του Γιάννη Παναγόπουλου //

Στα ένοχα χρόνια της δεκαετίας του 1990 ήθελα να ντύνομαι η μουσική μου. Ήθελα η μουσική μου να επικρατήσει της άλλης μουσικής, πόσο μουσική ήταν άραγε αυτό; Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήθελα να εξαφανιστεί. Και η Λίνα Νικολακοπούλου επίσης. Οι μελωδικές γραμμές τραγουδιών τους που μου άρεσαν ήταν σαν να λέμε σήμερα κρασάρισμα μνήμης. Ή βήχας ίωσης που περίμενα να κάνει τον κύκλο της για να φύγει, να πεθάνει. Είναι εδώ και χρόνια που το δικό μου τείχος του Βερολίνου έπεσε. Και η παιδική χαρά που βρισκόταν στην άλλη χώρα που εμφανίστηκε σιγά – σιγά απέναντι, με τις αδυναμίες της και αυτή, ανακάλυψε νέους ήρωες, νέες παρέες, νέα ένταση. Απόψε είναι 17 Νοέμβρη 2018. Είμαι στις “Γραμμές”. Η Σπείρα – Σπείρα και ο Σταμάτης Κραουνάκης μόλις τελείωσαν μια ακόμα εμφάνισή τους. Λίγο πριν, στη “Σωτηρία της Ψυχής” νόμισα πως για λίγο τα βρήκα με την πάρτη μου. Και στα “Κόκκινα Γυαλιά” γύρισα στο ίδιο μου το μικρό παρελθόν, σ’ εκείνο το καλοκαίρι που όντως φορούσα κόκκινα γυαλιά ηλίου και από μέσα τους ο κόσμος έμοιαζε ηλεκτρικός.

Είμαι στο καμαρίνι του Σταμάτη Κραουνάκη. Περιμένω τη στιγμή που θα κάνει νεύμα να περάσω μέσα. Σκέφτομαι ποιες λέξεις κολλούν καλύτερα δίπλα από το συγχαρητήρια. Η παράσταση πριν ήταν κάτι… πώς να στο πω ρε παιδί μου; Δεν θα το έλεγες σόου, γιατί δεν ένιωσα καμία απόσταση ανάμεσα στη σκηνή και τους θεατές. Θα το έλεγα πάρτι παρέας που γίνεται σε διαμέρισμα του πάνω ορόφου και η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους. Η Σπείρα – Σπείρα και ο Σταμάτης Κραουνάκης έχουν φτιάξει, γι’ ακόμα μια φορά, κάτι που με αφορμή τη μουσική ανοίγεται στην πρόζα, την κωμωδία σταντ – απ, τη σάτιρα.

– “Ξέρεις, σε λίγο θα είμαι εξήντα και κάτι…” λέει ο Σταμάτης.

– “Και;” του απαντώ.

Ο Σταμάτης πρώτα φορμάρει ένα χαμόγελο στο στόμα και, μετά, λέει: – “Έχω σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο…”

Φεύγουμε από τις… Γραμμές. Μπαίνουμε στο αμάξι. Χανόμαστε στη νύχτα της Αθήνας. Βγαίνουμε στην Εθνική Οδό και στα πολλά γέλια χάνω την έξοδο που οδηγεί στο σπίτι. “Φίλα με” πριν τη “Σωτηρία της Ψυχής”.

Μα πού πάμε;

πηγή φωτογραφίας ανοίγματος https://www.facebook.com/joe.pilgrim.796