Ertflix – Είναι κάτι σαν χόμπι να ψάχνεις την πλατφόρμα της ΕΡΤ ανακαλύπτοντας ταινίες της δεύτερης ανάγνωσης. Έργα που ήθελες πάντα να δεις, σου είπαν να δεις αλλά ποτέ δεν είδες. Έχεις παρακολουθήσει το -καταπληκτικό- πολιτικό θρίλερ Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ (1975); Μιλάμε για μια ταινία γροθιά στο στομάχι που αντέχει στον χρόνο. Η βραβευμένη με Lux “αναρχική” ισλανδική κωμωδία Γυναίκα σε πόλεμο, που μας παρουσιάζει τη διπλή ζωή μιας γυναίκας που ζει μια φαινομενικά τακτοποιημένη ζωή αλλά μέσα της σιγοβράζει η επανάσταση, είναι μια ταινία που πρέπει να δεις. Για φινάλε βλέπουμε το έργο Ο Χορευτής που μας παρουσιάζει τη ζωή του χορευτή Σεργκέι Πολούνιν. Ενός σπάνιου ταλέντου που θέλησε να τα βάλει με το κατεστημένο του κλασικού χορού.

«Γυναίκα σε πόλεμο» (2018)

Ένα αντισυμβατικό, αναρχικό και καυστικό φιλμ που με τον σουρεαλισμό του προσφέρει στον θεατή ένα θεσπέσιο μουσικό οπτικό θέαμα. Πολυβραβευμένη -και άκρως πολιτική – ταινία του Ισλανδού Μπένεντικτ Έρλιγκστον, που απέσπασε και το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2018. Ναι, υπάρχει Ευρωπαϊκός κινηματογράφος που παράγει άποψη!

Στο Ρέικιαβικ του σήμερα, η 50χρονη Χάλλα ζει μια διπλή ζωή: ο κόσμος τη γνωρίζει ως μια διευθύντρια χορωδίας, ενώ ταυτόχρονα εκείνη είναι μια παθιασμένη ακτιβίστρια που έχει κηρύξει, κρυφά, πόλεμο ενάντια στην τοπική βιομηχανία αλουμινίου προκειμένου να διασώσει τη φύση της χώρας της και κατ’ επέκταση τους συνανθρώπους της.

Ξεκινώντας από μικρούς βανδαλισμούς, η Χάλλα καταφέρνει να προκαλέσει ένα βιομηχανικό σαμποτάζ, τόσο μεγάλο, που προκαλεί προβλήματα στα επιχειρηματικά σχέδια της ισλανδικής κυβέρνησης. Κι όλη η δράση της ταινίας διακόπτεται με μουσικοχορευτικά μελωδικά και ειρωνικά ιντερμέδια που σε απογειώνουν.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Σκηνοθεσία: Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Πρωταγωνιστεί: Χαλντόρα Γκεϊρχασντότιρ

Η Χαμένη Τιμή της Καταρίνα Μπλουμ (1975)

Έχουμε ξεσκιστεί να γράφουμε ξανά και ξανά για την γερμανική δραματική ταινία από το μακρινό(;) 1975 που προβάλλει το Ertflix. Είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Χέινριχ Μπελ, διατηρεί τον δικό της βαθμό επικαιρότητας.

Η ταινία περιγράφει, μέσα από την ιστορία μιας καθημερινής χειραφετημένης γυναίκας, τη σκληρότητα των κρατικών μεθόδων καταστολής και την έντονη σχέση τους με τον κόσμο των media.

Στη Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ αναδύεται μια σειρά αιτημάτων που -παραδόξως- δεν ξεφτίζουν στο πέρασμα του χρόνου. Φεμινισμός, ελευθερία του λόγου, διαπλοκή, κρατική βία, καταπάτηση δικαιωμάτων, σχεδόν 50 χρόνια από την πρώτη προβολή αυτής της υπέροχης ταινίας οι κοινωνίες μας μοιάζουν (και είναι) ανεξοικείωτες με βασικές αρχές της ελευθερίας των πολιτών τους.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Σύνοψη

Η Καταρίνα Μπλουμ είναι μια καλή υπάλληλος σε ένα δικηγορικό γραφείο, είναι ένα υπόδειγμα έντιμου πολίτη, αλλά είναι και γυναίκα.

Μια νέα χειραφετημένη γυναίκα που γοητεύεται από έναν νεαρό για τον οποίον δε γνωρίζει τίποτε. Όμως εκείνος καταζητείται από τις αρχές ως τρομοκράτης και αμέσως η αστυνομία θα ανακρίνει την αθώα Καταρίνα, που από εκείνη τη στιγμή θα χάσει ό,τι πολυτιμότερο είχε: την τιμή της.

Η αστυνομία δεν πείθεται για την αθωότητα και την άγνοιά της και δυστυχώς για εκείνη ο Κίτρινος Τύπος τρίβει τα χέρια του από χαρά, καθώς θα γράφει ένα ψευδές και συκοφαντικό άρθρο σχετικά με τη ζωή της, με λίγα λόγια, παρουσιάζοντάς την ως τρομοκράτισσα.

Μια αθώα γυναίκα θυσιάζεται στο βωμό της τρομο-λαγνείας και του κιτρινισμού. Μια εξαιρετική ταινία. Δείτε τη.

Σκηνοθεσία: Φέλκερ Σλέντορφ, Μάργκαρετ Φον Τρότα
Πρωταγωνιστούν: Ανγκελα Βίνκλερ, Μάριο Αντρόφ.

Ο Χορευτής (2016)

Ο Χορευτής (2016). Η ταινία γύρω από τη ζωή του χορευτή Σεργκέι Πολούνιν καθηλώνει. “Ταλέντο σπάνιο”, “Καλύτερος από τον Νουρέγιεφ”… Αυτοί είναι ορισμένοι από τους χαρακτηρισμούς που έχει εισπράξει το «enfant terrible» του σύγχρονου μπαλέτου.

Το ντοκιμαντέρ Ο Χορευτής («Dancer») του Στίβεν Κάντορ καταγράφει τον Ουκρανό σταρ του μπαλέτου που έγινε «κακό παιδί» όταν εγκατέλειψε τη θέση του σολίστα δύο φορές, επαναστατώντας απέναντι στο κατεστημένο του κλασικού χορού.

Ο 36χρονος σήμερα Σεργκέι Πολούνιν βρίσκεται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ, το οποίο περικλείει όλες τις αντιφάσεις που τον κατέστησαν αμφιλεγόμενη φιγούρα αλλά και σταρ του Διαδικτύου. Ήταν εκείνος που χορεύει στο βίντεο «Take me to Church» (2013) του Hozier να συγκεντρώνει κοντά στα 30 εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube.

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Να σημειώσουμε πως ο γεννημένος στην Ουκρανία χορευτής, παιδί φτωχής οικογένειας που σπούδασε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία (ο πατέρας του πήγε να δουλέψει στην Πορτογαλία και η γιαγιά του στην Ελλάδα), εγκατέλειψε το Βασιλικό Μπαλέτο της Αγγλίας το 2010 σε ηλικία μόλις 21 ετών, όντας ο νεότερος σολίστ του θιάσου και κατόπιν το Θέατρο Στανισλάβσκι της Μόσχας στις αρχές του 2014.

Η περίπτωσή του -η ταχύτατη άνοδος και η εξίσου αστραπιαία πτώση του- καταγράφεται από τον Κάντορ, υποψήφιο για Όσκαρ με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του «Blood Ties: The Life and Work of Sally Mann» (1994).

Σκηνοθεσία: Στιβ Κάντορ