του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά». Αγαπώ τον κινηματογράφο. Αγαπώ τη τέχνη. Αγαπώ τη ζωή. Να η «φιλοσοφία» της αλησμόνητης Ανιές Βαρντά με τις ελληνικές ρίζες. Και αν θέλετε να ευφρανθεί η καρδιά σας, μη χάσετε αυτό το βιογραφικό ντοκιμαντέρ. Είναι το κύκνειο άσμα μιας μεγάλης δημιουργού που σφύζει από ζωή καθώς αποτελεί έναν ύμνο στη δημιουργία και στη μαγεία του σινεμά. Γεννημένη στο Βέλγιο, η μεγάλη κυρία του γαλλικού κινηματογράφου (λίγο πριν της απονεμηθεί το βραβείο Camera του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου), γύρισε την τελευταία της ταινία “Agnes by Varda” ως αποχαιρετισμό στους κινηματογραφόφιλους.

Η Ανιές Βαρντά, φωτογράφος και πρωτοπόρος της νουβέλ βαγκ, αποτελεί θεσμό για το γαλλικό κινηματογράφο. Λίγο πριν το θάνατο της, κάθισε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και χρησιμοποιώντας φωτογραφίες κι αποσπάσματα από τις ταινίες της μίλησε η ίδια για το ανορθόδοξο έργο της.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε δύο μέρη- στο πρώτο αναφέρεται στην «αναλογική περίοδο» από το 1954 έως το 2000, και η σκηνοθέτιδα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

•Ήταν μια νέα γυναίκα που ήθελε να επαναπροσδιορίσει το σινεμά, ένας άνθρωπος που ήταν πάντα ανοιχτόμυαλος, που σε κάθε της ταινία άλλαζε την αφήγηση

Στο δεύτερο μέρος, η Βαρντά εστιάζει στη χρονική περίοδο από το 2000 έως το 2018 και μας δείχνει πως χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να περιγράψει τον κόσμο με το μοναδικό της τρόπο.

Είτε μπροστά από την κάμερα, είτε πίσω από αυτήν, η Βαρντά διηγείται ιστορίες μέσα από εικόνες κι αποφεύγει τις συμβατικές μεθόδους αφήγησης. Μαζί με τους συνεργάτες της, μεταφέρουν το θεατή σε ένα ταξίδι ανορθόδοξων εικόνων.

Σκηνοθεσία: Ανιές Βαρντά, Ντιντιέ Ρουγκέ