Ιβ Σεν Λοράν. Ο Γάλλος σχεδιαστής, που γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 και  έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το καλοκαίρι του 2008 στο Παρίσι, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μόδα. Ακολουθούν πέντε γεγονότα ζωής που σημάδεψαν τη ζωή του εμβληματικού δημιουργού υψηλής ραπτικής.

1. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλγερία

Ο Ιβ Σεν Λοράν γεννήθηκε το 1936 στο Oράν, μια πόλη-λιμάνι στην Αλγερία που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Αν και η Αλγερία βρισκόταν στα πρόθυρα του βίαιου Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο σχεδιαστής θυμόταν την πόλη ως «ένα κοσμοπολίτικο μέρος γεμάτο εμπόρους που κατέφθαναν από όλο τον κόσμο. Μια πόλη που άστραφτε σε ένα πολύχρωμο συνονθύλευμα κάτω από τον ήρεμο βορειοαφρικανικό ήλιο». Τελικά θα μετακομίσει στο Παρίσι σε ηλικία 17 ετών, όπου θα εγγραφεί στο Chambre Syndicale de la Haute Couture.

2. Η πρώτη του επαφή με τη μόδα ήταν να σχεδιάζει φορέματα για χάρτινες κούκλες

Ο Σεν Λοράν μεγάλωσε σε μια μεσογειακή βίλα μαζί με τις μεγαλύτερες αδερφές του, Μισέλ και Μπριζίτ. Ως ντροπαλός και συνεσταλμένος μαθητής, δέχτηκε εκφοβισμό από τους συνομηλίκους του στην καθολική εκκλησία που πήγαινε, με αποτέλεσμα να αναζητήσει καταφύγιο στο σχέδιο. Σε νεαρή ηλικία, χρησιμοποιούσε κομμάτια από τα ρούχα της μητέρας του για να δημιουργήσει μικροσκοπικά σύνολα ραπτικής για χάρτινες κούκλες και να σκηνοθετήσει επιδείξεις μόδας με αυτές τις κούκλες για τις αδερφές του και τους φίλους τους. Θα έφτανε μάλιστα στο σημείο να δημιουργεί περίτεχνες προσκλήσεις για τους προσκεκλημένους. Καθώς μεγάλωνε, ο Σεν Λοράν πέρασε από το να σχεδιάζει σύνολα για χάρτινες κούκλες στο να ονειρεύεται φορέματα για τη μητέρα και τις αδερφές του.

Ιβ Σεν Λοράν – πηγή εικόνας: Corbis Images

3. Έγινε δημιουργικός διευθυντής του οίκου μόδας Κριστιάν Ντιορ σε ηλικία 21 ετών

Το 1953 τα σχέδιά του τράβηξαν την προσοχή του Μισέλ ντε Μπρινόφ, αρχισυντάκτη της γαλλικής Vogue εκείνη την εποχή. Ο Μπρινόφ έδειξε τα σκίτσα στον Κριστιάν Ντιορ, ο οποίος προσέλαβε τον ταλαντούχο νεαρό σχεδιαστή ως βοηθό το 1955.
Όταν ο Ντιορ πέθανε απροσδόκητα από καρδιακή προσβολή το 1957, ο 21χρονος τότε Ιβ διορίστηκε δημιουργικός διευθυντής του διάσημου οίκου μόδας. Η πρώτη του προσφορά, η συλλογή Trapeze Spring 1958, ουσιαστικά έσωσε τον οίκο από βέβαιη οικονομική καταστροφή. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή το 1960, όταν ο Σεν Λοράν κατατάχτηκε για να υπηρετήσει στον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας. Έπειτα από 20 ημέρες εντάσεων που είχε με άλλους στρατιώτες, ο σχεδιαστής έκανε εισαγωγή σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Εκεί έλαβε την άσχημη είδηση ότι είχε χάσει τη θέση του ως δημιουργικός διευθυντής του Ντιoρ.

Τα δυσάρεστα νέα επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του, οδηγώντας σε μεγάλες δόσεις ηρεμιστικών και ψυχοτρόπων φαρμάκων, καθώς και σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Ο Σεν Λοράν κατηγορούσε στο εξής εκείνη τη νοσηλεία του για την ψυχική ασθένεια και τον εθισμό που τον ταλαιπώρησαν το υπόλοιπο της ζωής του.

Όταν βγήκε από το νοσοκομείο, ο σχεδιαστής μήνυσε τον οίκο Ντιορ για αθέτηση του συμβολαίου του και κέρδισε. Στη συνέχεια ίδρυσε τη δική του, ομώνυμη εταιρεία με τον επί χρόνια συνεργάτη του Πιερ Μπερζέ.

Κατρίν Ντενέβ και Ιβ Σεν Λοράν

4. Ήταν ο πρώτος εν ζωή σχεδιαστής που τιμήθηκε από το Mητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

Το 1983, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η έκθεση Κοστουμιών που διοργάνωνε, θα ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στα έργα του Ιβ Σεν Λοράν. Θα αποτελούσε την πρώτη αναδρομική έκθεση της δουλειάς ενός εν ζωή σχεδιαστή.
Η επίδειξη, με τίτλο «Yves Saint Laurent: 25 Years of Design», διοργανώθηκε από την Νταϊάνα Βρίλαντ και παρουσίασε 243 από τις πιο εξαιρετικές δημιουργίες του από το 1965 και μετά εμπνευσμένες από τον Μοντριάν και τον Mατίς, καθώς και το βελούδινο νυφικό παλτό με κεντημένες τις λέξεις «Love Me Forever Or Never», μια εναλλακτική πρόταση στο κλασικό λευκό νυφικό.

Ο Ιβ Σεν Λοράν δεν είχε μια εύκολη ζωή. Η δημοσιότητα ήταν μέρος της

5. Προκάλεσε επανάσταση στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες

Μπορεί η μεγαλύτερη λύπη του να ήταν ότι δεν εφηύρε το τζιν, αλλά ο σχεδιαστής έφερε επανάσταση στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες με περισσότερους τρόπους από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Ο πολυτάλαντος Ιβ Σεν Λοράν ήταν ο δημιουργός του εμβληματικού “Le Smoking”, του πρώτου γυναικείου κοστουμιού σμόκιν που έγινε γρήγορα σύμβολο χειραφέτησης τη δεκαετία του 1960, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ταμπού να ντυθούν με οτιδήποτε άλλο εκτός από φορέματα.

Le Smoking η δημιουργία του Ιβ Σεν Λοράν φωτογραφημένη από τον Χέλμουτ Νιούτον © Helmut Newton Estate

Κατά την τελευταία του έκθεση υψηλής ραπτικής το 2002, ο σχεδιαστής τόνισε: «Πάντα ήθελα να θέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία των γυναικών. Θέλησα να τις συντροφεύσω στο μεγάλο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση που ξεκίνησε τον περασμένο αιώνα». Το “Le Smoking” ήταν το πρώτο από μια σειρά από σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των σακακιών σαφάρι, των πολύχρωμων φορεμάτων Mοντριάν και του περίφημου σχεδίου «chubby» από τη συλλογή ραπτικής του Ιβ Σεν Λοράν Libération/Quarante του 1971.

Ιβ Σεν Λορέν στο κέντρο και η μούσα του Λουλού Ντε Λα Φαλέζ στα δεξιά