κείμενο Penny Kapitsinou* //
Θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς φίλους, που ενημερώνονται από iskra, lifo, haffpost κ.λπ., ότι η χθεσινοβραδινή, μεταμεσονύχτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας της εστίασης, δεν αφορά και πολύ τους εργαζομένους στην εστίαση. Διοργανώθηκε από ένα “μη συνδικαλιστικό όργανο” κάποιων ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης, που αρέσκεται στις γλάστρες.
Θέλω να ενημερώσω τους αγαπητούς συναδέλφους εργαζόμενους της εστίασης ότι, σε αυτό το “μη συνδικαλιστικό όργανο” δεν έχουν ούτε διεκδικούμενα αιτήματα ούτε δικαίωμα ψήφου, γιατί “δεν θα ορίζει η κάθε barwoman και ο κάθε DJ τι θα αποφασίζεται στις συνελεύσεις, για το μαγαζί μου”. Και αυτό θα σας ήταν πολύ προφανές, εάν όντως διαβάζατε τα αιτήματα, τα οποία υπερασπιστήκατε με την παρουσία σας ή τα “ευφάνταστα πλακάτ” που κρατήσατε. Αν επιτρέπετε σε μία μεγαλοκοπέλα, λίγο μπαρουτοκαπνισμένη, να σας κάνει μία πρόταση είναι η εξής: εάν θέλετε να συνδικαλιστείτε, οργανώστε ή ενταχθείτε σε ένα αληθινό συνδικαλιστικό όργανο, όπου θα έχετε φωνή και ψήφο και δικαίωμα παρέμβασης, με δημοκρατικές διαδικασίες, ξεκάθαρους, κοινούς στόχους, συναίνεση, μαζικότητα και ελπίδα. Αλλιώς, είμαστε απλώς γλάστρες.
•Θέλω να θυμίσω στους αγαπητούς εξ ημών και υμών συναδέλφους, ότι στόχος ήταν και η σύμπραξη με άλλους κλάδους. Πού είναι οι καλλιτέχνες; Πού είναι οι εκπρόσωποι των κλάδων, που πλήττονται μαζί μας; Ήταν ποτέ στόχος να κορνάρουν οι πελάτες, που μόλις έφυγαν από τα bars, “με μισοτελειωμένο ποτό”, σαν να πήραμε το euro; Ή μήπως ο στόχος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους, που δεν είναι πελάτες μας, αλλά είναι και εκείνοι εργαζόμενοι ή μικροεπιχειρηματίες ή συνταξιούχοι και πλήττονται όπως εμείς, ότι είμαστε σοβαροί επαγγελματίες; Ή μήπως στόχος είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι έχουμε ή απασχολούμαστε σε σοβαρές επιχειρήσεις και παλεύουμε χρόνια να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα και έχουμε υπάρξει πολυβραβευμένοι διεθνώς; Είναι μήπως στόχος να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι ο κλάδος μας αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και να εξηγήσουμε, με σοβαρότητα, ποιες θα είναι οι συνέπειες της κατάρρευσης της εστίασης στην ελληνική οικονομία;
Θα δείξω στον πατέρα μου, που είναι συνταξιούχος, φωτογραφίες ανθρώπων με μπύρα από το περίπτερο, μαζεμένους τα μεσάνυχτα σε μια πλατεία, κρατώντας “ευφάνταστα πλακάτ” και θα τον ρωτήσω εάν του πέρασε από το μυαλό ότι, η σύνταξή του εξαρτάται από την επιβίωση του κλάδου μας και θα σας πω.
Τέλος, θέλω να θυμίσω σε όλους, με πόσο μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιήθηκε επικοινωνιακά η εστίαση από το δήμο Αθηναίων και την πλατφόρμα του για τα τραπεζοκαθίσματα, μετά τις σχετικές συναντήσεις και κατά το σχεδιασμό της (επίσης τεράστιας επιτυχίας!), του Μεγάλου Περιπάτου. Τώρα βέβαια, το γυρνάμε λίγο στον τσάμικο, γιατί “αντιστοιχεί μία επιχείρηση εστίασης ανά 100 άτομα”, οπότε, δεν πειράζει αν κλείσουν μερικές υποθέτω. Αλλά έτσι είναι η επικοινωνιακή πολιτική, γυρίζει με το φύσημα του αέρα, τουλάχιστον βγαίνουμε ωραίες φωτογραφίες στο νυχτερινό ημίφως. Τέλος πάντων, ειλικρινά, ελπίζω να τον απολαύσατε χθες το βράδυ τον Μεγάλο Περίπατο και μήπως να εξαργυρώσουμε και καμιά ζαρντινιέρα. Όχι κάτσε, γενικά τις ζαρντινιέρες τις κάνουμε γαργάρα. Με μπύρα από το περίπτερο.
*Η Penny Kapitsinou εργάζεται χρόνια στην εστιάση (και συχνά γράφει κείμενα για τη ζωή στα μπαρ)
πηγή: facebook