Από την Ντέμη Αυλωνίτη //

«Κινούμενο, όπως κάθε χρόνο, στα όρια μεταξύ του θεάτρου, του χορού, της περφόρμανς, του κινηματογράφου και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, το 3ο Fast Forward Festival προσκαλεί τους θεατές σε ιδιότυπες καλλιτεχνικές εμπειρίες που συνδυάζουν διαλεκτικά το ντοκουμέντο με τη μυθοπλασία, τη συμμετοχή με την παρατήρηση, την κριτική ανάλυση με την καλλιτεχνική φαντασία. Καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυτό, τις Βρυξέλλες, το Κέηπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ προτείνουν, με όρους πάντα καλλιτεχνικούς, εναλλακτικές γεωπολιτικές και πολιτισμικές αφηγήσεις», αναφέρει σε σημείωμά της η Κάτια Αρφαρά, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του FFF, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 31 Μαϊου εντός και εκτός του χώρου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107 – 109).

FFF 3 poster

Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει με το poster–project “And for the rest” του Tim Etchells και τις γεμάτες με μηνύματα και επιθυμίες ασπρόμαυρες αφίσες του (αστείες και σοβαρές, αινιγματικές και προκλητικές, πολιτικές/ποιητικές, προσωπικές/συλλογικές) στους δρόμους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο Etchells, ιδρυτής και βραβευμένος σκηνοθέτης της πειραματικής ομάδας Forced Entertainment, επέλεξε σπαράγματα από μια σειρά συνεντεύξεων (που έκαναν οι Γεωργία Μαυραγάνη και Φαίδρα Τσαλαμπαμπούνη) με κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο είναι αποκλεισμένοι από το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Την ίδια μέρα (Δευτέρα 16 Μαϊου, 21.00), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη δουλειά του με τη γλώσσα, την τέχνη και την περφόρμανς, εστιάζοντας στο πρότζεκτ “And For The Rest”. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από τη Δευτέρα 16 Μαϊου μέχρι και το τέλος του μήνα, θα μπορούμε να επισκεφτούμε το ιδιόμορφο μουσείο “Domo de Europa Historio en ekzilo” (Το σπίτι της ευρωπαϊκής ιστορίας στην εξορία) που θα στήσει ο Βέλγος Thomas Bellinck για «την άνοδο και την πτώση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο λαβυρινθώδες κτίριο του πρώην Υπουργείου Εργασίας στην οδό Πειραιώς 40, προσθέτοντας νέα «κεφάλαια» ειδικά για την Αθήνα, σε μια απόπειρα να διευρύνει και να εμβαθύνει τη συζήτηση για τα σύγχρονα ευρωπαϊκά αδιέξοδα. Στο μουσείο του, το οποίο είναι κατάφορτο με σκονισμένους χάρτες και αντικείμενα σε αποσύνθεση, ο Bellinck σκηνοθετεί μια φουτουριστική ιστορία του παρόντος με άφθονο μαύρο χιούμορ. Παρουσιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα σύντομο ιστορικό ιντερμέτζο, η οξύτατα κριτική, αλλά τρυφερή εγκατάστασή του τηλεμεταφέρει τους θεατές της σε μια δυστοπία, η οποία πάντως μοιάζει παράξενα οικεία. Στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, την Τετάρτη 25 Μαϊου (21.30), θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά συζήτηση με τον Thomas Bellinck και τον φιλόσοφο Srećko Horvat. Την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαϊου (11.00 -14.00) θα ακολουθήσει workshop θεάτρου-ιστορίας με τον Bellinck.

Από την Παρασκευή 20 μέχρι και την Κυριακή 22 Μαϊου (17.00 και 19.30), ο Bruce Gladwin και ο θίασος της Αυστραλίας που απαρτίζεται από διεθνούς κύρους ηθοποιούς με νοητική υστέρηση “Back to Back Theatre” θα βρεθούν στην Πλατεία Συντάγματος για να παρουσιάσουν μια ιδιότυπη παράσταση–σχόλιο πάνω στις τελματωμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, υπό τον τίτλο “small metal objects” (ο τίτλος αναφέρεται στα κέρματα- στο χρήμα). Η είσοδος θα είναι δωρεάν, με δελτία εισόδου. Τη Δευτέρα 23 Μαϊου (10.00-13.00) θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη “Un-masterclass” θεάτρου από τον Bruce Gladwin. Από την Τρίτη 24 έως και την Κυριακή 29 Μαϊου, στο κτίριο της πρώην Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23), θα στηθεί η πολυσυζητημένη «ανθρώπινη εγκατάσταση» “Exhibit B” όπου ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Brett Bailey καυτηριάζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, αλλά και τις σύγχρονες πρακτικές της Δύσης στο θέμα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαϊου (11.00-14.00), θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη masterclass από τον Bailey.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Μαϊου (21.00), ο χορευτής και χορογράφος Arkadi Zaides, βασισμένος σε οπτικό υλικό από το αρχείο της ανθρωπιστικής οργάνωσης B’ Tselem (που προσφέρει βιντεοκάμερες σε Παλαιστινίους που ζουν στη Δυτική Όχθη, ώστε να μπορούν να κινηματογραφούν τις αυθαιρεσίες των Ισραηλινών στρατιωτών και να έχουν έτσι τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους) δημιουργεί μια παράσταση με τίτλο «Archive» η οποία έχει ως θέμα τη βία που δέχεται το ανθρώπινο σώμα και στο κόστος που επιλέγει να πληρώσει ένα κοινωνικό σύνολο προκειμένου να επιβληθεί. Την Πέμπτη 26 Μαϊου, μετά την παράσταση, θα ακολουθήσει συζήτηση του Zaides με την εικαστικό/επιμελήτρια Maayan Amir και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά. Την ίδια μέρα (19.00-20.00), στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων, θα πραγματοποιηθεί και διάλεξη από τη Maayan Amir και τη Ruti Sela (exterritory project) με τίτλο “Preparations for Extraterritorial Scenarios”.

Στους χώρους της Στέγης επίσης, από την Τετάρτη 25 (19.00, 20.00, 21.00) έως και την Κυριακή 29 Μαϊου (18.00, 19.00, 20.00, 21.00) παρουσιάζεται στα αγγλικά η περφόρμανς–εγκατάσταση της Tania El Khoury “Gardens Speak”, μέσω της οποίας η δημιουργός μάς καλεί να αφουγκραστούμε τις αληθινές ιστορίες δέκα νεκρών Σύριων πολιτών, μέσω των αφηγήσεων που κατέθεσαν οι συγγενείς και οι φίλοι τους και μέσω των ηχητικών ντοκουμέντων που καταγράφηκαν λίγο πριν σκοτωθούν. Την Παρασκευή 27 (Μικρή Σκηνή Στέγης) και το Σάββατο 28 Μαϊου (Μπάγκειον, πλ. Ομονοίας 18) θα πραγματοποιηθεί το συμπόσιο «Η τέχνη στα σύνορα: χωρικές πολιτικές και μετα-αποικιακές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή», με συζητήσεις καλλιτεχνών, προβολές, κεντρικές ομιλίες και πάνελ, το οποίο εστιάζει στις πρακτικές που αντανακλούν τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σε συνδιοργάνωση με την Μπιενάλε της Αθήνας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Μαϊου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το “Web of Trust” (Ιστός Εμπιστοσύνης) της σκηνοθέτιδας Edit Kaldor, το οποίο αποτελεί μια δικτυωμένη θεατρική περφόρμανς, που φέρνει στο θέατρο το διαδίκτυο και ειδικότερα μια νέα πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας την ως πεδίο σκηνικής δράσης. Μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων, παρακινημένοι από την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους, ενώνονται διαδικτυακά για να αρθρώσουν ιδέες για μια διαφορετική κοινωνία. Το έργο ασχολείται με την ενέργεια της διατύπωσης και διαπραγμάτευσης των ιδανικών, με τη σχέση λόγων και πράξεων, ατομικού και συλλογικού. Την Κυριακή, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές.

Για περισσότερες πληροφορίες για το FFF σχετικά με τις εκδηλώσεις και τις ώρες επισκέψεων στο: www.sgt.gr

άνοιγμα