Παρά το γεγονός πως το 82% των νεαρών Ινδών παντρεύονται από έρωτα, σε μερικές περιοχές της «ανεξάντλητης» χώρας υπάρχουν έθιμα που κρατούν από το απώτερο παρελθόν και οι τοπικές κοινωνίες τηρούν ακόμα.

Οι ρίζες των εθίμων έχουν να κάνουν περισσότερο με τη διασφάλιση των οικονομικών συμφωνιών. Τα παιδιά γίνονται συχνά εμπόρευμα για να διασφαλιστεί η οικογενειακή σταθερότητα.

Συχνά, πολλές οργανώσεις στον κόσμο βρέθηκαν σε σφοδρή διαφωνία με την συνέχιση αυτών των εθίμων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στις ζωντανές κουλτούρες του κόσμου αλλά συχνά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα που ξεπερνούν την ηθική.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων οργάνων στην Αφρική είναι ένα από αυτά. Η ηθική όταν έρχεται κόντρα με τα ανθρώπινα δικαιώματα τι κάνουμε;

 

Μπορούν άραγε οι γάμοι που διαταράσσουν την υγεία ενός ατόμου ή προσβάλλουν την ύπαρξή του να ρυθμιστούν έτσι ώστε να μην προσβάλλουν το παρόν της ανθρωπότητας;

 

Η οικονομική επιβίωση των ανθρώπων είναι ένα σοβαρό ζητούμενο αλλά όταν ολόκληρες πολυμελείς οικογένειες αναγκάζονται να μπαίνουν σε στυγνές εμπορικές πράξεις πουλώντας τα παιδιά τους είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Αυτό το κείμενο δεν έρχεται να αποδείξει πως ο δυτικός πολιτισμός είναι περισσότερο προηγμένος, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Μπορούμε να πούμε όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις οι κοινωνίες προχώρησαν. Το οπισθοδρομικό στη δύση, ευτυχώς, είναι εφάμιλλο της προσβολής.

Κάποιος θα πίστευε πως η επικράτηση του ίντερνετ ως κύριο μέσο επικοινωνίας θα ήταν λυτρωτικό για κοινωνίες που διαιωνίζουν προσβλητικές για τους ανθρώπους πρακτικές. Έγινε το αντίθετο.

 

 

-Υπάρχουν σάιτ όπου οι γονείς προξενεύουν τα παιδιά τους κι έρχονται σε συμφωνία με τους γαμπρούς ιντερνετικά. Το θέμα είναι πως συχνά οι οικογένειες, εκτός από φωτογραφίες, ανεβάζουν προσωπικά στοιχεία (ημερομηνίες γέννησης, οικονομική κατάσταση) χωρίς να νοιάζονται για το ποιος θα τα διαβάσει. Οι οικογένειες που θέλουν να παντρέψουν τις κόρες τους συμφωνούν με τους γαμπρούς ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Το ότι οι γονείς αναγράφουν τα προσωπικά στοιχεία των κοριτσιών τους σε συγκεκριμένα σάιτ, ακόμα και αν ο σκοπός τους είναι μια καλή παντριά, είναι ένα μέγα λάθος. Η δημιουργία αυτών των σελίδων έχει επιτρέψει σε πολλά δίκτυα πορνείας να έχουν ένα ασφαλές εργαλείο για την εκτέλεση των βρώμικων επιχειρήσεών τους.

 

 

-Ο φωτογράφος Souvid Datta άρχισε μια δουλειά. Να φωτογραφίζει και να συλλέγει εικόνες από την πορεία των αυτών των κοριτσιών που, από την αγνότητα, σε μια νύχτα περνούν στην αγριότητα της πορνείας ή, απλά, εξαγοράζονται από άνδρες με μεγάλη οικονομική δύναμη.

 

esposo-matrimonio

-Στα πρόσωπα των φωτογραφιών μπορείτε να δείτε τον βαθύ πόνο που προκαλεί στα κορίτσια η ιδέα του μέλλοντός τους. Μοιάζουν να γνωρίζουν πως θα συνδεθούν, με γάμο, με ανθρώπους πολύ μεγαλύτερους από εκείνα. Ο γάμος δεν είναι επιλογή τους. Είναι μέρος μιας οικονομικής συναλλαγής στην οποία οι γονείς τους έχουν συμφωνήσει.

Υπάρχουν πολλές φορές, που μέσω ίντερνετ, πολλά κορίτσια απλά απάγονται. Η Δυτική Βεγγάλη είναι ο παράδεισος των απαγμένων κοριτσιών. Όλα τους καταλήγουν ως σάρκες προς πώληση σε φτηνά πορνεία. Αυτά τα κορίτσια ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μοναδική τους ελπίδα είναι η πιθανή αναζήτηση από τις οικογένειές τους. Μόνο εκείνες μπορούν να τις βγάλουν από το μαρτύριο στο οποίο ζουν.

Άραγε υπάρχει λύση;

Η κυβέρνηση της Ινδίας δείχνει απρόθυμη να κάνει κάτι για το ζήτημα. Μιλάμε για εγκλήματα που γίνονται στο όνομα της παράδοσης. Το θέμα είναι πως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πάνω από αυτές. Και πως οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη αργήσει να δράσουν.