Οι εκδόσεις πότλατς εκδίδουν το τρίτο τους βιβλίο με τίτλο Αυτοάμυνα. Μια φιλοσοφία της βίας της Elsa Dorlin σε μετάφραση της Μαρίας Κακογιάννη.

Η ιστορία της αυτοάμυνας είναι μια περιπέτεια που εμπεριέχει πολώσεις και αντιπαραθέτει συνεχώς δύο ανταγωνιστικές εκφράσεις της άμυνας του «εαυτού». Από τη μία πλευρά την κυρίαρχη νομικοπολιτική παράδοση της νόμιμης άμυνας που συνδέεται με μια πληθώρα πρακτικών εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, τη θαμμένη ιστορία της «πολεμικής ηθικής του εαυτού» που έχει διαποτίσει σύγχρονα πολιτικά κινήματα υποκουλτούρας. Η διαδρομή του βιβλίου δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα επιλογής των πιο ενδεικτικών παραδειγμάτων, αλλά από την αναζήτηση μιας μνήμης που αφορά τους αγώνες και έχει ως μοναδικό αρχείο το σώμα των καταπιεσμένων: οι συγκρητικές γνώσεις και κουλτούρες αυτοάμυνας των σκλάβων, οι φεμινιστικές πράξεις αυτοάμυνας, οι τεχνικές μάχης που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη από εβραϊκές οργανώσεις ενάντια στα πογκρόμ. 

Ανάμεσα στα διαφορετικά κινήματα, υπάρχουν συνδέσεις και κοινές αφηγήσεις. Τα βασικά κείμενα που συνθέτουν τη φιλοσοφία του Κόμματος Αυτοάμυνας των Μαύρων Πανθήρων αποτίνουν φόρο τιμής στους εξεγερμένους και τις εξεγερμένες του γκέτο της Βαρσοβίας. Οι queer περίπολοι αυτοάμυνας παραπέμπουν στα κινήματα αυτοάμυνας των μαύρων. Οι Αγγλίδες διεθνίστριες αναρχικές σουφραζέτες έχουν πρόσβαση στο ju-jitsu εν μέρει εξαιτίας της ιμπεριαλιστικής πολιτικής που σφετερίστηκε γνώσεις και πρακτικές των αποικιοκρατούμενων για να τους αφοπλίσει. Στόχος του βιβλίου είναι να πραγματευτεί το ζήτημα, όχι μόνο σε σχέση με τα συγκροτημένα πολιτικά υποκείμενα, αλλά και σε ένα διαφορετικό επίπεδο, αυτό της πολιτικοποίησης των υποκειμενικοτήτων: στην καθημερινή ζωή, στην ιδιωτικότητα των συναισθημάτων οργής που καταπίνονται και δεν εκφράζονται, στη μοναξιά των βιωμένων εμπειριών βίας έναντι της οποίας δημιουργείται συνεχώς μια κατάσταση αυτοάμυνας που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια. Σε καθημερινή βάση, τι προκαλεί η βία στη ζωή, στα σώματα; Και τι μπορούν αυτά με τη σειρά τους να κάνουν ή να μην κάνουν εν μέσω και μέσω της βίας; Ποιος έχει δικαίωμα στην ένοπλη αυτοάμυνα; Και ποιος, αντίθετα, αποκλείεται από αυτό το προνόμιο; 

Η ιστορία εκδίκησης των ανίσχυρων, των ανυπεράσπιστων και των εύθραυστων αποτελεί μια μυθοπλαστική απεικόνιση της ιστορικότητας των σχέσεων εξουσίας -τα θηράματα δεν παραμένουν πάντα θηράματα- που βασίζεται σε μια φαινομενολογία της βίας. 

– Το βιβλίο εκδόθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος βοήθειας για εκδότες του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα)

Για την Elsa Dorlin 

Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Toulouse Jean Jaurès, η Elsa Dorlin διερευνά επί είκοσι χρόνια  τη διαμόρφωση μιας νέας ιστορίας των σωμάτων μέσω της γενεαλογίας των σύγχρονων μορφών σχέσεων εξουσίας. Το 2009 τιμήθηκε με το χάλκινο μετάλλιο του CNRS για την έρευνά της στη φεμινιστική φιλοσοφία και επιστημολογία. Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, Fellow στο Columbia Institute for Ideas & Imagination και φιλοξενούμενη ερευνήτρια στο Ίδρυμα Camargo. Το 2017 δημοσίευσε το βιβλίο της Se défendre. Une philosophie de la violence που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Zones και το οποίο έλαβε το βραβείο Frantz Fanon από τη Φιλοσοφική Ένωση της Καραϊβικής. Το έργο μεταφράστηκε σε περίπου δέκα γλώσσες.

Για τις εκδόσεις πότλατς 

Oι εκδόσεις πότλατς δημιουργήθηκαν με σκοπό να συνδυάσουν κείμενα πολιτικής θεωρίας και φεμινιστικής κριτικής, καθώς και ψυχαναλυτικά δοκίμια. To πρώτο βιβλίο εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Το βιβλίο Aυτοάμυνα, μια φιλοσοφία της Βίας αποτελεί την τρίτη έκδοση. Κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία Η Πατριαρχία του Μισθού και Πέρα από τα Όρια του Σώματος της Silvia Federici. 

Συγγραφέας: Elsa Dorlin
Μετάφραση: Μαρία Κακογιάννη
Γλωσσική Επιμέλεια: Λένα Κοψαχείλη

ISBN: 978-618-86767-2-5
Σελίδες: 351
Tιμή: 20 ευρώ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19 Νοεμβρίου

Εκδόσεις πότλατς 
Εmail επικοινωνίας: [email protected]
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6980960529
Facebook
Instagram