Ζώντας και δουλεύοντας στην Αμερική του 19ου αιώνα, ο πρωτοπόρος ποιητής Έντγκαρ Άλλαν Πόε που έφυγε από τη ζωή στις 7 Οκτωβρίου 1849 διακρίθηκε για το σκοτεινό στυλ γραφής και τα μακάβρια θέματά του.

1  Ο Πόε ήταν τριών ετών όταν έμεινε ορφανός

Ο Έντγκαρ Πόε γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1809 από το ζευγάρι ηθοποιών Ελίζα και Ντέιβιντ Πόε.

Μετά τη γέννηση του γιου τους, η σχέση του ζευγαριού – που παντρεύτηκε μόλις έξι μήνες μετά τον θάνατο του πρώτου συζύγου της 18χρονης Ελίζας – ήταν ταραχώδης. Ζηλιάρης για την επιτυχία της γυναίκας του στο θέατρο, ο Ντέιβιντ ανέπτυξε μια εξαρτητική σχέση με το αλκοόλ. Σύντομα ο πατέρας του Πόε εγκατέλειψε τόσο την καριέρα του όσο και την οικογένειά του, όταν ο Έντγκαρ ήταν μόλις ενός έτους.

Δυστυχώς, η κακή τύχη του Έντγκαρ δεν τελείωσε εκεί. Το 1811, στα 24 της χρόνια, η μητέρα του πέθανε από φυματίωση.

Ο πατέρας του ήταν άφαντος αφήνοντας ουσιαστικά τον Έντγκαρ – ο οποίος ήταν μόλις έναν μήνα πριν από τα τρίτα του γενέθλια – ορφανό. Ευτυχώς, ωστόσο, ο Τζον Άλλαν, ένας έμπορος από τη Βιρτζίνια τον πήρε στην οικογένειά του. Αν και η οικογένεια Άλλαν ποτέ δεν τον υιοθέτησε επίσημα, του έδωσε το επώνυμό της και έτσι το όνομά του άλλαξε σε «Έντγκαρ Άλλαν Πόε».

2 – Το πιο γνωστό ποίημά του Πόε “Το Κοράκι” γνώρισε αμέσως την επιτυχία

Ενώ ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε θα χρησιμοποιήσει το νέο του όνομα για όλη τη ζωή του, το 1827 υιοθέτησε διαφορετικά ψευδώνυμα. Όταν έγινε μέλος του στρατού, για παράδειγμα, έδωσε το όνομα “Edgar A. Perry”. Όταν εργάστηκε ως συγγραφέας εφημερίδας, έγραψε με το όνομα «Henri Le Rennet». Και, όταν δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, Tamerlane and Other Poems, το υπέγραψε μόνο ως «Βοστωνέζος». 

Όταν άρχισε σοβαρά να επιδιώκει τη δουλειά του συγγραφέα, στη δεκαετία του 1930 και του 40, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγινε γνωστός για τη λογοτεχνική κριτική του, η οποία εκδόθηκε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Έγινε όμως διάσημος για την αφηγηματική του ποίηση, όπως με “Το Κοράκι”, που δημοσιεύτηκε στο New York Evening Mirror. Το ποίημα αυτό του 1845 αφηγείται την ιστορία ενός σπουδαστή που θρηνεί την αγαπημένη του. Καθώς θρηνεί την απώλειά της, έρχεται αντιμέτωπος με ένα κοράκι που μιλάει, του οποίου η επαναλαμβανόμενη χρήση της φράσης «ποτέ πια» τον τρελαίνει σιγά σιγά.

Το Κοράκι δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ο Πόε θα έγραφε για την απώλεια ενός νεαρού αγαπημένου προσώπου. Στην πραγματικότητα, αυτό το μοτίβο υπάρχει σε πολλά από τα πιο γνωστά έργα του, συμπεριλαμβανομένων των ποιημάτων “Λενόρ” και “Άναμπελ Λη”.

 

3 – Ο Πόε παντρεύτηκε την 13χρονη ξαδέρφη του

Το 1829, ο Πόε συνάντησε την επτάχρονη Βιρτζίνια Κλέμ, την πρώτη ξαδέρφη του από την πλευρά της μητέρας του. Αφού έζησε με την οικογένειά της για σχεδόν έξι χρόνια, ο Πόε ζήτησε την άδεια να παντρευτεί το νεαρό κορίτσι, με την υπόσχεση να στηρίξει οικονομικά και τη φτωχή οικογένειά της.

Συμφώνησαν και ο 27χρονος παντρεύτηκε την 13χρονη τον επόμενο χρόνο. Έμειναν παντρεμένοι μέχρι που η Κλεμ πέθανε από φυματίωση 11 χρόνια αργότερα. Σήμερα, οι ιστορικοί δεν είναι σίγουροι για τη ρομαντική διάσταση της σχέσης τους, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι μοιράστηκαν έναν αδελφικό δεσμό. Ομοίως, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το πόσο εφικτός ήταν ένας τέτοιος γάμος μεταξύ συγγενών. Ωστόσο, πολλοί συμφωνούν ότι η διαφορά ηλικίας τους θα είχε θεωρηθεί περίεργη.

4 – Η αιτία του θανάτου του Πόε παραμένει άγνωστη

Η ασθένεια της Κλεμ άσκησε βαθιά επίδραση στον Πόε. Καθώς εκείνη κατέπεφτε, εκείνος άρχισε να κάνει κατάχρηση αλκοόλ. Ενώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γνώρισε την επιτυχία με “Το Κοράκι”, δεν μπόρεσε να απολαύσει και να χειριστεί τη νέα του φήμη – και ειδικά μετά τον θάνατο της Κλεμ δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση του ποιήματος.

Η ψυχική υγεία του Πόε επιδεινώθηκε σταδιακά. Το 1849, ένας άντρας τον βρήκε να περιπλανιέται σε συγχυτική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης. Φαινόταν να φοράει ρούχα άλλου ατόμου και φώναζε το όνομα «Reynolds». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε το επόμενο πρωί. Ποια ήταν η αιτία θανάτου; Σήμερα, κανείς δεν ξέρει. Περιέργως, όλα τα ιατρικά αρχεία έχουν χαθεί και δε φαίνεται να υπάρχει πιστοποιητικό θανάτου. Οι παράγοντες αυτοί καθιστούν τον θάνατό του έναν από τους πιο μυστηριώδεις στη λογοτεχνική ιστορία.

5 – Ο Πόε θεωρείται ο πρώτος επαγγελματίας Αμερικανός συγγραφέας

Σήμερα, ο Έντγαρ Άλλαν Πόε φημίζεται για το ξεχωριστό στυλ γραφής και την πρωτοποριακή προσέγγιση στην ποίηση και το διήγημα. Αν και έζησε και εργάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έργο του είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, είναι ιδιαίτερα γνωστός στη Γαλλία, χάρη στην εκτεταμένη μεταφραστική προσπάθεια του ποιητή του 19ου αιώνα, Σαρλ Μπωντλαίρ.

Φυσικά, ο Πόε είναι επίσης δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού απόλαυσε μια καριέρα ως αναγνωρισμένος κριτικός και έζησε αποκλειστικά από τα κέρδη του ως ποιητής και συγγραφέας, είναι γνωστός σήμερα ως ο πρώτος επαγγελματίας συγγραφέας της χώρας. Δεν ήταν όμως το όνειρο της επαγγελματικής επιτυχίας που τον ενέπνευσε να γράψει.

Ήταν η αγάπη του για την εξάσκηση της γραφής. «Η ποίηση για μένα δεν ήταν σκοπός, αλλά πάθος», έγραψε το 1845, «και τα πάθη πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό: δεν πρέπει – δεν μπορούν να ορίζονται από τη βούληση, με το βλέμμα στραμμένο στις πενιχρές αποζημιώσεις, ή τους ασήμαντους επαίνους της ανθρωπότητας.»