*Το κείμενο έρχεται ως συνέχεια εκείνου που το fragilemag.gr δημοσίευσε στις 12/ 07/2016 με τίτλο: «’Aρον-άρον εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για την υποβάθμιση της Ακαδημίας Πλάτωνος.

“ΕΠΕΙΔΗ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΙΛΑΤΟΣ ΕΝΙΨΕ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ» λένε οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όπου «Πόντιος Πιλάτος», το σεβαστό (;) Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό που στη συνεδρίασή του «της 5 Ιουλίου του σωτήριου έτους 2016, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την αύξηση του ύψους σε 4 Ο.Τ. στη γειτονιά Ακαδημία Πλάτωνος, ανάμεσά τους το Ο.Τ. του πρώην Μουζάκη, νυν ιδιοκτησία ARTUME – BLACKROC, παρά την εισήγηση της Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών για μείωση του ύψους» όπως αναλυτικά γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

«Στην αύξηση του ύψους στην περιοχή, σε 21 από 17,50 μέτρα, επιμένει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρά την τρίτη συνεχή απόρριψη του σχεδίου ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Φεβρουάριο, που προώθησε η σημερινή κυβέρνηση με αυτόν τον όρο. Η αύξηση του ύψους αποτελούσε και αποτελεί αίτημα της εταιρείας προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιό της για ανέγερση MALL.

Η απόφαση του Κ.Α.Σ, παρά την προσπάθεια να διασκεδαστεί με ρυθμίσεις όπως διαβάθμιση του ύψους από 18 έως 21 μέτρα και διάσπαση των όγκων των κτηρίων, αποτελεί συμφωνία τού ότι το είδος προστασίας και αναβάθμισης που χρειάζεται η ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας του Πλάτωνος είναι ένα MALL!!! Το MALL παρουσίασε η εταιρεία στα μέλη του.

Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοιο ιστορικό, το ΚΑΣ να υστερεί σε αποφάσεις προστασίας σε σχέση με τις απόψεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού» τονίζουν οι κάτοικοι. Και στη συνέχεια, αποδεικνύουν πως δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν συμπαραστεκόταν στους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων και με επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή, όπως αυτές της νυν βουλευτίνας Χαράς Καφαντάρη, για τις πολλαπλά σοβαρές επιπτώσεις του συγκεκριμένου σχεδίου σε κάθε επίπεδο: πολιτιστικό – ποιότητας ζωής – οικονομικής επιβίωσης των εκατοντάδων επιχειρήσεων της περιοχής.»

Οι κάτοικοι καλούν «τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες προώθησης του MALL.

thumbnail_platonos anoigma

Ο τρόπος υπάρχει. Κήρυξη της περιοχής του πρώην ΒΙΟΠΑ σε περιοχή προγράμματος ανάπλασης κατ΄ επιταγή του Νέου Ρυθμιστικού Αθήνας – Αττικής.» Διατρανώνουν την απόφαση τη δική τους, αλλά και των επιχειρηματιών, «σε συντονισμό με τους κατοίκους και επιχειρηματίες του Περιστερίου» να μην παραδώσουν τους αγώνες τους.

Συνεχίζουν, λοιπόν, για:

• Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας. Χώρος ανοιχτός στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.

• Ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με τρόπο που να αρμόζει στην αξία του, να τον αναδεικνύει, να γίνει ο μοχλός για τη διάσωση των τελευταίων αδόμητων χώρων δίπλα στο κέντρο της Αθήνας.

• Την πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών (δρόμοι, αποχέτευση, ελεύθεροι χώροι που λείπουν παντελώς).

• Την αξιοποίηση, με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γνώση, του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που περιβάλλει την περιοχή κατά τα δύο όριά της, ενάντια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.

• Τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.