του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ». Η τραγική ιστορία για το τι συμβαίνει όταν αυτό που παρουσιάζεται ως «γεγονός» από τα ΜΜΕ και τη δικαιοσύνη αποκρύπτει την αλήθεια, θα μπορούσε να αφορά ένα σενάριο ταινίας του αριστερού Κεν Λόουτς. Κι όμως, έχει να κάνει με το σενάριο της νέας ταινίας του δημοκρατικού δεξιού Κλιντ Ίστγουντ που δηλώνει -εδώ και δεκαετίες αλλά και στη νέα του ταινία- υπέρ της οπλοκατοχής.

«Μία βόμβα έχει μπει στο πάρκο Centennial. Έχετε 30’.». Ο κόσμος γνώρισε τον Ρίτσαρντ Τζούελ ως τον φύλακα που ανακάλυψε το βομβιστικό μηχανισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα το 1996. Η αναφορά του για τα γεγονότα τον μετέτρεψε σε ήρωα, που εξαιτίας της άμεσης δράσης του, έσωσε αμέτρητες ζωές από βέβαιο θάνατο.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μόλις μέρες, ο επίδοξος αστυνομικός γίνεται ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος του FBI, κατηγορείται τόσο από τον Τύπο όσο και από το κοινό και στη ζωή του έρχονται τα πάνω κάτω. Απευθυνόμενος στον ανεξάρτητο δικηγόρο Γουάτσον Μπράιαντ, ο Τζούελ κατορθώνει να αποδείξει την αθωότητά του. Αλλά ο Μπράιαντ ξεπερνά τα όριά του, καθώς προσπαθεί να πολεμήσει τις συντονισμένες επιθέσεις του FBI, της GBI και του APD και να καθαρίσει το όνομα του πελάτη του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ρίτσαρντ από το να εμπιστευτεί τους ίδιους τους ανθρώπους που θέλουν να τον καταστρέψουν.

«Συχνά βλέπουμε ιστορίες για ισχυρούς ανθρώπους που τους κατηγορούν για κάτι, αλλά έχουν χρήματα, παίρνουν τον σωστό δικηγόρο και ξεφεύγουν» λέει ο Κλιντ Ίστγουντ. «Με ενδιέφερε η ιστορία του Ρίτσαρντ Τζούελ γιατί είναι ένας κοινός άντρας, ένας μέσος άνθρωπος. Δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη, αλλά παρενοχλήθηκε με κάθε τρόπο. Όλοι έσπευσαν να τον κατηγορήσουν, δεν είχε την εξουσία να ξεφύγει και ήταν για καιρό αφελώς ιδεαλιστής για να καταλάβει ότι έπρεπε να σώσει τον εαυτό του. Γι΄αυτό ήθελα να κάνω αυτή την ταινία» συνεχίζει «για να αποκαταστήσω τη μνήμη του Ρίτσαρντ. Γιατί είναι ένας απλός άνθρωπος -που θέλει να είναι αστυνομικός και να αφοσιωθεί στην ασφάλεια των ανθρώπων- που κάνει κάτι ηρωικό και μετά πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα. Τον ρίχνουν στους λύκους».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ Σαμ Ρόκγουελ (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”) που ενσαρκώνει τον Γουάτσον Μπράιαντ, Κάθι Μπέιτς (“Misery,” “American Horror Story”), που παίζει τη μητέρα του Ρίτσαρντ, Τζον Χαμ (“Baby Driver”), που παίζει τον επικεφαλής ερευνητή του FBI, Ολίβια Γουάιλντ (“Life Itself”) ως η δημοσιογράφος Κάθι Σκραγκς της εφημερίδας Atlanta Journal-Constitution και Πολ Γουάλτερ Χάουζερ (“I, Tonya”), που πρωταγωνιστεί ως Ρίτσαρντ Τζούελ.

Το σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Μπιλ Ρέι (“Captain Phillips”), βασισμένο στο άρθρο του Vanity Fair “Αμερικανικός εφιάλτης – η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ”, της Μαρί Μπρένερ.

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Πρωταγωνιστούν: Σαμ Ρόκγουελ, Κάθι Μπέιτς, Τζον Χαμ, Ολίβια Γουάιλντ, Πολ Γουάλτερ Χάουζερ