“Αφιερώθηκα στη συλλογή μου. Την έκανα έργο της ζωής μου. Δεν είμαι συλλέκτης έργων τέχνης, είμαι μουσείο”.
Πέγκι Γκούγκενχαϊμ

Γεννημένη σε γνωστή, πλούσια και ισχυρή οικογένεια, η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις σημαντικότερες συλλογές της σύγχρονης ευρωπαϊκής και αμερικανικής τέχνης. Στηριζόμενη σε συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του ντανταϊστή Μαρσέλ Ντυσάν, του αναρχικού ποιητή και κριτικού Χέρμπερτ Ριντ, συγκέντρωσε γρήγορα ζωγραφικούς πίνακες από τους πιο πρωτοποριακούς Ευρωπαίους καλλιτέχνες πριν από το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πάθος της για συλλογή έργων τέχνης συνεχίστηκε στις Η.Π.Α. όταν έδωσε την ευκαιρία στους εκκολαπτόμενος αφηρημένους εξπρεσιονιστές να εκθέσουν έργα τους στην γκαλερί της “The Art of This Century” μαζί με τους Ευρωπαίους πρόδρομους τους.

•Η αγάπη της για την τέχνη και τη δημιουργικότητα ενίσχυσε τον δικό της εκκεντρικό τρόπο ζωής στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Βενετία, όπου η συλλογή της στεγάζεται μόνιμα. Η αφοσίωσή της σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του Τζάκσον Πόλοκ, ήρθε σε έντονη αντίθεση με τους μεταγενέστερους συλλέκτες που αναζητούσαν κυρίως επενδυτικές ευκαιρίες.

Η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ ανήκε σε εκείνη την κατηγορία γυναικών, όπως και οι Μπέτι Πάρσονς και Κάθριν Ντράιερ, οι οποίες βοήθησαν να στραφεί η προσοχή του κόσμου της τέχνης στη σύγχρονη τέχνη και ειδικότερα στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

Ενώ οι περισσότεροι συλλέκτες κυκλοφορούσαν σε εκθεσιακούς χώρους και γκαλερί οπλισμένοι με τη βοήθεια ενημερωμένων συμβούλων, η συλλογή της Πέγκι Γκούγκενχαϊμ βασίστηκε σε έργα που η ίδια αγαπούσε ή προκαλούσαν το αισθητικό της κριτήριο.

Μποέμ στην καρδιά είδε τη συλλογή της ως δημιουργική προσπάθεια που ήθελε να μοιραστεί με το ευρύτερο κοινό.

Ήταν η Γκούγκενχαϊμ που έδωσε στον Βασίλι Καντίνσκι την ευκαιρία να εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Λονδίνο και ενίσχυσε τη φήμη της σύγχρονης τέχνης στη Βρετανία. Ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να δώσει στους νεαρούς αφηρημένους εξπρεσιονιστές χώρο για μερικές από τις πρώτες υψηλού επιπέδου εκθέσεις τους στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στην Ιταλία.

•Η γκαλερί της στη Νέα Υόρκη, The Art Of this Century, που άνοιξε το 1942 και έκλεισε το 1947, ήταν μοναδική για τις καινοτόμες εκθέσεις που φιλοξενούσε. Έγινε ένα είδος εργαστηρίου όχι μόνο για τη νέα, πρωτοποριακή τέχνη αλλά και για το πώς ο θεατής αλληλεπιδρούσε με τα έργα τέχνης δημιουργώντας σχέσεις μαζί τους.

H Πέγκι Γκούγκενχαϊμ γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1898 και έφυγε από τη ζωή στις 23 Δεκεμβρίου 1979. Ήταν κόρη του Μπένζαμιν Πέγκι Γκούγκενχαϊμ , ο οποίος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912, και ανιψιά του Σόλομον Γκούγκενχαϊμ , ο οποίος ίδρυσε το ίδρυμα Solomon R. Guggenheim.

•Η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ συνέλεξε έργα τέχνης στην Ευρώπη και την Αμερική κυρίως μεταξύ 1938 και 1946. Το 1949 εγκαταστάθηκε στη Βενετία, όπου έζησε και παρουσίασε τη συλλογή της για το υπόλοιπο της ζωής της. Η συλλογή Πέγκι Γκούγκενχαϊμ είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης που φιλοξενεί 326 έργα τέχνης μυθικής αξίας στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας της Ιταλίας. Ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης.

 

με πληροφορίες – εικόνες από: https://www.guggenheim.org/