της Μαριλιάνας Ρηγοπούλου* //

Τετάρτη απόγευμα 28 Μαρτίου, ώρα 19:00, Κυψέλης 15, μπροστά από την είσοδο του Akroasis Theatre & Bar, άλλη μια συνέντευξη τύπου για έναν καινούργιο χώρο. Πλησιάζοντας η αίσθηση της ρουτίνας εξαφανίζεται μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα καθώς με περιμένει μια σκάλα στρωμένη μ’ ένα κατακόκκινο χαλί και στα μισά αυτής μια κόκκινη βελούδινη κουρτίνα που αποπνέει εσάνς μεσοπολέμου, ξυπνώντας το ενδιαφέρον μου για κάτι το διαφορετικό, μοιάζει θαρρείς η αυλαία ν’ανοίγει πρώτα για το κοινό, για τη δική τους είσοδο, και μετά για τους ηθοποιούς.

Κατεβαίνοντας στο φουαγιέ, η διακόσμηση έχει κινηθεί στο ίδιο ύφος με κάποιες επιπλέον γκρι αποχρώσεις και μερικά αντικείμενα από τη δεκαετία του ’60, που τονίζουν έτι περισσότερο τη θεατρική φυσιογνωμία του χώρου και στην πιο μικρή του λεπτομέρεια, την επιμέλεια του οποίου είχε η Βασιλεία Δημηνίδου, η ιδιοκτήτρια του Akroasis Theatre & Bar, ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας.

Η ώρα έφτασε για να γνωρίσουμε τους στόχους της Βασιλείας Δημηνίδου, περνώντας στην αμιγώς θεατρική αίθουσα, πραγματικά απόλαυσα την άνετη θεατρική σκηνή που δεν περιορίζει, όπως επίσης και την ευρύχωρη αίθουσα που δημιουργεί το αίσθημα άνεσης στους θεατές και κατά συνέπεια και ουσιαστικής απόλαυσης της όποιας παράστασης.

«Γράφω από δέκα ετών. Ήθελα μέσα από τα κείμενά μου να ακουστεί η φωνή μου, να βοηθάω τους ανθρώπους».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Βασιλείας Δημηνίδου, να μπορεί να ακουστεί η θεατρική της φωνή μέσα από τη συγγραφική της δεινότητα κι αυτό να λειτουργεί επικουρικά στους άλλους.

Στόχος της να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται ομάδες και νέων καλλιτεχνών, να συγκεραστούν πολλά διαφορετικά είδη θεάτρου και να είναι το Akroasis Theatre πύλη δημιουργίας, καλλιτεχνικής καινοτομίας με την ουσιαστική διάσταση του όρου ενώ παράλληλα θέλει να δώσει βήμα στο σύγχρονο ελληνικό έργο.

Συνταξιδιώτες του χώρου ο ηθοποιός και συγγραφέας Νίκος Ποριώτης και ο Κωνσταντίνος Κυριακού ηθοποιός και σκηνοθέτης.

«Με το χιούμορ τα πράγματα γίνονται πιο ανώδυνα και ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο γραφής μου», μας δηλώνει ο ηθοποιός Νίκος Ποριώτης του οποίου το έργο με τίτλο «Δε θα μείνω πολύ» θ’ ανέβει στο θέατρο Akroasis στις 20 Απριλίου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που έγραψε ο Νίκος Ποριώτης, βαθύτερη επιθυμία του ίδιου, να βγεί μια έντιμη, αληθινή παράσταση, να είναι αληθινό θέατρο.

Στις 24 Απριλίου ανεβαίνει το έργο της Βασιλείας Δημηνίδου με τίτλο «Μέριλιν Μονρόε- Συνέντευξη με το θάνατο», που περιγράφει τη ζωή της Μέριλιν Μονρόε μέσα από το νεκροτομείο, ένα κείμενο ιδιαίτερο και αληθινό καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Στις 22 Απριλίου στο Bar Theatre του χώρου θ’ ανέβει η παράσταση με τίτλο «Ποιητές πεζοδρομίου» σε κείμενα της Βασιλείας Δημηνίδου, που διακωμωδεί το σήμερα, τα όσα ζούμε καθημερινά, με βασικό όπλο στη φαρέτρα του το χιούμορ.

«Στα έργα είναι αληθινοί άνθρωποι, μιλάνε για τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας, την απόλυτη απομάκρυνση» μας λέει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κυριακού, καθώς μας δίνει την κοινή συνισταμένη και των τριών αυτών έργων. Επίσης τα έργα εισχωρούν ακόμα πιο βαθιά σ’ ένα ψυχολογικό προφίλ που θίγει και σχολιάζει την κατάθλιψη, την επαγγελματική αποτυχία, τον εσωτερικό κατακερματισμό, την ανάδειξη ή μη στο καλλιτεχνικό στερέωμα ανθρώπων ανάλογα με το πόσο φερέφωνα ή όχι των επιταγών του χώρου είναι διατεθειμένοι να γίνουν.

Το Theatre Bar φιλοδοξεί να φιλοξενεί μουσικές παραστάσεις, διαδραστικές, stand up και ο χώρος να διοργανώνει σεμινάρια πάνω στην Τέχνη της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας και της συγγραφής.

Μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσε να κλείσει διαφορετικά παρά μόνο μ’ ένα πάρτι από τη μουσική ομάδα «Τίνος; Φίλμς» στο χώρο του Bar Theatre και στη θεατρική σκηνή μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «29 Ψυχιατρεία» της ομάδας ΩΚΑΙΕΙ, άλλη μια επισφράγιση της πολυλειτουργικότητας του χώρου.

Το Akroasis Theatre & Bar είναι εκεί, σας περιμένει, γιατί ο στόχος του είναι ένας και μοναδικός, αγάπη για την Τέχνη του θεάτρου κι αυτό από μόνο του συνάδει με την πυξίδα των λόγων του Κάρολου Κουν: «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας».

*Η Μαριλιάνα Ρηγοπούλου είναι εκπαιδευτικός, σοπράνο, κριτικός θεάτρου.