Του Γιάννη Παναγόπουλου //

Φωτογραφίες: pliatsikas.com

Ας πούμε πως είμαι από την άλλη μεριά. Μεταφορά είναι. Αλλά ας το πούμε έτσι. Η άλλη μεριά, εκείνη που περπατά εκείνος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, «σκάει» από κόσμο. Σιγά τα νέα θα πεις. Όλοι γνωρίζουμε πως ο Φίλιππος το «έχει» με τη σύνθεση, τη στιχουργική, τη σκηνή, το γράψιμο ρεφρέν. Μπορεί να «έχασα» που δεν είδα ποτέ τους Πυξ – Λαξ ζωντανά όταν η μπάντα έκαιγε. Μπορεί, επίσης, να έχασα που δεν άκουσα το “Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο” με σβηστά φώτα παραπονούμενος στο σύμπαν για τους λάθος ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή μου. Αλλάζω παραλία όταν ντάλα καλοκαίρι με πανσέληνο ακούω παρέες να τραγουδούν “Ποιος εχει λόγο στην αγάπη;”. Λέω τα παραπάνω γιατί θέλω να «σκουπίσω» το τοπίο. Να ξέρετε ποιος σας μιλάει. Πάμε, όμως, λίγο παρακάτω. Πάμε χρόνια πίσω. Επιστρέφω στην πρώτη φορά που βρέθηκα για συνέντευξη μαζί του. Όταν είπε «Αν έχεις να πεις «κάτι» πρέπει να το κάνεις τη στιγμή που το «κάτι» σου καίει γιατί αν το κάνεις αύριο έχασες», απλώς συμφώνησα μαζί του. Σε μια πρόταση είχε τυλίξει το νόημα του Rock n’ Roll.  Φίλιππος Πλιάτσικας. Θέλω να μάθω περισσότερα για εκείνον. Σε καθόλου αντικειμενικές ερωτήσεις, απάντησε με αλήθειες που φωτίζουν τους λόγους που βρίσκεται στη μεριά του ελληνικού τραγουδιού που ονομάζεται επιτυχημένη. Ο Φίλιππος τα Σάββατα 11, 18, 25 Μαρτίου και τα Σάββατα 1 – 8 Απριλίου θα εμφανιστεί ζωντανά στη μουσική σκηνή «Σφίγγα».

-Συνεργάζεσαι με τον B.D. Foxmoor. Τι είναι αυτό που εκτιμάς πάνω του; 

-Ο Μιχάλης είναι μια χειμαρρώδης πηγή λόγου. Για μένα είναι ένας ποιητής που με έναν μοναδικό τρόπο φέρνει μπροστά μας τα μεγάλα ερωτήματα της γενιάς μας.

– Σου έχει πει ποτέ τι είναι αυτό που εκτιμά εκείνος σε σένα; 

-Αυτά είναι προσωπικές κουβέντες και θα είναι καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο.

Κάποτε είχαμε κάνει συνέντευξη. Ανάμεσα σε άλλα μου είπες πως ένα τραγούδι αποκτά σημασία αν συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις αγωνίες της εποχής. Τότε ήταν 2008, αν θυμάμαι καλά. Σήμερα που ζούμε σε μια παρατεταμένη κρίση, που η φτώχεια κάνει κουμάντο εδώ και χρόνια, για ποιο λόγο θα έγραφες τραγούδι; Η φτώχεια δεν έχει ήδη τραγουδηθεί ξανά και ξανά; 

-Πάντως η φτώχεια που πάντα με απασχόλησε και εξακολουθεί να με απασχολεί δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική παράμετρο, κυρίως έχει να κάνει με τη πνευματική φτώχεια, που κατά τη γνώμη μου είναι ο κύριος λόγος που καταλήξαμε και στην οικονομική, και αυτού του είδους η φτώχεια θα υπάρχει λόγος διαχρονικά να ασχολείται η τέχνη μαζί της.

Fillipos, Phillipos, Mabel

– Οι Πυξ – Λαξ θα ξαναδώσουν συναυλία. Για τα τριάντα σας χρόνια, το 2018 στο ΟΑΚΑ. Δεν είναι “τραβηγμένο” να ανακοινώνεται από τόσο νωρίς συναυλία; Η απόσταση του χρόνου από την ανακοίνωσή της ως την ημερομηνία που θα γίνει είναι κάπου ένας χρόνος πριν; 

-Καταρχάς αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια όχι μόνο με συναυλία αλλά, αν μας βγει καλά, και με την κυκλοφορία ενός καινούριου δίσκου για να γίνει αυτή η γιορτή όπως της πρέπει. Όσο για την επιλογή του χρόνου ανακοίνωσης, ήταν μια πρόταση της διοργανώτριας εταιρείας η οποία και το 2011 είχε ανακοινώσει και τότε τη συναυλία στον ίδιο χώρο έναν χρόνο πριν. Ο λόγος που προσωπικά συμφώνησα σε αυτό είναι η ελπίδα που γεννάει σε μένα πρώτα απ’ όλα, και έπειτα υποθέτω και σε άλλους ανθρώπους, ότι σε ένα περιβάλλον γύρω μας που αισθανόμαστε ότι καταρρέει, κάποιοι άνθρωποι κάνουν όνειρα και αισιοδοξούν να στήσουν μια γιορτή ενάμιση χρόνο μετά. Αυτό που μας προσφέρει αυτή η κίνηση είναι πολύ μεγαλύτερο από την όποια κριτική, που είμαστε βέβαιοι πως ευδοκιμεί στη χώρα μας, μπορεί να ασκείται και σ’αυτό απ’ ό,τι φαίνεται συμφωνούν και τόσοι πολλοί άνθρωποι που σπεύδουν να προμηθευτούν εισιτήρια ενάμιση χρόνο πριν.

-Από την εποχή της μανίας για τους Πυξ – Λαξ τι ευχαριστήθηκες περισσότερο; 

-Δεν θυμάμαι και πολλά πράγματα είναι η αλήθεια, ήταν μια εποχή που είχαμε κάψει φλάτζα αλλά η αίσθηση ήταν ένα απόλυτα rock n’ roll ταξίδι.

-Ας το πούμε κάπως έτσι, έχεις ζήσει και τις 3 φάσεις της δισκογραφίας. Βγήκατε όταν το CD κυβερνούσε, μετά περάσαμε στη φάση του mp3, σήμερα ζούμε το revival του βινυλίου. Θέλεις να μου περιγράψεις με μια λέξη την κάθε εποχή; 

-Βγήκαμε την εποχή που το βινύλιο κυριαρχούσε άρα βιώνω το κλείσιμο ενός πολύ μεγάλου κύκλου και την επαναφορά του στο σημείο εκκίνησης. Για μένα είναι πολύ απλό, είμαι αναφανδόν υπέρ του βινυλίου.

12

– Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος βινυλίου που αγόρασες; 

-Iron Maiden – Piece of Mind.

Ποιο είναι το “The Dark Side Of the Moon” της Ελλάδας

 –Τα Ζεστά Ποτά των Κατσιμιχαίων.

249212_10150382244993998_5869743_n
Από το πρώτο reunion των Πυξ – Λαξ. Ολυμπιακό Στάδιο 2011

-Όλο και περισσότεροι νέοι μουσικοί, όλο και περισσότερες νέες μπάντες επιστρέφουν στη δημώδη παράδοση για να αλιεύσουν επιρροές. Τι λέει αυτό σε σένα; 

 -Με βρίσκει εντελώς σύμφωνο. Χωρίς να θέλω να ευλογήσω τα γένια μας και μόνο για ιστορικούς λόγους, θα αναφέρω ότι η μπάντα των Πυξ Λαξ για πρώτη φορά έκανε αυτή την προσέγγιση το 1994, 23 χρόνια πριν δηλαδή, συμπεριλαμβάνοντας στην ηχογράφηση του τραγουδιού “Λένε για μένα” το κλαρίνο του George Stathos, ο οποίος λίγο καιρό πριν είχε συμμετάσχει σε ηχογράφηση των Water Boys στο τραγούδι “Return of pan” και βέβαια και στα επόμενα χρόνια με το Ηπειρώτικο πολυφωνικό σύνολο του Βαγγέλη Κώτσου με τον Ψαραντώνη, με τον Πετρολούκα Χαλκιά, συνεχίσαμε να ψάχνουμε τις ρίζες μας προτείνοντας το δημώδες ως μια βαθιά μας ανάγκη. Άρα όλη αυτή η σημερινή τάση δεν μπορούσε παρά να μ’ αρέσει πολύ. Βέβαια η διαφορά με σήμερα είναι ότι αυτό πριμοδοτείται ευτυχώς από τον χώρο των media ενώ 23 χρόνια πριν μας πετροβολούσαν.

 -Τι θα παρουσιάσεις στη Σφίγγα; 

 -Στη μουσική σκηνή Σφίγγα θα βρεθούμε από το Σάββατο 11 Μαρτίου και για 5 Σάββατα έως τις 8 Απριλίου έχοντας στις αποσκευές μας τραγούδια από την εποχή των Πυξ Λαξ, της προσωπικής μου πορείας αλλά δεν θα λείψουν και πολλές μουσικές εκπλήξεις και κάποιες αναπάντεχες διασκευές τραγουδιών βγαλμένων από τα παλιά. Φυσικά στο πρόγραμμα θα ακουστούν και κάποια νέα τραγούδια από τον καινούριο δίσκο με τίτλο “Βάλε Φωτιά”, όπως δηλαδή και ο τίτλος των εμφανίσεων αυτών, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου.

– Αν ήμασταν φίλοι και σου έλεγα να βγούμε για ποτό σε ποια περιοχή της Αθήνας θα με πήγαινες και γιατί; 

 –Εκεί κοντά στην Πλάκα, γιατί μου θυμίζει μια παλιά Αθήνα που αντιστάθηκε και κατάφερε να μείνει σταθερή παρά τις μακροχρόνιες προσπάθειες για το αντίθετο.

 – Πότε μπήκες τελευταία φορά στο μετρό για να πας κάπου; 

 –Πριν κάποιους μήνες για δουλειά στο κέντρο της Αθήνας.

 

info

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ  – “ΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ” 

ΣΑΒΒΑΤΑ 11,18, 25 ΜΑΡΤΙΟΥ & ΣΑΒΒΑΤA 1, 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΦΙΓΓΑ  

Με έναν καινούργιο δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017 και μία πορεία που μετρά πάνω από 2 δεκαετίες στις αποσκευές του,  ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα κάνει στάση για 5 Σάββατα στη μουσική σκηνή Σφίγγα.

Με τραγούδια αγαπημένα από το παρελθόν και το παρόν, έρχεται να “βάλει φωτιά” και να μας απογειώσει για 4 μουσικές βραδιές  με τρόπο που μόνο ο ίδιος και η ομάδα του ξέρει.

Ο ήχος γνωστός και αγαπημένος, τραγούδια που έχουν γίνει ένα με τις ζωές μας και ο καθένας έχει να διηγηθεί
μια διαφορετική ιστορία με μουσική υπόκρουση τις μελωδίες και τους στίχους από αυτά.

Πυξ Λαξ, προσωπική πορεία, συνεργασίες … κομμάτια ενός παζλ που μόνο η φωνή του κόσμου πάντα το ολοκλήρωνε.  Έτσι θα γίνει και τώρα σε αυτές τις 5 βραδιές που θα είναι γεμάτες μουσικές εκπλήξεις και αναπάντεχες διασκευές τραγουδιών βγαλμένων από τα παλιά…

Σάββατα 11, 18, 25 Μαρτίου και Σάββατα 1, 8 Απριλίου

 

Νίκος ΣάλταςΠιάνο

Χάρης Μιχαηλίδης – Ηλεκτρική κιθάρα

Γιώργος Λιβαδάς – Τύμπανα

Νίκος Παππάς – Ήχος

Official Facebook Page: https://www.facebook.com/FilipposPliatsikas/

Spider Music https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής (είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

sfiggamusic@gmail.com

Ώρα έναρξης: 22.30

Τιμή εισόδου στο μπαρ: 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Τιμή εισόδου στο μπαρ για φοιτητές και ανέργους: 8 ευρώ με μπύρα ή κρασί