επιμέλεια: Ελένη Σωτάκη
Φλερτ – Βγαίνετε ραντεβού στη σύγχρονη εποχή; Πως νιώθετε; Λες και ζωγραφίζετε ομόκεντρους κύκλους στη ζωή σας;
Το πιθανότερο είναι το φινάλε κάθε κύκλου να μην σας βρίσκει αγκαλιά με τον ιδανικό άνθρωπο αλλά με ένα ερωτηματικό. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Γιατί η εμπειρία αναζήτησης ερωτικής σχέσης, ρομαντικών ραντεβού φαντάζει πια σαν γεμάτη κόσμο πίστα κλαμπ που ο καθένας χορεύει το δικό του τραγούδι, στο δικό του ρυθμό;
1: Το φαινόμενο της υπερχείλισης – Πολλές, παρά πολλές, υπερβολικά πολλές διαδικτυακές γνωριμίες
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να γνωρίζονται ή αρχίζουν να αλληλεπιδρούν στο διαδίκτυο. Για ένα μεγάλο ποσοστό οι αλληλεπιδράσεις αυτές δεν περνούν ποτέ από τη διαδικτυακή φάση στην πραγματική ζωή.
Θα συνδεθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω εφαρμογής γνωριμιών, θα συνομιλήσετε για λίγο και μετά θα περιμένετε την πρόσκληση να συναντηθείτε που, μερικές φορές, δεν έρχεται ποτέ. Ή θα κάνετε εσείς την πρόταση, όμως οι άλλοι φαίνεται να είναι πάντα (βολικά) απασχολημένοι. Όλοι μας πιθανότατα έχουμε μία ή και περισσότερες τέτοιες ιστορίες.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό;
Στη φάση της υποψήφιας ερωτικής σχέσης το πολύ μπλα – μπλα (και πάλι από την αρχή) δεν προσφέρει κάτι.
Όσο vintage και αν ακούγεται αν θέλετε κάτι από κάποιον είναι σημαντικό να το δηλώσετε ανοιχτά και απερίφραστα, όχι απλώς να συνεχίσετε μια «σχέση» εικονικά.
Αν οι άλλοι πάντα βρίσκουν λόγους να μην βρεθούν μαζί σας, τότε αφήστε τους να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους όσο εσείς ζείτε τη δική σας.
2: Ο κόσμος βιάζεται να κρίνει (αυτή η…μάστιγα)
Αν όλοι απλώς παραδεχόμασταν την αλήθεια, θα συνειδητοποιούσαμε ότι όλοι κρίνουν όλους, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούμε για το αντίθετο ή αρνούμαστε ότι το πράττουμε.
Από τη μια, αν ξέρετε πραγματικά τι θέλετε ή τι ψάχνετε, τότε η «κρίση» ή ας το πούμε «αξιολόγηση» ενός ατόμου μπορεί να σας αποτρέψει από το να χάσετε πολύ χρόνο ακολουθώντας τον λάθος δρόμο. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να σας στερήσει ευκαιρίες που έχουν το δικό τους timing να φανούν.
Τα καλά νέα λένε πως η κριτική έχει γίνει πιο εμφανής αλλά ταυτόχρονα και πιο επιφανειακή στον σημερινό κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Η κριτική πια δεν είναι ρετσινιά που κρατάει μια ζωή. Η κριτική αντέχει μέχρι να βρούμε μια νέα υποψηφιότητα για ραντεβού στη ζωή μας.
Instagram, Tik Tok, Tinder, Facebook και άλλα εργαλεία γνωριμιών. Υπάρχουν δύο όψεις στην, ίδια, ιστορία: Πώς βλέπετε τους άλλους και πώς σας βλέπουν εκείνοι.
Μπορούμε είτε να αποφύγουμε την αλήθεια, είτε να την αποδεχτούμε και να τη χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας. Η έρευνα έχει δείξει ότι η πρώτη εντύπωση δημιουργείται μέσα σε 7 δευτερόλεπτα από τη συνάντηση με κάποιον, αλλά θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη μικρότεροι όταν σκρολάρετε προφίλ στο διαδίκτυο.
Πώς βλέπετε τους άλλους (εδώ σε θέλω):
Ως εξελιγμένοι και ώριμοι άνθρωποι γνωρίζουμε πως η αγάπη δεν έρχεται πάντα στο πακέτο που την περιμένει κανείς και θα ήταν καλό να παραμείνουμε ανοιχτόμυαλοι.
Η υποψήφια άλλη, ο υποψήφιος άλλος που θα έρθει στη ζωή μας αποκαλύπτεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και δεν γίνεται ορατή – ορατός στιγμιαία σε μια οθόνη.
Έχοντας αυτό στον νου είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους και να δούμε πού πάνε τα πράγματα. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει συμβιβασμό ή να χαμηλώσει κανείς τις προσδοκίες του.
Πώς σας βλέπουν οι άλλοι (εδώ δεν σε -πολυ- θέλω):
Μόλις αποδεχτούμε την πραγματικότητα, είμαστε έτοιμοι να την αξιοποιήσουμε. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν υποθέσεις για εμάς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα μας δουν ή θα μας συναντήσουν, τι κάνουμε σ’ αυτή την περίπτωση; Τονίστε αυτό που θέλετε να προσέξουν οι άνθρωποι. Μη λέτε κάτι που δεν ισχύει. Μη χειραγωγείτε τους ανθρώπους. Αντίθετα, αναδείξτε τα δυνατά σας σημεία.
3: Τα Νούμερα – Μερικοί άνθρωποι απλώς θα εξαφανιστούν
Κάποτε η φήμη κάποιου θα μπορούσε εύκολα να αμαυρωθεί αν ενεργούσε με άσχημο τρόπο, όπως, ας πούμε, να εξαφανιστεί χωρίς καμία εξήγηση μετά από κάποια ραντεβού.
Σήμερα, ονομάζουμε το φαινόμενο «ghosting» και αποδεχόμαστε ότι συμβαίνει συνέχεια. Μερικά από αυτά τα άτομα δεν τα έχουμε συναντήσει ποτέ από κοντά, δε γνωρίζουμε πού μένουν ή, ενδεχομένως, δε γνωρίζουμε καν το επώνυμό τους. Έτσι, είναι εύκολο κάποιος απλώς να σταματήσει να ανταποκρίνεται, να εξαφανιστεί ή να μπλοκάρει τους άλλους στο διαδίκτυο.
Το ghosting είναι μια ανώριμη διέξοδος. Το να πρέπει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας σχετικά με τη συμβατότητά σας ή μη με ένα άλλο άτομο απαιτεί πολύ υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής ωριμότητας.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό;
Αν έχετε πέσει θύμα ghosting, σκεφτείτε ότι στην ουσία δείχνει τον φόβο του άλλου ατόμου να σας αντιμετωπίσει και να σας εξηγήσει. Εάν μπορείτε να εσωτερικεύσετε αυτήν την πραγματικότητα, θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να αισθάνεστε ανάξιοι ή προσβεβλημένοι.
Αν είναι ο τύπος του ανθρώπου που απλώς εξαφανίζεται από έναν άλλο άνθρωπο, δεν είναι αυτός με τον οποίο θα θέλατε να είστε μαζί.
4: Οι άνθρωποι κυνηγούν τη στιγμιαία ικανοποίηση – Γιατί όχι;
Τι θέλουμε; Τα πάντα! Πότε τα θέλουμε; Χτες! Σε παλιότερες εποχές οι άνθρωποι ήταν περήφανοι με το να χτίσουν μια σχέση που άνθιζε με τον καιρό;
Εάν είστε στα 30 σας ή ακόμα και στα 40 σας, βρίσκεστε στο τέλος αυτής της στάσης ζωής και έχετε δει τη στροφή που γίνεται με τους ανθρώπους να τα θέλουν όλα τώρα. Θέλω όσα περισσότερα μπορώ να πάρω όσο πιο γρήγορα μπορώ, αρκεί να γίνει με ηθικό και νόμιμο τρόπο.
Στις ερωτικές σχέσεις όμως και παρά τα όσα σας λένε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιτυχία απαιτεί συνέπεια, προσπάθεια, δουλειά και χρόνο.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό;
Πάρτε μια ανάσα, επιβραδύνετε και στοχεύετε σε αυτό που ψάχνετε. Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται για να το πραγματοποιήσετε. Αν θέλετε κάτι που θα διαρκέσει μια νύχτα ή ένα Σαββατοκύριακο – είναι εύκολο!
Δε χρειάζεται χρόνος γιατί δε θα διαρκέσει πολύ. Εάν, όμως, θέλετε μια σχέση για το υπόλοιπο της ζωής σας, ποιο είναι το νόημα να βιαστείτε; Δεν θα θέλατε να δημιουργήσετε την ισχυρότερη, πιο σταθερή, πιο ασφαλή βάση για να τη στηρίξετε;
Ο μελλοντικός σας σύντροφος θα εκτιμήσει ότι είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο για να δημιουργήσετε μια βάση μαζί του. Και αν δεν το κάνει, μάλλον δεν είναι το κατάλληλο άτομο για εσάς ούτως ή άλλως.
5: Αυτόχειρες παρθένοι – Έλλειψη προσπάθειας για ραντεβού
Πότε ήταν η τελευταία φορά που σας ζήτησαν να βγείτε ραντεβού ή ζητήσατε εσείς από κάποιον; Πώς σας προσέγγισαν; Νιώθετε ότι η προσπάθεια που καταβάλατε αντανακλά την αξία σας ή την αξία του άλλου ατόμου;
Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, μάλλον δεν αφιερώνουν τον κατάλληλο χρόνο και δεν μπαίνουν στον κόπο να δημιουργήσουν ένα όμορφο κλίμα για να πραγματοποιήσουν τα ραντεβού τους.
Έχουν μια υπερβολικά χαλαρή στάση που μπορεί να φαντάζει από διεκπεραιωτική ως και αδιάφορη και που δεν προσδίδει ηθικό βάρος στη στιγμή και στην ίδια την πράξη της γνωριμίας με έναν άλλο άνθρωπο.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό;
Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βομβαρδίζονται με σχόλια, απευθείας μηνύματα και ακολουθούν αιτήματα.
Τώρα – οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλώς περίεργοι άνθρωποι, αλλά αν εσείς αισθάνεστε αλλιώς φροντίστε να το κάνετε φανερό στο αντικείμενο του ενδιαφέροντος σας. Αν θέλεις να σε βλέπουν διαφορετικά, πρέπει να ενεργείς διαφορετικά.
Εάν σας καλέσουν σε ραντεβού, πόσο θα θέλατε να προσπαθήσει για εσάς και τη συνάντηση μαζί σας ένας υποψήφιος σύντροφος;
Προσέξτε, δεν πρόκειται εδώ για την εκδήλωση κάποιας αλαζονείας. Υπάρχει, ωστόσο, μια γοητεία στην αυτοεκτίμηση και στον αυτοσεβασμό. Η γνώση ότι ένα ραντεβού μαζί σας είναι προνόμιο και όχι απλώς κάτι που πρέπει να μοιράζεστε σε όποιον το ζητήσει. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και θα δοθεί σε εκείνους που αξίζουν.
6: Στη μπόρα των επιλογών θα κρατάς ομπρέλα;
Ίσως όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ, στην ιστορία της ανθρωπότητας, μια εποχή που οι άνθρωποι να είχαν τόσες πολλές ευκαιρίες για ραντεβού ή γνωριμίες.
Η ειρωνεία είναι πως αυτό δε σημαίνει και ότι θα προκύψουν εξίσου πολλές και πετυχημένες σχέσεις. Τα ίδια άτομα που παρελαύνουν στην οθόνη σας ήταν πάντα εκεί, απλά δεν τα βλέπατε όλες τις ώρες της ημέρας. Ζούσαν τη ζωή τους, πήγαιναν στη δουλειά, πήγαιναν στο γυμναστήριο.
Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα οι ζωές τους μεταδίδονται στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να ρίχνετε μια ματιά στο κομμάτι του βίου τους που επιλέγουν να καταστήσουν δημόσιο. Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε να συγκρίνουμε συνεχώς ένα άτομο με άλλο ή να σκεφτόμαστε «αυτό το άτομο ναι είναι καλό, αλλά τι γίνεται αν το επόμενο είναι υπέροχο;» Η προσέγγιση αυτή μας μπερδεύει αρκετά και ακόμα κι αν δεν είναι έτσι για εσάς, πιθανότατα αισθάνεστε τον αντίκτυπο στη δική σας ερωτική ζωή.
Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για αυτό;
Οι άνθρωποι που κατακλύζονται από επιλογές είναι οι άνθρωποι που δεν είναι ξεκάθαροι για το τι πραγματικά θέλουν και τι χρειάζονται σε μια σχέση. Δε μιλάμε μόνο για τα θέλω μας εδώ αλλά και για τις βαθύτερες ανάγκες μας.
Τι είναι αυτό που πραγματικά θα σας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή και την αγάπη; Ποια χαρακτηριστικά δεν θα αποδεχτείτε σε έναν σύντροφο και ποια πρέπει να έχει για να αισθάνεστε σταθερότητα και ασφάλεια σε μια σχέση; Αυτές οι ερωτήσεις είναι δύσκολο να απαντηθούν θεωρητικά. Μόνο μέσα στην καθημερινότητα της ίδιας της ερωτικής συνάντησης και του ραντεβού είναι δυνατό να καταλήξετε σε συμπεράσματα. Αν επιτρέψουμε στις προηγούμενες εμπειρίες μας να αποκρυσταλλώσουν τις απόψεις μας για το μέλλον, οι επιλογές μας γίνονται πιο εύκολες.
Όταν είστε σίγουροι για το τι ψάχνετε, μπορείτε πολύ πιο εύκολα να εντοπίσετε αυτό που δεν ψάχνετε. Σκεφτείτε τι συμβαίνει όταν θέλετε να αγοράσετε κάτι στο διαδίκτυο και εφαρμόζετε φίλτρα για την αναζήτησή σας. Όσο περισσότερα φίλτρα επιλέγετε, τόσο λιγότερες επιλογές έχετε — αλλά τόσο περισσότερο καθεμία από αυτές τις επιλογές είναι προσαρμοσμένη σε αυτό που θέλετε. Το ίδιο ισχύει και για τα ραντεβού.