Από τον Βαλάντη Τερζόπουλο (a.k.a. Electric Looser) //

Αθήνα, Λονδίνο, Τζαμάικα και ξανά Λονδίνο και ξανά Ελλάδα και ξανά επιστροφή στο Λονδίνο, στούντιο, μπάντες, jam με τον Bob Marley, τον Phil Lynott, τον Gary Moore, τον Rory Gallagher, ηχογραφήσεις με τους 10cc, παντρεμένος με τη Μαρία Βασιλείου (τη γνωστή Ευδοκία) και κουμπάρο τον Robert Wyatt…..

Μια απίθανη ιστορία του Σωτήρη Κοματσιούλη που ξεκινάει το 1955 στην Καστοριά φτάνοντας σήμερα, στην Αθήνα, 61 χρόνια μετά.

komatsoulisA2

Ήταν 1967, 12 χρονών, όταν κατέβηκε στη Λάρισα. Εκεί ζούσαν οι γονείς του. Ο πατέρας του είχε γουναράδικο. Έχοντας κάπου να μείνει άρχισε να ψάχνει παιδιά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να στήσει μπάντα. Βρήκε κάτι μουσικούς που έπαιζαν στη φιλαρμονική της πόλης.

Οι Lovers, το πρώτο συγκρότημα του Σωτήρη Κοματσιούλη, είναι γεγονός. Έτσι, με τους Βαγγέλη Μηνά (πλήκτρα-τρομπέτα ), Χρήστο Αυγερινό (μπάσο-σαξόφωνο), που είχε το ψευδώνυμο «Βοσκόπουλος», Τάκη Μαριέτο (τενόρο σαξόφωνο), Σάκη Βασιλείου (κιθάρα), που μετά τον αντικατέστησε ο Παναγιώτης Οικονομίδης, Λάκη Κορδέλα (μπάσο-κιθάρα), που αργότερα τον αντικατέστησε ο Πέτρος Μέλιος, Στέφανο Ναούμ (τύμπανα), που μετά τον αντικατέστησε ο Τόλης Πιπεράς και αργότερα ο Γιώργος Μηνάς και, τέλος, ο Φόρης Σαμπάνης (τρομπέτα) ξεκινούν τις πρόβες και, παράλληλα, κλείνουν κάποιες εμφανίσεις σε διάφορα μικρά clubs μέχρι και στο μεγάλο nightclub «Αλκαζάρ», που εκείνη την περίοδο το είχε αναλάβει ο Τάκης Μπάμπαρης.

Έπαιζαν από Rocky Roberts, Otis Redding, James Brown μέχρι Animals, Rolling Stones, Jimi Hendrix και τραγούδια του Σωτήρη.

Το 1968 κερδίζει 150.000 δραχμές στο λαχείο και με τους Lovers παίρνουν το πρώτο τρένο για την Αθήνα. Ήθελαν να ηχογραφήσουν. Έκλεισαν ένα studio κάπου στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Σε εκείνη την ηχογράφηση, κάποια από τα μέλη των Lovers δεν ήρθαν στην Αθήνα λόγω προσωπικών κωλυμάτων κι έτσι στα πλήκτρα επιστρατεύεται ο Σούλης Κουερίνης (σ.σ οργανίστας των Sover Group) ενώ οι υπόλοιποι ήταν ο Στέφανος Ναούμ (ντραμς), ο Σάκης Βασιλείου (κιθάρα) κι ο Βαγγέλης Μηνάς (τρομπέτα).

IMG_2539_FotorΑν και η Νina Records (σ.σ αποκλειστική αντιπρόσωπος της Decca εκείνη την εποχή) είχε πληρώσει το studio, ο ιδιοκτήτης της είχε κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με τα back-vocals των κομματιών. Οι Lovers επέμεναν ότι: «Είναι καλά». Και όταν οι πρόσκαιρες διαφωνίες ξεπεράστηκαν, ο ιδιοκτήτης ζητά χρήματα για να κυκλοφορήσει τη δουλειά τους. Υπήρχαν τα χρήματα του λαχείου, όμως για ηθικούς λόγους δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Κόπηκαν δύο 45άρια (test press) από εκείνη την ηχογράφηση.

48 χρόνια μετά και αφού έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, ο Σωτήρης Κοματσιούλης με τη βοήθεια του Θανάση Ξανθάκη βρίσκει τα δύο test-press 45άρια. Ήταν στη κατοχή των Χριστόφορου (σ.σ συλλέκτης) και Βασίλη Τζόμαλου (σ.σ συλλέκτης). Με αυτά τα δυο 45άρια σχεδόν αμέσως ξεκινούν οι κουβέντες για επίσημη κυκλοφορία των κομματιών. Αρχικά, ήταν να γίνει μια απομαγνητοφώνηση των τραγουδιών απ’ τα δισκάκια και να κυκλοφορήσουν σε 45άρι. Σίγουρα η ποιότητα δίχως τη σωστή επεξεργασία δεν θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να ικανοποιήσει ακροατή και δημιουργό.

Η Ιστορία του Σωτήρη Κοματσιούλη όμως τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στον κόσμο μέσα από δημοσιεύσεις σε blogs, fanzine, ιντερνετικά περιοδικά και εβδομαδιαίο τύπο. Διαβάζοντας κάποιες δημοσιεύσεις ο Σεραφείμ Αναστασιάδης (σ.σ συλλέκτης λαϊκών δίσκων) έρχεται σε επικοινωνία με τον Σωτήρη Κοματσιούλη.

komatsoulisB2Ο Σεραφείμ Αναστασιάδης ήταν ο μοναδικός κάτοχος της μπομπίνας. Το ενδιαφέρον των εγχώριων δισκογραφικών εταιριών για το ποιος θα αναλάβει την κυκλοφορία των τεσσάρων χαμένων τραγουδιών του Σωτήρη Κοματσιούλη και των Lovers, από μεγάλο, γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Τελικά αναλαμβάνει η νεοσύστατη εταιρία του Λάμπρου Παπαλάμπρου (Mr. Genie Records). Αγοράζει την μπομπίνα και από εκεί στέλνεται για απομαγνητοφώνηση και επεξεργασία στο στούντιο RTI στην Καλιφόρνια. Το artwork επιμελείται ο Νίκος Παπαλάμπρος κάτω απ’ την επίβλεψη του Λάμπρου Παπαλαμπρου.

Η καλοσύνη, η απλότητα και η αξία κάποια μέρα ανταμείβονται… Tώρα ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Ο Σωτήρης Κοματσιούλης με τους Lovers προσθέτει ένα μικρό λιθαράκι που έλειπε από την ελληνική μουσική των 60s, με τα χαμένα τραγούδια του!

Τα τέσσερα μοναδικά κομμάτια του είναι γεγονός. Καλορίζικα

Για παραγγελίεςfacebook.com/mrgenierecords/

Σωτήρης Κοματσιούλης & οι LOVERS – Θα Σε Περιμένω