Asado – Μια εικόνα ζωής από τη μακρινή Παραγουάη #19

κείμενο worldvespa.net

Οι Κυριακές στην Παραγουάη μυρίζουν…τσίκνα! Πιο συγκεκριμένα, τσίκνα μυρίζουν και οι εθνικές επέτειοι, οι διάφορες αργίες, τα πάρτι, τα ποδοσφαιρικά ματς, οι θρησκευτικές γιορτές, τα γενέθλια, οι βαφτίσεις… Ακόμη και μια τυχαία, εργάσιμη μέρα που μερικοί φίλοι μαζεύονται στο σπίτι του ενός ή στο μαγαζί του άλλου, τσίκνα μυρίζει.

•Οι Παραγουανοί θα σου μιλήσουν με καμάρι για τα περίφημα “asado” τους. Θα περηφανευτούν για το πώς εκείνοι και όχι οι Αργεντίνοι έχουν το καλύτερο ψητό κρέας στα κάρβουνα. Θα σου πουν για το 2008, τότε που η χώρα μπήκε στα Ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης ψητού κρέατος μέσα σε λίγες ώρες*!

Θα σου φέρουν κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία, αλλά το καλύτερο όλων είναι πως στο τέλος θα σε καλέσουν στο σπίτι τους για να το δεις με τα μάτια σου και να το γευτείς. Ή ακόμα καλύτερα, για να το ζήσεις:

Η ψησταριά με το τρυφερό, αλατισμένο κρέας, τα πικάντικα λουκάνικα, το ψωμί που καβουρντίζεται πασαλειμμένο με σκόρδο, η μαντιόκα που βράζει δίπλα, σ’ ένα κατσαρόλι μαυρισμένο απ’ τη φωτιά. Το “πσσς” που ακούγεται κάθε τόσο απ’ τις μπύρες που ανοίγουν η μια μετά την άλλη, το λαδωμένο πιρούνι, που θα κρατήσουν όλοι, αφημένο πάνω στο ξύλο κοπής περιμένοντας την επόμενη παρτίδα που θα βγει απ’ τη σχάρα. Τα πιάτα, που δεν έχει σημασία πόσα είναι, κάνα-δυο φτάνουν. Τα μαυρισμένα χέρια του ψήστη απ’ τα κάρβουνα, η λαδωμένη ποδιά της νοικοκυράς, τα πιτσιρίκια που παίζουν δίπλα και πότε-πότε έρχονται να ζητήσουν μια μπουκιά, οι κουβέντες, η μουσική, τα δυνατά γέλια.

Μόνο μια Κυριακή με μια παραγουάνικη οικογένεια να περάσεις και θα καταλάβεις πως ούτε τα ρεκόρ είναι αυτά που κάνουν το “asado” σημαντικό, ούτε οι πρωτιές. Ίσως τελικά να μην έχει τόση σημασία ούτε το ίδιο το κρέας…

*Στις 26/10/2008, σε λιγότερες από 6 ώρες καταναλώθηκαν 36.141 κιλά ψητού κρέατος σε μια συνάντηση που διοργανώθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Επίσης, μια γρήγορη έρευνα στο ίντερνετ δείχνει πως υπάρχουν πολλοί παραπάνω διαγωνισμοί ψησίματος και κατανάλωσης κρέατος στη Λατινική Αμερική απ’ όσους θα φανταζόταν κανείς!

δείτε περισσότερα για το ταξίδι της Αλεξάνδρας και του Στέργιου εδώ