Τα Κόκκινα Φανάρια (1963) είναι μια νίκη της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής. Είναι η ηθογραφία που έχει καταγράφει στο συλλογικό μας συνειδητό.
Στην ταινία του ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης αναλύει τους χαρακτήρες του υποκόσμου των αρχών την δεκαετίας του 1960 με αισθητική ακρίβεια. Ναι, αυτή είναι η ταινία της βραδιάς γι’ απόψε και την προβάλλει απόψε η ΕΡΤ1 –Σάββατο 19 Αυγούστου– στις 23:00.
Στα Κόκκινα Φανάρια είναι σαν να συμμετέχει η Εθνική Ελλάδος του θεάτρου και του κινηματογράφου της εποχής. Ίσως η μαεστρία του σκηνοθέτη Γεωργιάδη είναι πως στην ταινία του δεν υπάρχουν δευτεραγωνιστές, συνοδευτικοί ρόλοι. Κάθε ηθοποιός ερμηνεύει και ένα αυτοτελές κεφάλαιο πόνου, προσδοκίας, συμφερόντων.
Τα «Κόκκινα Φανάρια» είναι ένα τολμηρό κοινωνικό δράμα, αλλά κι ένα χρονικό των τελευταίων ημερών της ζωής και του κλίματος των κακόφημων «σπιτιών» στην Τρούμπα του Πειραιά.
Η ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ «Ξενόγλωσσης ταινίας» και προτάθηκε να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Το σπίτι με τα κόκκινα φανάρια ονομάζεται «Phryne’s Bar». Σ’ αυτό ζουν εφτά γυναίκες με εφτά διαφορετικές ιστορίες. Η Ελένη είναι μια παράξενη κοπέλα, που μεγάλωσε στις όχθες του Δούναβη και σπούδασε γλυπτική στο Βουκουρέστι, αλλά η λαίλαπα του πολέμου την έφερε στην Ελλάδα και την έκανε έρμαιο στα χέρια του σκληρού πατρώνου της, Μιχαήλου. Η Μαίρη ερωτεύεται παράφορα το ξανθό αγόρι που γνωρίζει μαζί της τον έρωτα για πρώτη του φορά. Η Μαρίνα είναι ένα άβουλο πλάσμα στα χέρια του σωματέμπορου εραστή της. Η Άννα δε θέλει να μάθει κανένας το μεγάλο μυστικό της, την ύπαρξη ενός παιδιού, που το σπουδάζει κρυφά. Η Μυρσίνη, μια νεόκοπη ιερόδουλη, είναι η μόνη που βρίσκεται σε θέση να αντιληφθεί τις αλλαγές τις εποχής. Η μαντάμ Παρί είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία, η «μάνατζερ» των κοριτσιών και ερωτευμένη με τον Μιχαήλο.
Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 473.686 εισιτήρια. Τα Κόκκινα Φανάρια κατέλαβαν την 3η θέση σε 92 ταινίες. Το 1964 ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το Όσκαρ κέρδισε η ταινία του Φελίνι 8½. Επίσης, προτάθηκε να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Αλέκος Γαλανός.
Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Μαίρη Χρονοπούλου, Γιώργος Φούντας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μάνος Κατράκης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Δέσπω Διαμαντίδου, Κατερίνα Χέλμη, Ελένη Ανουσάκη, Φαίδων Γεωργίτσης, Νότης Περγιάλης.