Του Γιάννη Παναγόπουλου //

 26 Σεπτέμβρη 1960. Η προεκλογική καμπάνια για μια θέση στον Λευκό Οίκο έχει φουντώσει. Οι υποψήφιοι για την προεδρία των Η.Π.Α. βρίσκονται σε τηλεοπτικό στούντιο στο Σικάγο. Σε μια καρέκλα κάθεται ο υποψήφιος των Συντηρητικών Ρίτσαρντ Νίξον. Σε μια άλλη ο υποψήφιος των δημοκρατικών Τζον Κέννεντι. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Αμερικανοί περιμένουν να δουν το πρώτο  πολιτικό ντιμπέιτ, γνωστό και ως «Great Debate», στην ιστορία της τηλεόρασης.

 Τα επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν συμφωνήσει σε τέσσερις τηλεμαχίες. Πέρα από τον πυρετό των προετοιμασιών οι ψιλιασμένοι γύρω από την επικοινωνία τρίβουν τα χέρια τους. Είναι η στιγμή  που η τηλεόραση δείχνει τα δόντια της ως όπλο διαχείρισης συνειδήσεων. Είναι το μέλλον της ενημέρωσης. Ο, έως εκείνη τη στιγμή κραταιός, ήχος του ραδιοφώνου θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Το «Great Debate» εστιάζει σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας. Κάθε υποψήφιος έχει στη διάθεσή του 8 λεπτά για μια εισαγωγική τοποθέτηση. Μετά ακολουθούν ερωτήσεις από δημοσιογράφους του πάνελ. Το ντιμπέιτ κλείνει με τους Νίξον και Κέννεντι να δίνουν επίλογο στην εκπομπή με μια μικρή ομιλία διάρκειας τριών λεπτών και είκοσι δευτερολέπτων ο καθένας.

•Το ντιμπέιτ είναι μια νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών. Είναι φωτογενής. Δείχνει ξεκούραστος είναι ελαφρά μαυρισμένος. Είχε μόλις ολοκληρώσει την προεκλογική του καμπάνια στην Καλιφόρνια. Μάλλον πέρασε ευχάριστα. Στον αντίποδα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έφτασε στο στούντιο αφού πρώτα ανάρρωσε από εγχείρηση στο γόνατο. Πέρασε στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες. Είναι, εμφανώς, αδυνατισμένος. Αρνήθηκε το μακιγιάζ.

Το ντιμπέιτ πρόβαλε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News. Και παρουσιαστής τους ήταν ο Howard Smith. Το πάνελ των δημοσιογράφων αποτελούν οι Walter Cronkite από το CBS News, ο John Edwards από το ABCNews, ο John Chancellor από το NBC News και Frank Singiser από το Mutual News.

Σε αποστροφή του λόγου του ο Τζον Κέννεντι δήλωσε:  «Πιστεύω πως ήρθε η στιγμή να δώσουμε ένα νέο όραμα για την Αμερική». Τονίζοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη θα φέρει μείωση των φόρων που θα πληρώσουν οι πολίτες των Η.Π.Α. Στον αντίποδα ο Ρίτσαρντ Νίξον τόνισε πως: «Είναι αναπόφευκτο να αυξηθούν οι φόροι για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες στο εκπαιδευτικό και ιατροφαρμακευτικό σύστημα της χώρας».

Το πρώτο «Great Debate» εκτός από ζωντανής, τηλεοπτικής μετάδοσης έτυχε και ζωντανής ραδιοφωνικής μετάδοσης. Η επικράτηση του Κέννεντι στην τηλεοπτική αναμέτρηση ήταν ολοκληρωτική. Το περίεργο όμως είναι πως τις εντυπώσεις στην ραδιοφωνική κέρδισε ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών.

Ήταν μόλις 1960 όταν η επικοινωνία άλλαξε. Και η δύναμη της εικόνας επισημοποίησε την παντοδυναμία της.