γράφει ο Μάρκος Ψυχάρης

Αντιρρησίας Πάσχα – Όπου να ‘ναι θα σκάσει ο Πέτρος (Γαϊτάνος) με εκείνο το τερματισμένα έντεχνο, βουτηγμένο στην περισυλλογή υφάκι, να ψάλει το πλέι-λιστ των ημερών. Όπου να ‘ναι επίσης θα παίξουν τα πρώτα ρεπορτάζ για το πασχαλινό τραπέζι. Σε ζωντανή σύνδεση από τη Βαρβάκειο θα γίνει (από τώρα το ξέρουμε) ειδική αναφορά στην ανεβασμένη τιμή του κιλού για το Αρνάκι.

Ελλάδα είσαι έτοιμη; Το Πάσχα είναι ενοχλητικό για στάνταρ 6 λόγους.

 

1- Οι σελέμπριτι το θεωρούν test-drive του επερχόμενου καλοκαιριού.

Τι σημαίνει αυτό; Ξεχύνονται δεξιά και αριστερά και ανήμερα του επιταφίου, παραμονές ανάστασης φωτογραφίζονται για να επιβλέψουν τη φετινή τους φωτογένεια. Είναι κρίσιμης σημασίας να μοιάζουν με τον περσινό τους εαυτό, χωρίς τα σημάδια του χρόνου δηλαδή. Ο χρόνος για εκείνους φαντάζει με ανάποδο ντόμινο. Μόνο που τα πούλια πρέπει να πέφτουν από την ανάποδη, προς τα πίσω αντί για μπρος. Φέτος θα θέλουν να μοιάζουν με τον περσινό τους εαυτό. Πέρσι ήθελαν να μοιάζουν με τον προπέρσινο. Πρόπερσι ήθελαν να μοιάζουν με τον παραπροπέρσινο. Όταν με τα πολλά πέρσι φτάσουν στη χρονιά 2000 χτυπούν την πόρτα του περασμένου αιώνα. Δε μασάνε. Μια αιωνιότητα και μια μέρα, το έχει κάνει ταινία και ο σκηνοθέτης.

2- Στην Εθνική οδό Μεγάλη Πέμπτη.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοπορεία της χρονιάς, στην Ελλάδα, πραγματοποιείται παραμονές του Επιταφίου και την Τρίτη του Πάσχα.

Δύο στάνταρ απορίες που αφορούν την Πασχαλινή έξοδο των Αθηναίων είναι οι εξής. Γιατί όλοι φεύγουν ίδια μέρα, ίδια ώρα; Γιατί αφού όλοι φεύγουν ίδια μέρα, ίδια ώρα απορούν που έχει κίνηση στον δρόμο; Όταν οι πασχαλινοί ταξιδιώτες πλησιάζουν στα πρώτα διόδια ανακαλύπτουν (πάντα το ίδιο) πως η ουρά είναι μήκους χιλιομέτρων. Μέχρι να φτάσει η ώρα της πληρωμής ρίχνουν ένα αμαξάτο οικογενειακό καβγαδάκι, έτσι για να περάσει η ώρα, και όταν η ζοχάδα εκτονωθεί και φιλιώσουν όλοι ξανά, επειδή υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την μπάρα οι μπαμπάδες ρίχνουν ένα γαμωσταυρίδι στους μπροστινούς τους που αργούν να πληρώσουν το αντίτιμο των διοδίων.

3- Μα πόσα SUV ζουν σ’ αυτή τη χώρα; (Το Πάσχα ξέρει)

Στις πασχαλινές διακοπές, που τις θεωρούμε θρησκευτικό τουρισμό, πέρα από την υποκριτική κατάνυξη, προβάλλεται εντονότατα και το νεοελληνικό συμπεριφορικό μεγαλείο. Τα χωριά γεμίζουν κόσμο. Οι πλατείες με αυτοκίνητα.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα οι κοινωνικές τάξεις δεν παίζουν με την ίδια σαφήνεια όπως στη βόρεια και δυτική Ευρώπη. Εμείς εδώ έχουμε τη δική μας ταξική (και ταξιδιωτική) κουλτούρα. Το δικό μας ταξικό πεδίο. Το παίρνεις χαμπάρι όταν περιμετρικά των πλατειών είναι σαν να επισκέπτεσαι αντιπροσωπεία αυτοκινήτων. Και επειδή τα SUV έχουν καλύτερη οπτική αναγνωρισιμότητα εμείς οι Έλληνες, για το γινάτι της δόξας ζούμε, ανακαλύπτουμε πως ο Κίτσουλας, που οδηγεί κορδονάτος SUV μεγέθους τρακτέρ, μπορεί ο μισθός να μη φτάνει να το κάνει δικό του, μπορεί το δάνειο για το τριάρι στον Γέρακα να είναι μη εξυπηρετούμενο, το αμάξι όμως, αυτός ο ομφαλός της γης του, έστω και για το τετραήμερο των Πασχαλινών διακοπών, είναι κάτι σαν το άλλο γεννητικό του όργανο.

4- Οι γιαγιάδες (του χωριού) το Πάσχα.

Οι γιαγιάδες δακρύζουν από χαρά που βλέπουν τα εγγόνια τους όταν μπαίνουν στο σπίτι. Τα εγγόνια τους όταν τα σφίγγουν στην αγκαλιά τους σκέφτονται: “Πότε θα μεγαλώσω να τελειώνει αυτό το μαρτύριο;”

5- Το ρεπορτάζ των καναλιών γύρω από την έξοδο και τις τιμές των αμνοεριφίων.

Ζω για τη στιγμή που ρεπόρτερ κατηγορίας Τσελίκα θα πλησιάσει στο τζάμι του αμαξιού μου και στην ερώτηση: “Πού πάτε για Ανάσταση”, θα του πω “Είστε έτοιμοι για Mute; Μητσοτάκ…”.

6- Οι αξιωματικοί στα στρατόπεδα που χορεύουν δημοτικά τραγούδια με στολή εξόδου.

Οι φαντάροι που κάνουν υπηρεσία γνωρίζουν πως για να σύρει τον χορό ο διοικητής εκείνοι έχουν πλύνει μια πλατεία λαμαρίνες και έχουν στριφογυρίσει πάνω από τα κάρβουνα αρνιά για τα επόμενα 200 Πάσχα της ζωής τους. Τα βύσματα έχουν φύγει με άδεια και εκείνοι βλέπουν άστρα στις επωμίδες να γλεντούν. Η Ανάσταση δεν αφορά την πάρτη τους.