του Παύλου Θ. Κάγιου //

«Τραγούδι χωρίς όνομα». Να και η καλύτερη ταινία της εβδομάδας που μας έρχεται από το «άγνωστό» μας, κινηματογραφικά, Περού. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία και η περουβιανή σκηνοθέτις Μελίνα Λεόν κάνει εδώ το ντεμπούτο της με το φιλμ να συμμετέχει στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες. Στο δικό μας Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, το φιλμ κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και ειδική μνεία.

Περού, 1988. Η Χεορχίνα, μια νεαρή κοπέλα από ένα μικρό χωριό των Άνδεων, φτάνει στη Λίμα προκειμένου να γεννήσει σε μια «αυτοσχέδια» και ύποπτη κλινική. Μυστηριωδώς όμως, το βρέφος εξαφανίζεται. Εν μέσω των πολιτικών αναταραχών της εποχής με τον ένοπλο αγώνα από το ακραίο Φωτεινό Μονοπάτι, ο Πέδρο, ένας τολμηρός γκέι δημοσιογράφος, θα γίνει ο μοναδικός της σύμμαχος στην απελπισμένη αναζήτηση να βρει το παιδί της… Με ασπρόμαυρη φωτογραφία και μέσα από ένα οδοιπορικό σε κολασμένες, διεφθαρμένες αρχές και φοβισμένους πολίτες, το φιλμ μάς βυθίζει σε έναν κόσμο που τον καταπίνει το σκοτάδι και η ανθρώπινη αδιαφορία. Με καθαρά κινηματογραφικό σενάριο, εξαίρετη φωτογραφία και μουσική.

Η χαρισματική σκηνοθέτης Μελίνα Λεόν 

Η Μελίνα Λεόν είναι σκηνοθέτις-σεναριογράφος και κατοικεί μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Λίμα. Ολοκλήρωσε σπουδές στον κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο της Λίμα και σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Η μικρού μήκους ταινία της “Lilli’s Paradise” πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και προβλήθηκε σε παραπάνω από 20 διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας συνολικά 11 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου Καλύτερης Λατινοαμερικάνικης Ταινίας στο φεστιβάλ του Σάο Πάολο.

Το ντεμπούτο της «Τραγούδι Χωρίς Όνομα» βραβεύτηκε στον εθνικό διαγωνισμό ταινιών μεγάλου μήκους του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 72ου Φεστιβάλ Καννών και έπειτα προβλήθηκε σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο αποσπώντας σημαντικά βραβεία. Τιμήθηκε με το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Μονάχου, με τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Στοκχόλμης καθώς και με το βραβείο Σκηνοθεσίας και ειδική μνεία για το Mermaid Award στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Μελίνα Λεόν
Παίζουν: Πάμελα Μεντόζα, Τόμι Παράγα, Λούσιο Ρόχας, Ρουθ Αρμάς