Όσα είδαμε στο  ανανεωμένο το 27ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Και με νέα αρχή στη κεφαλή του, ξανά προς τη δόξα τραβά το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας μας με διεθνή αναγνώριση, το Φεστιβάλ Ολυμπίας για νέους και παιδιά που έληξε το Σάββατο.   

Ο Παντελής Παντελόγλου και ο Μανώλης Μελισσούργος έχουν αναλάβει από φέτος το νέο προσανατολισμό του. Και ο πρώτος τόνισε ότι «το φεστιβάλ θα συνεχίσει να είναι συνάντηση των ταινιών και του κοινού κι εμείς δημιουργούμε αυτό το σημείο συνάντησης. Οι δράσεις άλλωστε του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας και θα διαρκέσουν όλον τον χρόνο».

Φέτος. Μάλιστα, ο τρίτος  εκ των ιστορικών ιδρυτών του Φεστιβάλ, συνοδοιπόρος του Δημήτρη Σπύρου και του Νίκου Θεοδοσίου εδώ και μια 25ετία, ο δημοσιογράφος και εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Αλφειός» Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ένας άνθρωπος με τεράστια συνεισφορά στον θεσμό, παρέδωσε τη σκυτάλη στην επί χρόνια στενή συνεργάτιδά του, την ακούραστη Ναταλία Σπυροπούλου.

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με τα βραβεία:

*Το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας για παιδιά απέσπασε η Πόλη του Ανέμου του Lkhagvadulam Purev-Ochir από την Μογγολία, μία ξεχωριστή ταινία για έναν 17χρονο Σαμάνο που παλεύει στο σχολείο, ενώ ταυτόχρονα, επικοινωνεί με τα προγονικά πνεύματα για να βοηθήσει τους ανθρώπους της κοινότητάς του. Όλα όμως αλλάζουν όταν ερωτεύεται.

*Το βραβείο ντοκιμαντέρ Kids and Docs απονεμήθηκε στο Μεντιχά του Ηasan Oswald με ηρωίδα μια νεαρή Γιάζιντι προσφύγισσα που έχει επιβιώσει μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία της από τον ΙSIS, αλλά αγνοείται η οικογένειά της.

*Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας κέρδισε μία ελληνική ταινία: τα Χρυσά Βαστά του Φοίβου Κοντογιάννη για την παιδικη ηλικία του μουσικού Γ.Μάγγα στην οποία πρωταγωνιστεί ένας εκπληκτικός μικρός Ρομά.

*Το βραβείο καλύτερου animation πήγε στην ιρανική ταινία Στη σκιά του κυπαρισσιού των Hossein Molayemi και Shirin Sohani για έναν καπετάνιο που ζει με την κόρη του αλλά υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

*To βραβείο της ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Παιδικό Κινηματογράφο) απονεμήθηκε στην γερμανική ταινία της Sarah Winkenstette Χαιρετίσματα από τον Άρη, μία ταινία για ένα αυτιστικό αγόρι που λατρεύει το διάστημα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η ελληνική επιτροπή των παιδιών της τρίτης ηλικιακής κατηγορίας (17-20 χρονών) βράβευσε το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης για την ταινία Άλλη μία με θέμα τη βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες με αφορμή την δολοφονία της «Στέλλας» στην ταινία του Κακογιάννη.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα αποσπάσματα από τα βιντεάκια Daily News των,Ζιζάνιων του φεστιβάλ, για το διεισδυτικό χιούμορ τους, τα επίκαιρα σχόλιά τους αλλά και το αφιέρωμα τους για τα 16 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Δείχνοντας ένα μικρό κουρδιστό αστυνομικο να πυροβολεί με φόντο την φωτογραφία του, μας συγκλόνισαν όλους λέγοντας «αυτό δεν είναι παιχνίδι…».

Ένα ακόμα βιντεάκι τους ήταν αφιερωμένο στην Παλαιστίνη, την οποία συμβόλιζε ένα καρπούζι (σ.σ. είναι γνωστός ο συμβολισμός της γης της Παλαιστίνης με ένα σημαίας της).

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Ενωσης για τον Παιδικό Κινηματογράφο και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας, Παντελής Παντελόγλου έκλεισε τη βραδιά ευχαριστώντας με τη σειρά του «τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και τα χιλιάδες παιδιά που στήριξαν τις δράσεις μας.

Ένα φεστιβάλ είναι συνάντηση των ταινιών και του κοινού κι εμείς δημιουργούμε αυτό το σημείο συνάντησης. Οι δράσεις άλλωστε του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας και θα διαρκέσουν όλον τον χρόνο».

Και προσέθεσε: «Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος κάνει ένα βήμα πίσω, όπως ο Δημήτρης Σπύρου και ο Νίκος Θεοδοσίου πέρυσι. Το βάρος έρχεται στους δικούς μας ώμους. Αλλά εμείς θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε, όπως πάντα».

  • Μια επιλογή από τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθεί στο καθιερωμένο διήμερο του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ : Πόλη του ανέμου ( Μογγολία). Μια ιστορία αγάπης από τη Μογγολία. Ταινία που αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ παλιών παραδόσεων και νέων τρόπων ζωής, αλλά όχι με στερεοτυπικό τρόπο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA): ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: Χαιρετίσματα από τον Άρη (Γερμανία). Μια ταινία που προσεγγίζει τον αυτισμό με έναν ελκυστικό τρόπο για το παιδικό κοινό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ (CIFEJ) :Το βουνό(Νέα Ζηλανδία). Μια ταινία που ισορροπεί  ανάμεσα στο δύσκολο θέμα ενός άρρωστου κοριτσιού και σε μια χιουμοριστική περιπέτεια, με μια πολύ πειστική ερμηνεία από μια ομάδα τριών νεαρών ηθοποιών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ: Χρυσά βαστά του Χρήστου Κοντογιάννη από την Ελλάδα. Μια σύντομη, ζωντανή και μουσική ιστορία όπου η πίστη ενός δασκάλου σε ένα παιδί μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ANIMATION : Στη Σκιά του Κυπαρισσιού (Ιράν). Μια σύνθετη ιστορία οικογενειακών σχέσεων

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA) ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ: Χαρτζιλίκι (Netherlands, 2023

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ: Μπλιαξ! | Yuck! (Γαλλία). Στην πιο χαρούμενη ταινία, όπου η αγάπη και τα λαμπερά συναισθήματα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ :Μεντιχά | Mediha, Hasan Oswald, USA, 2023. Η ιστορία της έφηβης Γιαζίντι, χρησιμοποιώντας επίσης κάποια αυτοσχέδια πλάνα, κρατώντας μας κοντά της καθώς αντιμετωπίζει τα τραύματα που υπέστη. Ως θεατής, ταυτίζεσαι με την πρωταγωνίστρια και καταλαβαίνεις γιατί είναι τόσο σημαντικό να φέρουμε τους αγνοούμενους Γιαζίντι στο σπίτι τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους δράστες. Παρόλο που είναι μια ιστορία που ραγίζει την καρδιά, προσφέρει και ελπίδα, αλλά όχι χωρίς πόνο.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ; Εγώ η μεγάλη (Ιράν, Βέλγιο). Η ιστορία  ενός παιδιού που πρέπει να βρει τον εαυτό του ανάμεσα σε δύο γονείς που τσακώνονται.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ: Όαση (Καναδάς). Μια ταινία για τη αδελφική σχέση και την ενηλικίωση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (ECFA): Νευρότυποι (Φινλανδία)