του Γιάννη Παναγόπουλου

 Το παρόν της ελληνικής κόμικς κοινότητας success story θα το έλεγες. Αλλά είναι αυτές οι δύο λέξεις που παρεπέμπουν σε ονειρώξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής που σε κόβουν να τις πεις. Ή τις λες με τους φίλους σου σαν λογοπαίγνιο, σαν ανεκδοτάκι. Αν το πεις σοβαρά λες πριν «θα πω κάτι για την οικονομία της κουβέντας..» (και το λες) . Η Comicdom Con είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τα κόμικς στη χώρα. Οργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το 2006. Φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 7,8 και 9 Απριλίου σε δύο χώρους. Στο κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και στο κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31), τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους. Στη διάρκειά της θα παρουσιάσουν δουλειές τους μέινστριμ και ανεξάρτητοι δημιουργοί. Από το εξωτερικό φετινός καλεσμένος είναι ο Γάλλος συγγραφέας και εικονογράφος Benoît Sokal.

17571899_10212725043259948_1782579415_oΗ σκηνή των κόμικς στην Ελλάδα είναι αληθινή. Λάμπει, δημιουργεί. Εξαπλώνεται. Δεν είναι το «αλεύρι που φουσκώνει μόνο του». Αν κάτι φουσκώνει είναι ο αριθμός των ανθρώπων που μπλέκονται μαζί της. Όπως κάθε σκηνή τέχνης υπάρχουν καλλιτέχνες που δημιουργούν overground και underground. Ο Μέλανδρος Γκανάς είναι μανιακός με την όλη υπόθεση. Συλλέκτης, εκδότης (εκδόσεις του Κάμπου), φαν του είδους. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα τον βρεις στον τόπο των αυτοεκδόσεων. Εκεί δηλαδή που γεννιούνται και πεθαίνουν οι πιο αγαπησιάρικες ιστορίες κόμικς. Μιλήσαμε μαζί του. Ήταν εύκολο να τον βρούμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας μιλά για εκείνο που δίνει νόημα στη ζωή του.

-Τι είναι νέο στην Comicdom Con 2017;

-Το Comicdom Con μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο. Όπως είδες από πέρυσι “εξαπλωθήκαμε” (σαν ιός..) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Μεγαλύτερες απαιτήσεις, μεγαλύτερες ανάγκες, άρα και εμείς πάντα προσπαθούμε να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις. Πολλά καινούρια πράγματα από πάνελς, workshops, εκθέσεις, διάφορα events για μικρά και μεγάλα παιδιά και άλλα πολλά, που καλύτερα είναι να μπείτε μόνοι σας στο http://www.comicdom-con.gr/ να δείτε, να βρείτε τι σας ταιριάζει, να το φορέσετε και να μας έρθετε.

-Η έκθεση είναι σημείο αναφοράς για τον κόμικς κόσμο της Ελλάδας. Ποια ήταν η χρονιά που δεν θα ξεχάσεις ποτέ και γιάτι;

-Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Όλες οι χρονιές mάμησαν με τον δικό τους τρόπο/για τον δικό τους λόγο. Άνετα όμως θα μπορούσα να ανασύρω πολλές και όμορφες στιγμές για κάθε μία χρονιά ξεχωριστά.

-Στον χώρο του κόμικς στην Ελλάδα παίζει το ίδιο μ’ εκείνο που παίζει και στον χώρο της μουσικής;  Το κοινό, στην πλειοψηφία του, να είναι και δημιουργός μουσικής.

-Κοίτα, δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει στον ελληνικό χώρο της μουσικής αλλά στον δικό μας χώρο θα μπορούσες άνετα αστειευόμενος να πεις κάτι τέτοιο. Η αλήθεια δεν βρίσκεται πολύ μακριά απ’ αυτό μιλώντας πάντα για την εγχώρια κατάσταση. Το αναγνωστικό κοινό δεν είναι και πολύ μεγάλο άρα πολλοί απ’ αυτούς συμμετέχουν ενεργά με τον έναν η τον άλλο τρόπο ή, αν δεν συμμετέχουν, γνωρίζονται σε προσωπικό επίπεδο με τους δημιουργούς μιας και είμαστε σε μια μικρή πληθυσμιακά χώρα και όντας μια μικρή ομάδα ανθρώπων με κοινό παρανομαστή τα κόμικς, πιο απίθανο είναι να μη γνωριζόμαστε παρά αυτό που θέτεις εσύ στην ερώτηση… Και εγώ και άλλοι στον χώρο ξεκίνησαμε ως απλοί φαν των κόμικ.

17579968_10212725039459853_1603280789_n17619242_10212725042099919_1469373146_n

-Στη χρονιά που έφυγε ποια ήταν η καλύτερη νέα είσοδος στον χώρο της ελληνικής κόμικς σκηνής κατά την γνώμη σου;

-Σε έβαλε κάνεις να με ψαρώσεις να σου πω τι ψήφισα σαν καλύτερο νέο καλλιτέχνη;  Χαχαχαχαχα… Το καλό είναι ότι γίνεται πανικός από νέες εκδόσεις και σχεδόν όλες είναι δυνατές. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τα κόμικ και όλο και νέα ταλέντα σκάνε από το πουθενά. Ειδικά στον δικό μου χώρο που είναι οι αυτοεκδόσεις και συνήθως έρχομαι πρώτος σε επαφή με αυτό το νέο αίμα, τα μάτια μου βλέπουν πολλά όμορφα. Άρα δεν θα σου απαντήσω για κάποια συγκεκριμένη νέα είσοδο, αλλά θα σου πω πως άνετα μπορώ να σου δώσω δέκα ονόματα τα οποία δεν τα ξέρει ακόμα ο κόσμος αλλά σε κάνα δύο χρόνια πιστεύω πως οι περισσότεροι θα παραμιλάνε.

17623036_10212725040099869_1678627597_o-1

-Οι “Εκδόσεις του Κάμπου” τι θα παρουσιάσετε;

-Φέτος θα έχουμε 3 καινούρια κομιξάκια. “Τα Κοπρόσκυλα” με τον (περσινό δίς βραβευμένο) Αποστόλη “Κotsifas Blackbird” Ιωάννου, “Το Σημειωματάριον του Μπάρμπα-Λέως” σε συνεργασία με τον Αχιλλέα “zofsalonika” Πασχαλίδη και τέλος, το ”10 to Gο”, ένα underground τευχάκι σε σχέδιο Nanco, χρώμα Gemo, και γραφιστική επιμέλεια Jnk Artworks. Το τευχάκι αυτό είναι αφιερωμένο στους 10 to GO, μια λόκαλ (προς το παρόν) μπάντα που αγαπάμε και σαπορτάρουμε. Άλλωστε και το νόημα της όλης έκδοσης είναι… Support Your Locals. Κλασικά θα έχουμε κάποια καινούρια τευχάκια Pineiada bibles, στίκερς, αφισάκια και άλλα..

 

comicdom17

-Το Comicdom Con Athens είναι μια τριήμερη γιορτή των comics, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και συνδιοργανώνουν η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Από τη διοργάνωση του 2016, προστέθηκαν στους διοργανωτές το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Οι κύριοι χώροι που φιλοξενούν το Comicdom Con Athens είναι το κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22) και το κτίριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Σίνα 31), τα οποία απέχουν μόλις 170 μέτρα μεταξύ τους.

Από το 2006, σε μια εκδήλωση βασισμένη στα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, το ελληνικό κοινό έρχεται σε επαφή με μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μορφές Τέχνης παγκοσμίως, μέσω της παρουσίας διεθνώς καταξιωμένων δημιουργών, εκθέσεων πρωτότυπων έργων, sketch events, panels, προβολών, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεων νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές comics, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, καθώς και των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (πήραν τη θέση των Comicdom Awards, το 2015), των μοναδικών βραβείων comics για τους Έλληνες δημιουργούς, στα οποία μια Ακαδημία επαγγελματιών και ειδικών του χώρου τιμά τους καλύτερους της χρονιάς που πέρασε..

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Comicdom Con Athens, έχουν διοργανωθεί πολύ επιτυχημένες εκθέσεις πρωτότυπων έργων, σε συνεργασία με καταξιωμένους διεθνείς φορείς, όπως το Billy Ireland Cartoon Library & Museum, το Μουσείο Hergé και το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Στις εκθέσεις μας έχουν φιλοξενηθεί έργα σπουδαίων δημιουργών, όπως οι Will Eisner, Charles Schulz, Hergé, Neal Adams, Winsor McCay, Jack Davis, Bob Kane, Brian Bolland και άλλοι.

Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση, συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, πλέον με συνοδοιπόρους το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με το κοινό όραμα να φέρουν το ευρύτερο ελληνικό κοινό σε επαφή με την Τέχνη των comics. Το δωδέκατο κατά σειρά Comicdom Con Athens θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Απριλίου 2017.

Ανάμεσα στους guests που έχει φιλοξενήσει το Comicdom Con Athens συμπεριλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής comics, όπως οι John Romita Jr., Bill Tucci, David Lloyd, Scott Lobdell, Peter Milligan, Marv Wolfman, Jean Schulz, Chris Ware, David Prudhomme, Milo Manara, Mike Carey, John Wagner, Jamie Delano και Andrew Wildman.