του Νίκου Μουρατίδη //

Άννα Συνοδινού. Μια σπουδαία ηθοποιός, μια σοβαρή γυναίκα, αρχέγονη μητριαρχική φιγούρα, που με την παρουσία της στα πολιτιστικά μας δρώμενα άφησε το αποτύπωμα της. 

Θέλω κατά καιρούς να κάνω τέτοια άρθρα, μόνο και μόνο για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, τους ανθρώπους αυτούς που τίμησαν τον εαυτό τους, την πατρίδα μας και την τέχνη τους. Που δεν ξευτιλίστηκαν, που δεν πήγαν χαμένοι και δεν έζησαν μια μέτρια ζωή. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η σπουδαία ηθοποιός, Άννα Συνοδινού, η οποία υπηρέτησε για περισσότερα από 60 χρόνια τη θεατρική σκηνή και ήταν μία από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες στο θέατρο της Επιδαύρου, έχοντας ενσαρκώσει τις περισσότερες ηρωίδες της ελληνικής τραγωδίας.

Η Άννα Συνοδινού ήταν σπουδαία γυναίκα, μορφωμένη, ταλαντούχα, που έζησε μια γεμάτη ζωή, την ευχαριστήθηκε, δοξάστηκε και την χόρτασε. Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927, αλλά η καταγωγή της είναι από την Αμοργό. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο (δεν υπήρχε λύκειο τότε) με άριστα, ενώ έμαθε ραπτική και νοικοκυριό. Από μικρή αγαπούσε το θέατρο και έτσι έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Με το ταλέντο της κατάφερε να περάσει και την τελείωσε με άριστα. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες είναι στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, καθώς και στην αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Εκτός από τις σπουδές της στο Εθνικό, η Άννα Συνοδινού σπούδασε μπαλέτο και μουσική όπου και εκεί αρίστευσε ενώ είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς, όπως τον Δημήτρη Χορν και την Μαρίκα Κοτοπούλη. Έχει παίξει επίσης και σε ένα πλήθος θεατρικών έργωνκυρίως του Shakespear και κλασσικών συγγραφέων, καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου. Επίσης είναι η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Έχει λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, όπως Γαλλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ιταλίας, Ρωσίας κ.α.

Εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθήνας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, του 1977, του 1981, του 1985 και του 1989. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ.

Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε η βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών, Μαρίνα Δίζη όταν κλήθηκε να ψηφίσει άνοιξε ένα πανό, το οποίο έγραφε: «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος». Η ενέργεια αυτή εξόργισε την Άννα Συνοδινού, που σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική.

Η Άννα Συνοδινού έχει τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου. Μιλάει αγγλικά και είναι μόνιμη κάτοικος Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Οι μεγαλύτερες θεατρικές της ερμηνείες είναι στις αρχαίες τραγωδίες: Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, καθώς και στην αρχαία κωμωδία Λυσιστράτη πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Δεξιά: Μελίνα Μερκούρη [μελαχρινή], Άννα Συνοδινού και Αντιγόνη Βαλάκου.

Συγχαρητήρια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

πηγή: nikosonline.gr