Ως σκηνοθέτης, ως ζωγράφος, ως φωτογράφος ο Ντέιβιντ Λιντς έχει αποθεώσει σε αναρίθμητες στάσεις το ανθρώπινο σώμα. Είναι καλλιτέχνης που μπορεί να εντάξει μια βουβή κίνηση των ηρώων του ως μέρος καλλιτεχνικού διαλόγου που αναπτύσσει με τους θεατές του. Το νέο του βιβλίο “David Lynch Nudes” κυκλοφορεί σήμερα, δέκα χρόνια μετά το “The Air Is on Fire“ σε συνεργασία με το “Fondation Cartier”.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε το 1946 στη Μοντάνα των ΗΠΑ. Ήταν ακόμα φοιτητής όταν σκηνοθέτησε τις ταινίες μικρού μήκους Six Men Getting Sick και The Alphabet. Παράλληλα, ασχολούνταν και με τη ζωγραφική- ασχολία που συνεχίζει ως σήμερα. Γρήγορα επικεντρώθηκε στον κινηματογράφο και γράφτηκε στο American Film Institutes’s Center for Advanced Film Studies στο Los Angeles, όπου γύρισε τη μικρού μήκους The Grandmother.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Το 1970 λόγω της εντύπωσης που προκάλεσαν οι μικρού μήκους ταινίες του The Alphabet (1968) και ειδικότερα το The Grandmother (1970), ένα παραμύθι για ένα αγόρι που επινοεί μια γιαγιά , ο Ντέιβιντ Λιντς προσλήφθηκε στο American Film Institute του Los Angeles.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Η πρώτη του μεγάλου μήκους ήταν το Eraserhead, τα γυρίσματα του οποίου κράτησαν 4 χρόνια (1972-1976). Η ταινία γυριζόταν τα βράδια αφού την ημέρα ο Λιντς εργαζόταν για τα προς το ζην διανέμοντας εφημερίδες. Η ταινία είναι ένας κινηματογραφικός εφιάλτης και σ’ αυτήν ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνικές που αργότερα θα χαρακτηρίσουν το ύφος του. Το Eraserhead έγινε επιτυχία ως cult ταινία στο κύκλωμα των μεταμεσονύκτιων προβολών. Και τράβηξε το ενδιαφέρον του γνωστού κωμικού Mel Brooks, ο οποίος τον προσέλαβε για να κινηματογραφήσει το The Elephant Man/ Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (1980), ταινία που χάρισε στον Λιντς την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Οι συνoλικές υποψηφιότητες για ‘Οσκαρ ήταν 8 καθιερώνοντας έτσι με τον πιο δυναμικό τρόπο τον Ντέιβιντ Λιντς σε κοινό και κριτικούς. Η ασπρόμαυρη αυτή ταινία αφηγείται την ιστορία ενός φριχτά παραμορφωμένου ανθρώπου και διαδραματίζεται στη Μεγάλη Βρετανία τη βικτωριανή εποχή.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Απορρίπτοντας την πρόταση για να σκηνοθετήσει το τρίτο επεισόδιο της σειράς Star Wars, ο Λιντς θα σκηνοθετήσει, το Dune (1984). Βασισμένο στο ομώνυμο επικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Frank Herbert και σε παραγωγή του γνωστού παραγωγού Dino De Laurentis, η ταινία υπήρξε μια μεγάλη αποτυχία. Ο Λιντς είχε παράπονα από τις επεμβάσεις του παραγωγού στο τελικό αποτέλεσμα και κυρίως στον δραστικό περιορισμό της διάρκειας της ταινίας.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Ο Λιντς δεν κάμφθηκε από την αποτυχία και το 1986 σκηνοθέτησε το Blue Velvet/ Μπλε Βελούδο. Η ταινία, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες του σκηνοθέτη, προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, για Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστούν οι Isabella Rossellini και Dennis Hopper. Η αφήγησή της διαδραματίζεται με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η ταινία χαρακτηρίζεται από μια ονειρική υφή, σουρεαλιστικές επιρροές και μια σκηνοθεσία που εμμένει στους απόκοσμους ήχους, τις σκιές, τα έντονα χρώματα.

Από την ταινία “Μπλε Βελούδο”

Η ταινία Ατίθαση Καρδιά/ Wild at Heart (1990), με τον Nicolas Cage και την Laura Dern, είναι μια παράξενη ταινία δρόμου που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

Το 1990 όμως ήταν το αποκορύφωμα για την φήμη του αφού διακρίθηκε και στον χώρο της τηλεόρασης με τη σειρά Twin Peaks, την οποία έκανε αργότερα και ταινία (Twin Peaks Fire Walk with Me/ Ο Ύποπτος Κόσμος του Τουίν Πικς, 1992). Η τηλεοπτική σειρά έφερε έναν άλλο αέρα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της τηλεόρασης και γρήγορα απέκτησε φανατικούς οπαδούς.

Από το βιβλίο “David Lynch Nudes”. Φωτογραφία Ντέιβιντ Λιντς

Ακολούθησε η ταινία Lost Highway/ Χαμένη Λεωφόρος (1997) που κινείται στο ίδιο ονειρικό κλίμα όπως και οι υπόλοιπες ταινίες. Μια ταινία πολύ μακριά από το ύφος του -αληθινή έκπληξη- είναι το The Straight Story (1998) που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου. Σ’ αυτήν ο κεντρικός ήρωας είναι ένας ηλικιωμένος που αποφασίζει να ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι. Η επόμενη ταινία του έχει το όνομα ενός δρόμου στο Los Angeles το Mulholland Drive (2001) και έχει ως κεντρικές ηρωίδες δύο νεαρές γυναίκες. Γι’ αυτήν την ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες ενώ ήταν υποψήφιος και για ένα βραβείο Όσκαρ .
Η ταινία με τον τίτλο INLAND EMPIRE (2006) είναι μια σουρεαλιστική πειραματική ταινία, η πρώτη του σκηνοθέτη σε ψηφιακό format. Για να τη γυρίσει χρειάστηκε δύομιση χρόνια και σ’ αυτήν πρωταγωνιστούν οι γνωστοί από προηγούμενες ταινίες Laura Dern, Justin Theroux, Harry Dean Stanton, Laura Harring, αλλά και οι Jeremy Irons, Diane Ladd, Nastassja Kinski, William H. Macy. Όταν ρωτήθηκε για την ταινία ο Lynch δήλωσε ότι είναι μια ταινία “για μια γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα, είναι απλώς ένα μυστήριο”.

Εκτός από την ιδιότητα του ως σκηνοθέτης, ο David Lynch έχει κατά καιρούς υπάρξει και ηθοποιός, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη ζωγραφική.