της Μελίνας Μαρκάτου //
Eικόνες: Χ. Ακριβιάδης //

Μέσα σε θερμό χειροκρότημα και με πολλές  αυλαίες, στην κατάμεστη Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, η έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2019/20 με την επιτυχημένη πρεμιέρα της όπερας του Βιντσέντζο Μπελλίνι, «Η υπνοβάτις», σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία Μάρκο Αρτούρο ΜαρέλλιΥψηλού επιπέδου ερμηνείες προσέφερε το  καστ  των πρωταγωνιστών της πρεμιέρας με την  Χριστίνα Πουλίτση στο ρόλο της Αμίνας να «λάμπει»,  καταθέτοντας μια ζηλευτή ερμηνεία τόσο φωνητικά όσο και ερμηνευτικάΣτο φινάλε, μέσα στην κατακόκκινη (της φωτιάς) τουαλέτα της, μεταμορφωμένη σε μια  ντίβα,  αποδίδει υπέροχα την καταληκτική άρια  «Ah! non giunge uman pensiero»

Στο πλευρό της οι  Γιάννης Χριστόπουλος (Ελβίνο), Τάσος Αποστόλου (Κόμης Ροντόλφο), Μαριλένα Στριφτόμπολα (Λίζα)  Άννα Αγάθωνος (Τερέζα), Γιώργος Ματθαιακάκης (Αλέσσιο), Θανάσης Ευαγγέλου (Συμβολαιογράφος), έκαναν  την  πλατεία  να συμφωνήσει  ότι  «Α! Η καρδιά είναι τα πάντα»!

•H «Υπνοβάτις» επέστρεψε στην «Εθνική Λυρική Σκηνή» μετά από σχεδόν 50 χρόνια, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ο σκηνοθέτης Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι  επέλεξε μια ψυχαναλυτική προσέγγιση των  (κεντρικών) ρόλων, ενώ  τοποθέτησε τη δράση του έργου σε ένα σανατόριο στις Ελβετικές Άλπεις, δημιουργώντας έναν άχρονο τόπο, αντίστοιχο με αυτόν που περιγράφει ο Τόμας Μαν στο «Μαγικό Βουνό» αλλά  απολύτως ταιριαστό με τις εκστατικές μελωδίες ανείπωτης ευαισθησίας και εκφραστικής λιτότητας του Μπελλίνι. Το  καλαίσθητο  σκηνικό και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του  Μάρκο Αρτούρο Μαρέλλι, τα ασπρόμαυρα κοστούμια με μικρές πινελιές κόκκινου χρώματος της Ντάγκμαρ Νήφιντ, η «λευκή αθωότητα των Άλπεων»  και  η απεικόνιση της χιονοθύελλας προσέφεραν μια ενδιαφέρουσα  σκηνική εμπειρία. Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Φιλίπ Ωγκέν οδήγησε την Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια ερμηνεία μεγάλης ευαισθησίας και ανέδειξε τις λεπτές ποιότητες του μπελκάντο. Η Χορωδία της ΕΛΣ υπό τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο ερμήνευσε με συνέπεια τα χορωδιακά μέρη.

Η υπόθεση της όπερας διαδραματίζεται στις ελβετικές Άλπεις και αφορά τον έρωτα ανάμεσα στη χωριατοπούλα Αμίνα και τον αγαπημένο της Ελβίνο. Ο γάμος τους κινδυνεύει να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή: η Αμίνα υπνοβατεί και έρχεται σε δύσκολη θέση φέρνοντας επίσης τους γεμάτους προκαταλήψεις συντοπίτες της σε αμηχανία. Αφού λυθεί το μυστήριο της υπνοβασίας και δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, η υπόθεση έχει αίσιο τέλος.

Η Υπνοβάτις, του Βιντσέντζο Μπελλίνι. Πρεμιέρα, 11/10/2019.

 Καθώς τα εισιτήρια για τις περισσότερες παραστάσεις της «Υπνοβάτιδας» εξαντληθηκαν, προστέθηκε μία ακόμα παράσταση, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019. Η προπώληση για την επιπλέον παράσταση ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Επόμενες παραστάσεις 16, 18, 20, 25, 26, 27, 29 Οκτωβρίου 2019