Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

Κάποτε διδάχθηκα ότι ανήκω στο ανθρώπινο είδος. Δηλαδή σε αυτό που φημίζεται για την ανεπτυγμένη διανοητική του ικανότητα. Σίγουρα; Ναι μεν ακονίσαμε το μυαλό παράλληλα με το μαχαίρι με το οποίο γυρεύαμε τροφή θέλοντας να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή. Αλλά πού είναι τούτη; Μετανάστες, πρόσφυγες, τρομοκρατημένοι πολίτες, ένα σωρό θρησκείες, περιθωριοποιήσεις, εγκλήματα στο όνομα της «αγάπης», μπούλινγκ, αρρώστιες, εξαπατήσεις, κλοπές, ασιτία, τοποθέτηση βομβών λίγο πιο πέρα από εμάς νομίζοντας ότι δεν θα μολυνθούμε όλοι…  Ανάλογες σκέψεις «γέννησε» ο χρόνος που έφυγε, ο οποίος ήταν γεμάτος από δαύτα. Μάλλον κάτι κάναμε λάθος και «ακονίσαμε» περισσότερο απ’ όλα τη φιλοδοξία και τη μισαλλοδοξία μας.

Γιατί μου ήρθαν όλα αυτά στον νου τη στιγμή που έπρεπε να σκεφτούμε τη δημιουργία του «Fragile»; Καταρχάς συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι είμαστε ό,τι πιο εύθραυστο υπάρχει. Σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά. Κι έπειτα «έπεσε» στην αντίληψη  μου το ντοκιμαντέρ «Human». Την ύπαρξη του οποίου πριν από λίγο καιρό αγνοούσα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν να θυμηθούν «τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους»; Ερώτημα το οποίο απασχολεί τον κινηματογραφιστή Yann Arthus-Bertrand. Είναι τελικά τόσο δύσκολο πράγμα η κοινωνικοποίηση, η αρμονική συμβίωση των λαών, η μετάνοια, η ευτυχία, η αγάπη και η συγχώρεση; Τι επιδιώκουμε πραγματικά;

human3

Μετανάστες, θανατοποινίτες, φορείς ασθενειών, ομοφυλόφιλοι, αγρότες, ορφανά, μαχητές της ελευθερίας κι άλλοι βασανισμένοι άνθρωποι από το Μάλι, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και δεκάδες άλλες χώρες  δακρύζουν πολλές φορές μπροστά στην κάμερα καθώς μιλούν – στη γλώσσα τους – για τον αγώνα τους να γίνουν σωστότεροι άνθρωποι, να επιβιώσουν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Κι όλα αυτά με τη συνοδεία μαγικών αεροφωτογραφιών και μιας σαγηνευτικής μουσικής, την οποία συνέθεσε ειδικά για το «Human» ο μαροκινής καταγωγής Γάλλος Armand Amar (γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ).

Ο Arthus–Bertrand δημιούργησε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αφότου ταξίδεψε επί τρία έτη σε εβδομήντα συνολικά χώρες, παίρνοντας συνεντεύξεις από 2.000 διαφορετικούς ανθρώπους. Και όντας ταλαντούχος φωτογράφος, δημοσιογράφος, περιβαλλοντολόγος και κινηματογραφιστής, αν μη τι άλλο, σε κάνει να σκεφτείς το μεγαλείο της ζωής. Για να κάνεις όχι ένα μεγάλο, αλλά ένα σωστότερο βήμα για την ανθρωπότητα!