Από τον Νικηφόρο Γκολέμη // *

Σε μια περίοδο που οι ξενοφοβικές φωνές βρίσκουν πολύ εύκολα βήμα λόγου, ήρθε η ώρα να ακούσουμε και ανθρώπους, που δεν τρομάζουν στη θέα του διαφορετικού. Ανθρώπους που διαθέτουν την ευαισθησία να προσφέρουν ανιδιοτελώς στον εν ανάγκη ευρισκόμενο συνάνθρωπο, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα. Ανθρώπους όπως οι εθελοντές (συμ)φοιτητές στη νομική της Χαϊδελβέργης, οι οποίοι «τρέχουν» έναν σύλλογο παροχής νομικών συμβουλών σε πρόσφυγες. Αφιλοκερδώς.

«Η ιδέα υπήρχε πάντοτε, όμως η προσφυγική κρίση ήταν αυτή που επιτάχυνε τις διαδικασίες, που έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα», μού εξηγεί η Άνικα, η οποία εδώ και σχεδόν 2 χρόνια προσφέρει απλόχερα τις νομικές της συμβουλές,. Ποιο είναι το ακριβές όραμα; «Να μπορούν να λαμβάνουν νομικές συμβουλές όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας και οικονομικών πόρων».

Έτσι λοιπόν, το… σαρκωθέν όραμα πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε αχτίδα ελπίδας για όλους τους μετανάστες που περνούν από την πόλη. «Θέλουν να ενημερωθούν. Για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, για τους κινδύνους απέλασης, για τα δικαιώματά τους. Και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με μεγάλη χαρά», συνεχίζει η Άνικα.

φ1

Ο δρόμος δεν είναι όμως πάντοτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι πρόσφυγες καλούνται να διαβούν ένα ακόμα μονοπάτι, εξίσου δύσβατο και απαιτητικό με αυτά που έως τώρα συναντούσαν στην πορεία τους. Το μονοπάτι που θα τους απελευθερώσει από τον φόβο και θα τους οδηγήσει στο φως. «Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πρόσφυγες μάς αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Μάλιστα, αρκετοί φοβούνται ότι συνεργαζόμαστε με την αστυνομία και αρνούνται να δώσουν στοιχεία που μας είναι απαραίτητα», θυμάται η Άνικα. Δεν αρκεί λοιπόν να πείσεις τον άλλον με τις νομικές σου γνώσεις, αλλα χρειάζεται πρωτίστως να τον πείσεις σαν άνθρωπος.

Στο τέλος της ημέρας, οι πρόσφυγες θα φύγουν… πεπεισμένοι και ανακουφισμένοι, έχοντας βρει, μετά από αρκετή ταλαιπωρία, έναν πιστό σύμμαχο στον αγώνα τους.

Μα ακόμα πιο χαρούμενοι φεύγουν οι -άνω των 150 πλέον- εθελοντές, οι οποίοι έχουν πάρει την απόφαση να μην μένουν θεατές στο ανθρώπινο αυτό δράμα, αλλά να προσπαθούν ενεργά να διευκολύνουν την κατάσταση των ξεριζωμένων.

Εννοείται ότι εκφράζω το ενδιαφέρον μου για την ενεργή συμμετοχή μου στον σύλλογο. Η Άνικα μού εξηγεί ότι πρέπει να διαλέξω ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης, ώστε να ξεκινήσω σιγά-σιγά να μαθαίνω πλάι σε εμπειρότερους. Δυστυχώς, δεν έχει πεδίο δράσης για το δίκαιο των επιχειρήσεων και έτσι οι επενδυτές-πρόσφυγες του Μάρδα θα μείνουν χωρίς νομική υποστήριξη.

Με το προσφυγικό να έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και με την Ευρώπη να συντηρητικοποιείται βαθιά, πρωτοβουλίες σαν κι αυτή αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Είναι η πρακτική εφαρμογή της ανθρωπιστικής ιδέας σε έναν κόσμο που το άτομο κερδίζει συνεχώς εις βάρος του συνόλου. Διότι, τα κλειστά σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από κλειστά μυαλά. Μυαλά που αρνούνται να αποδεχθούν το διαφορετικό, να αποβάλλουν τον φόβο. Απέναντι στον φόβο, οι εθελοντές προτάσσουν τον άνθρωπο. Απέναντι στους απανταχού κυρ Παντελήδες του σήμερα, οι οποίοι ερμηνεύουν τις οικονομικές ανισότητες στη βάση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι συμφοιτητές στη Νομική της Χαϊδελβέργης προσφέρουν την αναλυτική σκέψη. Οι φράχτες που οικοδομούνται, ώστε να «σπρώχνουν» τους πρόσφυγες προς τα έξω, εγκλωβίζουν στην πραγματικότητα τους «εντός των τειχών» ευρισκομένους. Όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά κυρίως πνευματικά.

Η ελαφρά παράκαμψις των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με την προσφυγική κρίση στη Γερμανία φθάνει σιγά σιγά προς το τέλος της. Λίγες μέρες απομένουν πλέον για την παράδοση των εργασιών και για την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου. Και καθότι η Βιόλα ως φοιτήτρια Εράσμους αναχώρησε για την Ιταλία, αναμένω με ανυπομονησία τον άνθρωπο που θα γεμίσει το διπλανό μου δωμάτιο. Θα μάθουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα ή θα μάς κρατάει κι άλλο σε αγωνία;

Ependites
Ο Μάρδας και οι δηλώσεις του για… επενδυτές προκάλεσαν θυμηδία στη Γερμανία, με τη σατιρική εκπομπή του ZDF, “heute-show” να παρουσιάζει το ελληνικό “πακέτο προσφοράς” στους πρόσφυγες. Άδεια παραμονής, ούζο, μαθήματα αρχαίων Ελληνικών και ιαματικά λουτρά στην… προνομιακή τιμή των 250.000 ευρώ!

 

*Ο Νικηφόρος δεν ζει πια στην Αθήνα. Είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν εδώ. Αλλά δεν σπουδάζουν εδώ. Ζει στην Χαϊδελβέργη. Σπουδάζει στο πανεπιστήμιό της. Η ιστορία της καθημερινότητας μπορεί να είναι η ίδια με κάθε παιδιού που γεννήθηκε εδώ. Αλλά δεν σπουδάζει εδώ.