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο ως «μεθύσι του εντέρου».

Το έντερο απορροφά την αιθανόλη γρηγορότερα από τον ρυθμό που τη μεταβολίζει το συκώτι, επομένως, όταν κάποιος ενεργείται, αποβάλλει και την αιθανόλη που δεν έχει ακόμη απορροφηθεί στο αίμα. Όπως εξηγεί η έρευνα, αυτός είναι και ένας τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιας ζημιάς στο συκώτι.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει κανείς ένα hangover είναι να ζει υγιεινά, να κοιμάται νωρίς και να μην πίνει πολύ. Τελικά είναι ζήτημα επιλογής…

με πληροφορίες από dw